[]

Borç batağından nasıl kurtulunur?

Banka borcu bir şekilde ödeniyor. El borcu çok ama alacaklıları uzun zamandır da müsaade etmiş zaten, daha fazla vakit talep etmek istemiyor.

Maaş ve ek kazançları hayatını idame ettiriyor ama borçlarını ödemiyor. Zira 25 bin borç aldığı adama ayda 2 bin vermek hakaret gibi olur.

Kredi çıkmıyor. Borç alabileceği başka kimse yok.

Çalışarak, ek işler yaparak, tasarruf ederek ödenebilecek bir durum değil. Satacak bir şeyleri de yok.

Tablo şöyle:
15.000 / 550 taksit banka.
20.000 / 1500 taksit şahsa borç.
5.000 / 300 taksit banka.
15.000 kyk
7.000 devlete muhtelif borç.
25.000 el borcu
6.000 el borcu
4.000 el borcu
7.000 el borcu
3.500 el borcu
13.000 el borcu (alacaklısı yardım olarak verdiğini, geri talep etmediğini söylüyor)
20.000 / 630 taksitli başkasına çektirilmiş kredi (krediyi çeken şahıs yaptığı bir yamuk nedeniyle bu borca soktuğundan alacaktan vazgeçmiş, kendi ödüyor ama bu borç da kapatılmak isteniyor yine de)
1500 el borcu
1500 el borcu


Not: Çok uzun zamanda gelinmiş bir nokta bu. Anlık değil. El borçluları sıkıştırmıyor. Ödenemediğini biliyorlar. Ancak borçlu bir an önce ödemek istiyor.

Maaş + ek gelirlerle ödenemiyor bunlar. Olmuyor. Nasıl kurtulunur bundan? Bunların hepsi bir yere toplanmış olsa ayda 2000-2500 civarı ödenebilir ama hiçbir banka kredi vermiyor.

 
dostum iş çok zor öncelikle onu söyleyeyim. bir de borç borçla ödenmez o malesef insanı daha çok bataklığa sürükler.


  • better call me  (12.12.18 14:29:05) 
Milli piyango
Şans topu
İddiaa
Kazı kazan
Hadi (mobil uygulama)
  • zxcd  (12.12.18 14:30:01) 
banka borcunu kapat, bankadan topluca tek seferlik bir kredi cek elden olan borclarinin yarisi kadar, tum borclu oldugun kisilere borcunun yarisini ode. banka borcunu odeddigin sure boyunca tek kurus disari borc yapma. bu borc konsolidasyonunu bi tur daha yap, elden tum borclari kapat.


  • hybridus  (12.12.18 14:41:13) 
Ben durumu tam anlamadım. 25Bin borç aldığınız adama ayda 2bin vermeyin diyelim ama 6bin aldığınız adama 2bin verseniz borcu 3 ayda biter ve siz kendinizi en azından biraz olsun rahatlamış hissedersiniz.
Banka borcu ve zorunlu hayatı idame ettirme masrafları hariç (siz söylediniz diye örnek veriyorum) 2 bin TL ayırabiliyorsanız küçükten başlayıp borçları birer birer kapatın. Ne güzel insanlar da sıkıştırmıyormuş. Hem siz durumunuzda ilerleme görürsünüz moraliniz düzelir, hem de arada geçen sürede banka borçları bile kolaylamış olur.
Allah yardımcınız olsun.
  • SiyamkedisiZorro  (12.12.18 14:41:55) 
Aylik gelir nedir? o onemli


  • brkylmz  (12.12.18 14:43:58) 
Şans oyunları +1


  • joker06  (12.12.18 14:46:05) 
yani toplam 120.000 civarı bir borç görünüyor.

öncelikle kesinlikle tekrar borç almamalı. ne pahasına olursa olsun.

banka borçlarından başlayarak ödemeli. makul bir biçimde plan yapıp insanlara ödeme için tarih vermeli. önümüzdeki beş yıl içinde parça parça bitirmeli.

25.000 borç aldığı adama hiç para vermemek daha kötü. sakin olup plan yapmalı, 1500 civarı banka borcu görünüyor, gerisini de ayda 1000 lira ödeyip kapatırsa bu iş olur. bunu yapabilmek için tek yol bu 1000 liralık ödemeyi dağıtmak. sıkıştırmıyor olmaları avantaj.

kurtulmaz bir durum değil. disiplin sağlanırsa bu iş biter. anahtar başka borç almaması.
  • babilbaligi  (12.12.18 14:46:40) 
Öncelikle borç aldığınız ve harcadığınız kanalı iyi analiz edin.

Aylık gelir gider dengesi bu şekilde sağlanamaz, borcu borçla kapatılmaya çalışılmış gibi.

Tek yöntem aile desteği yada gemileri yakıp bankaya olan borcu ödemeyip maaşın belli kısmına icra gelecek, kalan para ile elden borcu kapatacaksin. Tabi banka borçları katlanır ama ödediğin aylık ödeme miktarı düşer.
  • Fritz-X  (12.12.18 15:21:41) 
> Çalışarak, ek işler yaparak, tasarruf ederek ödenebilecek bir durum değil.

Asıl tam olarak bunları yaparak ödenir. Bankalar çokuluslu şirketlere bile kredi vermiyor, bu arkadaşa vermemeleri normal.

Kira, fatura ve temel gıda giderleri haricinde her şeyi kesmeden (gerekirse interneti bile) ödemenin bir yolu yok bence. Eğer kira masrafı fazlaysa taşınma masrafını da hesaba katarak daha ucuz bir yere taşınabilir.

Ayrıca, 25 bin lira borç alınan adama ayda 2 bin lira ödemek hakaret falan olmaz. Enflasyon vs. nedeniyle o 25 bin lirayı şu an tek seferde ödese bile kuş kadar kalmış olacak zaten. Adam en azından ayda 2 bin lirayı faize koyup üç beş lira fazladan kazanır.

Listede en az dert edinilmesi gereken devlete olan borçlar bence. Nasıl olsa habire af çıkartıp duruyorlar. Devlete olan borcunu zamanında ödemek kerizlik gibi bir şey oldu.

Edit: Şans oyunlarına para dökeceğine o parayı bir kenara atsın. En azından ay sonunda internet faturasını öder.
  • bruce mclaren  (12.12.18 16:14:24 ~ 16:15:26) 
hocam gelirinle banka borçlarını taksit aksatmadan ödeyeceksin. el borçları için de 10 kişiye borçlanacağına, 1 kişiye 100 bin borçlanıp her ay 2 bin ödemek, banka borçları bitince de 3-4-5 bine yükseltmek daha mantıklı.


  • hocam  (12.12.18 16:21:04) 
zamanında kar edeceğim diye ticari bir işe girmiş ve toplamda 30.000 tl boşu boşuna kaybetmiş / sonra da ödemiş biri olarak yazıyorum;

özel harcamalar kısılmalı, telefon için en hesaplı şebeke tarifesi seçilmeli, evde faturalar için tasarruf yapılmalı, dışarıda yeme-içme kesilmeli, sigara varsa bırakılmalı, bırakılmıyorsa aza indirilmeli, akşamları dışarı çıkmalı sosyal hayat bir süre bırakılmalı, araba varsa zor zamanlarda çıkarıp toplu taşıma seçilmeli. şans oyunları, iddaa vb. daha çok kaybedip kazanma hırsı yapacaktır ondan da uzak durulmalı.

bankalara olan borç ödenmezse kredi notu düşer, ilk öncelik bankalar olmalı. daha sonra el borçlarına geçilir, bunlar elbet borçlu kişinin bileceği işler.

borçlu kişinin mesleği, geliri nedir ?

<borçlu kişinin profilini bilmeden yazıyorum.>

yapılacak işler, (ek gelir kazançları için freelance tabir edilen ek işler, bazen part time denen yarı zamanlı işler olarak) olmalı.

çalışmaktan utanılacak bir şey yok, özel bir üniversitede aile sponsorluğunda eğitim görürken, çok bilinen bir mağazalar zincirinin avm şubesinde destek elemanıydım, işim ürün katlamak, kabinde kalanları almak ve paspas yapmaktı. gerekiyorsa uykudan dinlenmeden de tasarruf yapılarak çalışılabilir.

bazen evde takı vb gibi bile iş bulunabilir, yetenek varsa fotoğraf çekilebilir, bebek, ürün vb.
  • insomniacelrohir  (12.12.18 17:26:58) 
> Çalışarak, ek işler yaparak, tasarruf ederek ödenebilecek bir durum değil.

Beklentin tam olarak ne anlamadim? Gercekten loto toto tutturarak temize cikmayi mi dusunuyorsun? Gida, saglik ve barinma haric tum masraflarini hayatindan cikartip, cikartamadiklarini en az yariya yariya azaltacaksin. Devamliligi olan ikinci bi is bulamiyosan, hafasonlari pazar tezgahlarinda calisabilirsin.

Sizde akil olarak sans topu, loto falan demeyin
  • try again fail again fail better  (12.12.18 18:18:25) 
kisiye olan uzun sure odenmemis borc en kotusu, insanin toplum icindeki kredisini bitirir..

borclarin tek yerde toplanmasi lazim. ben olsam toplam borc ne ise gider kredi cekerim, alayini kapatirim, tek yeri oderim. baska da borca girmem, elden kimseden para almam.
  • cooperr  (12.12.18 18:51:49) 
sans oyunlari onerileri ulkemizin ne kadar geri kalmis oldugunun ozeti adeta. arkadasim eline gecen uc kurusu da loto'yla cope atma. az az kapat, oncelik sirasina gore. uzun vadeli dusun.


  • hot potato  (12.12.18 19:37:39) 
KYK ve Devlete muhtelif borçlar banka borcu gibi taksitle ödenemiyorsa şuan toplamda 7000 - 15000 ödemek gerekiyorsa bırak maaşa haciz gelsin bankaları da ödeme sıraya girsinler % 25 ine el koyarlar kalan maaş ile de elden aldığın borçları ödersiniz.

Devlet borçları da taksitle ödenebiliyorsa önce banka ve devlet borçlarını ödeyiniz.
Elden alınan borçlar için hepsi ile tek tek görüşün durumu anlatın borcunuzu mutlaka ödeyeceğinizi söyleyip güven verin ve öncelik sırası yapın kim ne zaman istiyor bir zaman koyun.
Eğer hepsi istiyorsa aylık ödeyebileceğiniz miktarı ağırlıklı ortalama ile paylaştırın. 20000 borcu olan adama 400 TL, 1500 borcu olana 30-40 TL verin ama her ay verin. Bu şekilde kabul etmezseniz haciz ile ancak sıraya girerek alabilirsiniz deyin.
Gelirinizi arıttırabiliyorsanız küçük borcu olanları hemen kapatın.
Kredi kartı ve limitiniz var ise elden borcunuz olanların almak istediği şeyleri onlar için siz taksitle alın borcunuzu vade farkı olmadan taksitlendirin.
  • gonulcelen87  (12.12.18 20:23:13 ~ 20:26:05) 
Düzenli olarak bu duyuruyu açıyorsunuz belki diğer kullanıcılar da fark etmiştir ve borç hiç azalmıyor. Siyam kedisi zorronun dediği gibi en azından şu en ufak meblağları ödeyin de psikolojik olarak rahatlayın. Bir de açıkçası ben tasarruf etmediğinizi düşünüyorum daha önce düzenli olarak masaja gittiğinizi söylemiştiniz mesela valla benim borcumu ödemeyen insan masaja gitse ben gerilirim söyliyim. Çocuğunuz olduğu halde eşinizi ikinci çocuk için sıkboğaz ettiğinizi de hatırlıyorum hal böyleyken çocuk yapmak ne kadar düşüncesizce. Bence siz borcu ödemeye çalışmıyor onun yerine sürekli nasıl ödeyeceğim diye yakınıp kendinizi yitip bitiriyorsunuz. Bence birazcık bu pencereden bakın bir kendinize.


  • pastörizesüt  (12.12.18 20:36:27) 
@pastorizesut,
Senelerin sozluk ve duyuru okuyucusuyum. Alimlari hep kacirdim. İlk defa alimlari acik gordum ve uyelik aldim.

Bu benim ilk ve tek hesabim, bu duyurum da ilk ve tek duyurum.

Siz baskasiyla karistiriyorsunuz. Bahsettiğiniz duyuruyucuyu biliyorum. Ben de denk geldim. Okudukca neredeyse ayni durumdayiz deyip onu okudukca ben de uzuluyordum. O kisinin de o borca kendisi yuzunden girmedigini okumustum. Hatta belki yine sizdiniz, bu elestiriyi yaptığınızda borcum olmadigi zamanlarda yapiyordum bunlari diye cevap vermisti. Cocuk meselesini bilmiyorum, denk gelmemisim.
  • alfist  (12.12.18 22:08:29) 
@alfist:

Öncelikle allah kolaylık ve sabır versin gerçekten zor bir durum. Belki önyargılı ve sert bulacaksın ama benim görüşüm şu: Eğer işini bilen, hesabını doğru yapabilen biri olsaydın zaten bu duruma gelmezdin. Önce bunu düzeltmen lazım yoksa mümkün değil. Oturup aylık tüm masraflarını çıkart güzelce, sonrasında kendine karşı çok sert olarak (insan hep kendine acımak ve iltimas geçmek ister, aman ayda 2 kere dışarda yiyebileyim şeklinde) mümkün olan her şeyi ya keseceksin ya da azaltacaksın. Bu gerçekten en ama en önemli kısım. Maliyet kesebileceğin her açıyı dikkate alman lazım, daha ucuz eve taşınmak (vara aile yanına), hiç dışarıda yemek yememek, hiç tatile gitmememek, çok az ve en ucuz yerden kıyafet almak gibi. Üstüne de ek gelir koyacaksın (Akşamları taksiye çıkmak gibi)

Diyelim hesabını yaptın ve çıkan sonuç ayda kenara 3000 koyabilirsin oldu.

B) Ödeme yöntemi olarak kural 1: önce para harcanıp sonra kalan paraya tasarruf denmez, önce ay başında maaşı aldığın gibi bu belirlediğin miktarı kenara ayıracak ve borcuna yatıracaksın sonra kalan parayı çıkardığın bütçe ile harcayacaksın.

C) Peki nasıl dağıtmalı? Devlete olan borçlarını tamamen bırak şimdilik, hem faizi çok düşük hem de devlet çok sert peşinden gelmez ve itibarına da zarar vermez. Geri talep edilmeyen 13k ve başkasının ödediği 20k yı da kenara koy, acelesi yok zamanı gelince imkan olursa ödenir. Kalan aylık bankalara 850 tl taksit, şahsa 1500tl taksit ve yanında çeşitli büyüklüklerde toplam 48.5k borç. Elde 3000 lira vardı, taksitleri düşünce (1500 ve 850) 650 tl kaldı. Bu 650 tl ile en önce en ufak borcu ödeyeceksin, yani 1500 tl olandan başla. sırayla ufaktan büyüğe devam et. Her borç kapandıkça bir büyüğüne geç, bu sayede borçlarını otomatik konsolide etmiş olacaksın. Mümkünse şahsa verdiğin 1500tl taksiti tekrar konuş ve 1000tl seviyesine çek, böylece diğer borçları çok daha hızlı kapatabilirsin.

Önümüzdeki bir kaç yıl acayip disiplinli olman lazım yoksa sadece daha kötü duruma düşersin, işin zaten yeterince zor daha da zorlaştırma.
  • yakuza123  (12.12.18 23:13:30) 
KYK ve devlet borcunu ötele +1, nasılsa bir af ya da yapılandırma çıkar.

Şimdilik aylık taksit ödemen 2350 (630 olanı saymadım).

Aldığın maaşı ve giderlerini yazmamışsın ki net bir plan çıkaralım. Ama öncelikle banka taksitlerini bitirip yakanı kurtarman gerekli, arada arttırırsan o iki tane 1500'ü kapat mesela.

Kesinlikle yeni borç alma, bankadan kredi filan da çekme.

Bi kere sigara ve alkol varsa hemen bırak, ölmezsin merak etme. Hatta daha uzun yaşarsın.

Sosyal hayat ve ekstra harcamayı tamamen bitir, aman aman gerekmedikçe kıyafete de para harcama.

Elden borç aldığın kişilerin ödemesini miktarlarına göre değil, borç sahiplerinin durumuna göre ayarla.

Mesela 25 bin alacağı olan adamın bu alacağa aman aman ihtiyacı yoktur belki, ama 3500 olan zor durumdadır ve o paraya ihtiyacı olabilir.

Kişileri sen tanıyorsun, buna göre sıralamayı ayarla.

Kendini bu konuda geliştir ve eğit, tekrar tekrar aynı durumlara düşme.

Allah yardımcın olsun.
  • John Bloor  (13.12.18 10:47:25) 
önce banka borçlarını bitirin +1

yapacak başka bişey yok anladığım kadarıyla. maaş+ek gelirle ancak bankaya ödeme yapabiliyorsunuz. el borçları sıkıştırmıyor madem, canınızı sıkmayın, bankayı bitirmeye odaklanın. bitince zaten 1 yılda görece ufak el borçlarını bitirmiş olursunuz. geriye 25 bin + devlete borçlar kalmış olur. ona da bilir arkadaşlar af maf çıkar diyor, hallolur bir şekilde.

fakat birkaç sene minimumda yaşamanız gerek maalesef...
  • ninotevtidze  (13.12.18 10:57:54 ~ 10:58:26) 
aşırı derecede tasarruf edilmeli, ekstra gelir yaratılmalı.

şans oyunlarından uzak durulmalı.

özelden bir video gönderdim seyrederseniz faydalı olur
  • dafuq  (13.12.18 11:02:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.