[]

Reşit olmayan suriyelinin doğum yapması

Ahmet 18, Ayşe 14 yaşında 3 yıl önce suriyede evlenmişler, 2 sene önce savaştan kaçıp buraya gelmişler. Ayşe 14 yaşında doğum yapıyor türkiyede. Şikayetçi falan yok ama Ahmete dava açılıyor 16 yıl hapsi isteniyor. Ahmet diyor biz evliyiz, Ayşe diyor bu benim kocam zorla bir ilişki yok. Örnek davalara bakıyoruz Ahmet gibiler 16 sene hapis yemiş. Siz hakim olsanız ne karar verirdiniz.


Not; diyelim eşinizle patagonyaya gittiniz ve orda evlilik yaşı 25, karınız ve siz 23 yaşındasınız, eşiniz orda doğurdu hapse girmeniz mantıklı mı?

 
suriyedeki kanun beni ilgilendirmezdi. evlendikleri, hatta çocuk yaptıkları esnada suriyede olmaları, suriyedeki kanuna tabi olmuş olmalarıyla da ilgilenmezdim. vicdan her yerde vicdandır. bir şeyin kanuni olması vicdani olmasını sağlamaz.

Tr'deki kanunları uygular geçerdim. Sonuçta TR'de yaşıyor. Suç esnasında TR'de yaşamaması beni ilgilendirmez.

Edit: not'a cevap olsun. Patagonya'da 25 yaş sınırı olması, benim gerçekten de çocukla evlendiğim anlamına gelmez. Dünyanın hiçbir yerinde 23 yaşında biriyle evlenmek çocukla evlenmekle eşdeğer görülmezdi. ama 14 yaşında bir çocukla evlenen biri, kanun izin verse bile tecavüzcüdür. "Çocuğun rızası" olsa dahi. Oradaysam, kanunu uyguluyorlarsa itiraz ederim, kaçmaya çalışırım, orada durmam ama kaçamazsam da yapacak bir şeyim olmazdı.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (07.12.18 14:07:33 ~ 14:09:33) 
16 yılı verirdim, gitsin ülkesinde doğursun bana ne. suriye değil burası.

patagonya'ya gidip de doğurtmazdım. 2 sene beklerdim.
  • diffarentiationation  (07.12.18 14:09:27) 
Evlilik yaşının -farz-ı mahal- 1 olduğu patagonya'dan gelip 7 yaşında doğum yapsa da kendi ülkesinde yasal diye ses çıkarmayacak mısınız? Cezası Türk kanunlarında neyse verirdim. Bu işin bir yaş sınırı vardır ve bizim kanunlarımızda bu yaş 18 olarak belirlenmişse bu böyle uygulanır.


  • sys coyg  (07.12.18 14:11:48) 
ben de verirdim cezayı. bana güvenip mi yapmışlar çocuğu? hakettikleri cezayı alsınlar ki ergen yaşta burada eniklemesinler


  • silah taciri  (07.12.18 14:12:05) 
Türkiye’deki kanunu uygulardım.

Ayrıca son paragraftaki not senin körkütük bir Ortadoğu’lu olduğunu gösteriyor. Konuyu bağlamından koparıp önemsiz detay üzerinden (Patagonya) haklı çıkmaya çalışmak.
  • dougsampson  (07.12.18 14:12:25) 
Hakim olmasam sınırdışı ederdim.


  • herhaltibiliyoring  (07.12.18 14:19:32) 
Evlendiklerinde ikiside çocukmuş. Şu anda çocuk yapmaları o yüzden bence suç değil. Yani iki tane çocuk evlenmiş bir tanesi reşit olmuş sadece. Ama olayın başlangıç kısmında ikiside çocukmuş. O yüzden ceza verilmesi bana mantıksız geldi.


  • bigcaptain  (07.12.18 14:19:44) 
Ben cezayı vermezdim. Oranın yasalarına uygun olduğunu dilekçe ekinde bana ispatlasınlar .


  • KendineAteist  (07.12.18 14:21:03) 
cezayı verirdim ya da ülkelerine geri gönderirdim. sonuçta 14 yaşındaki bir çocukla onun çocuğunun da bakımını tc devletinin üstlenmesine gerek yok bence. madem bilerek isteyerek ve kendi kanunlarına uygun olmuş her şey, gitsinler kendi kanunlarıyla mutlu mesut yaşasınlar. bilemedim.


  • the end of time  (07.12.18 14:21:21) 
“Rızalı kurban” deniliyor buna, reşit olmadığı sürece. Çünkü rıza verecek zihinsel ve duygusal olgunluğa sahip olmadığı kabul ediliyor. Kendi istese dahi.

Ben bu konuda bir eğitime katılmıştım ve bize söylenen şuydu emniyet müdürlüğünden, misal 16 yaşında bir çift var, birbirlerini seviyorlar ve cinsellik ilişkilerinde var. Kız çocuğa çıplak fotoğrafını gönderiyor, çocuk kıza kendi fotoğrafını, videosunu vs gönderiyor. Bu da çocuk pornosu kabul ediliyor ve telefonda, bilgisayarsa bulundurmak suç. Sizin sevgilinizin olsa ve rızasıyla göndermiş olsa bile.

Kısaca, bunlar cok hassas konular. 14 yaşında bir çocuğun üç yıldır evlilik gibi bir ilişki sorumluluğunda olması korkunç bir durum ve ruh zedeleyeciği olmadığına ikna olamam ben.

Patagonya örneği absürd bir varsayım olduğundan ona yorum yapmayacağım. 18den küçük olmak dünyanın neredeyse her yerinde kabul edilmiş bir çocukluk kavramı, “eğer böyle olsaydı, öyle olsaydı” diye sündürmeye gerek yok.
  • sopiro  (07.12.18 14:26:09) 
Farklı bir ülkedeki kanunların burada bir geçerliliği yok. Türkiye'de 14 yaşında doğum yapan bir kadının kocası / sevgilisi / vs her neyse çocuğun cinsel istismarına göre ceza alır kanunlara göre. Bu da şikayete tabii bir şey değil bildiğim kadarıyla.


  • roket adam  (07.12.18 14:26:31) 
Türk vatandaşları her kanunu biliyor olarak kabul ediliyor

Bunlar da tamam savaştan kaçıp gelmiş ama. Bu demek değil ki her boku yiyebilirler

O yüzden Türkiye kanunları uygulanır
  • bana her yer cehennem  (07.12.18 14:34:43) 
14 ile 23 arasında büyük bir fark var.
aynı 6 ile 14 arasında olduğu gibi.

  • alt4y  (07.12.18 14:36:27) 
ceza verirdim. orada yapılan bu evlilik Türkiye'de tanınmıyor. Ki zaten olay evlilik değil. Türk kanunlarına göre olayın 14 yaşında bir çocuğun cinsel istismarından başka bir sıfatı yok. Suriyedeki evlilik sıfatının bir önemi yok doğal olarak. Türkiye'de işlenmiş ya da sonucu Türkiye'de oluşmuş bir suç için fail nereli olursa olsun Türk Kanunları uygulanır zaten, bu kural. Evliliğin Suriyede gerçekleşmesi, suçun orada işlendiğini de göstermez. Çünkü bizde suç olan aradaki cinsel ilişki ve bu ilişki Türkiye'de de devam ediyor, devam etsin etmesin suçun sonucu Türkiye'de gerçekleşiyor. Her şekilde ceza verilmesi yerinde yani.

Patagonya olayı aynı şey değil yalnız. Olayda suç olan şey evlilik yaşı değil, çocukla girilen cinsel ilişki. Patagonyada "23 yaşında biriyle cinsel ilişkiye girmek" diye bir suç varsa evet eşim orada da hapse girebilirdi.
  • aquarium  (07.12.18 14:36:48) 
Belki olayın şartlarına göre bir ihtimal hata hükümlerine başvurulabilir. Kanunu bilmemede kaçınılmaz bir hataya düştüğü gerekçesiyle. Hakim yer mi, yemez. Yaşadığın ülkenin kurallarını bileceksin. Patagonya örneğin doğru değil. Onlar buraya tatile değil yaşamaya geliyor. Tatile gelselerdi o zaman dediğin olurdu.


  • adwokat  (07.12.18 15:19:50) 
hakim olsam sadece türk hukukunu uygulardım. çünkü türk hakimi aksini yapamaz. vicdanım böyle dedi diye bir gerekçe yazamaz kararına. yazabileceği tek gerekçe türk kanunlarıdır.

türkiye sınırlarında da türk kanunları uygulanır şeriat hükümleri değil. o yüzden de ceza verirdim.
  • damla sakızlı dondurma  (07.12.18 15:49:07) 
TCK 104/2 Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Şu yazdığımın dışında ne deseniz boş gençler. Gayet açık bence. Hem hakim dediğiniz meslek sahibi öyle gönlünden geçene göre ceza vermez.

Ayrıca bir ülkede adam öldürmek serbest olsa, sonra sizi gelip öldürseler burada bu suç olmaz mı ?
  • infernalcadre  (07.12.18 16:07:36) 
çocukların evlendirilmesi suçtur. dünyanın pek çok ülkesinde çocuk evliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapılıyor. ki yine de oranlar çok yüksek.

geçen yıllarda biri de çıkıp evleniyorlar çocuk sahibi oluyorlar, sonra erkekler hapse atılıyor bu da bir mağduriyet yaratıyor. o yüzden suç kapsamından çıkarılsın diye bir şeyler söylemişti, baya bir tartışma yaratmıştı. çocuklar evlenmeye zorlanıyor, sonra hamile kalınca olay ortaya çıkıyor, bu sefer kocam hapiste mağdur olduk oluyor. çocukla evlenmezsen mağdur da olmazsın, çocuğu evlendirmezsen de mağdur olmazsın.

erken evliliğin çocuklar için çok ciddi sonuçları var. fiziksel olarak hamilelikleri çok zor, bebeklerin ölü doğum riski daha yüksek, vajinal rahatsızlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bebeklerin doğumdan sonra yetersiz beslenmeye bağlı ölüm oranları da daha yüksek. psikolojik olarak da pek çok soruna neden oluyor. pek çok psikopatoloji için risk faktörü. anksiyete, depresyon, intihar girişimi vs hepsi erken evlenen kadınlarda daha fazla. hem fiziksel hem de cinsel şiddete uğruyorlar. çünkü bu kadınlar güçsüz. hayatlarıyla ilgili kontrolleri yok. kendi ailesine gitmek için bile eşinden, onun annesinden, babasından, kardeşinden izin almak zorunda.

çocuğun rızası diye bir şey de yok. 11 yaşında bir çocuk nasıl evlenebilir. basit bir çekilişte bile 18 yaşın altında olanlar kazansa bile ikramiyeyi alamıyor. herhangi bir hukuki işlem için 18 yaşın üstünde olmak gerekiyor. evlilik gibi bir şey için bunun dikkate alınmaması size mantıklı geliyor mu? ergenlerin karar verme becerileri yetişkinlerden düşüktür. çevrelerinden kolayca etkilenirler, ailesi evlen diyorsa razı olup evlenebilir. evlilik çok güzeldir çok tatlıdır, gelinlik giyeceksin sana hediyeler alacaklar derseniz sadece bu yüzden bile evlenebilir. ergenler dürtüsel davranırlar. bir şey yaptıklarında karşılaşabilecekleri riskleri göz ardı ederler.

rızası olan çocuk yoktur, razı edilmiş çocuk vardır. lütfen çok yönlü düşünün. patogonya örneği o kadar saçma ki. 18 ve 25 arasında çok ciddi bir fark var. ama hadi sizin dediğiniz gibi olsun. evet eşim hapse girecek, çünkü şu an patagonyadayız ve oranın kurallarına tabiyiz.
  • şubatsonrası  (07.12.18 16:20:01) 
bu kadar mantıksız bir yaklaşım olabilir mi?
bende japonum, japonya yasalarına göre burada yaşayayım o zaman amk..
hollanda'da uyuşturcu serbest.
sen oradan yasal olarak aldığın esrarı türkiye'ye ''yasal'' şekilde sokabiliyor musun?
tabi ki hayır.

herkes bulunduğu ülkenin yasalarına uymakla mükelleftir. devlet senin ırkına bakmaz.
  • ada meltemi  (07.12.18 18:41:04) 
Hahahahha. Bizim yaşadığımız yerde şu serbestti, bu serbestti diye herkes aklına eseni yapsın o zaman :)) ama bu konu özelinde yaklaşacak olursak 16 yıl ceza çok ağır ve aşırı geldi bana. Savaş bittiyse ülkelerine postalayıp geçmek lazım. Bizi ilgilendiren bi durum yok çünkü.


  • sekerse tehlike  (08.12.18 02:01:11) 
Eğer bu hoş görülürse sonrası için çok kötü örnek yaratır, türkiyedeki bütün çocuk istismarcılarına git nikahı süreyede yap sonra burada da rahatsın demiş olursun. Ceza verilmeli, cezayı çekmek istemiyorlarsa suriyeye geri gitsinler.


  • yakuza123  (12.12.18 23:42:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.