[]

IF, koşu sonrası beslenme ve göbekle ilgili sorular

Herkese merhaba (git: www.eksiduyuru.com) duyurumda ayakkabı önerisi istemiştim ve Pegasus 34 aldım. Koşulara başladım. Haftada 3 gün sabahları koşuyorum. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma. Şimdilik vücudu alıştırmak için 5K civarı antrenman yapıyorum. Yarısı koşu, yarısı yürüyüş. Hedefim RunAnatolia'da 10K koşmak. Önce genel bilgi vereyim tam olarak yaptığım IF olmasa da benzer bir beslenme biçimim var. Genel olarak h.içi kahvaltı yapmıyorum h.sonu ise öğlen yemeği yemiyorum. öğlen 12:00-12:30 arası öğlen yemeği yiyorum ve akşamda 18:30-19:00 civarı akşam yemeği yiyorum. Genel beslenmemin içinde tatlı, abur cubur vs yok. Yemekler hep zeytinyağıyla pişer vs. Kronik olarak hipotroidi rahatsızlığım var ve ilaç kullanıyorum. Göbek bölgesinde biraz yağlanmam var. Boy 170 cm ve kilo 68,3 ve cinsiyet erkek. Bu bilgiler ışığında gelelim sorularıma;

1. Sabah kahvaltı hayatımda olmadığından koşu sonrası öğlene kadar beklesem gün içinde çok yorgunluk çeker miyim? Evet ise kilo aldırmayacak beslenme önerilerine açığım.

2. Göbekteki yağlanmayı bu koşular ile birazda olsa giderebilir miyim? Evet ise 1. soruyu göz önüne alarak yine beslenme tavsiyesi alayım.

3. Genel olarak tavsiye edeceğiniz şeyler olursa ona da açığım.

Hepinizi teşekkür ederim şimdiden.

 
1: Bu kişiden kişiye değişir ama kaslarda ve karaciğerde büyük bir karbonhidrat rezervi var, yani bildiğin-bilmediğin bi şeker hastalığın yoksa çok yorgunluk çekmezsin. Bununla birlikte psikolojik etkenler de var, onu da gözardı etmemek lazım.

2: Yağlar ancak diyetle-temiz beslenmeyle gider, koşunun ya da spesifik olarak herhangi bir spor dalının yağların gitmesine etkisi ben diyeyim %5 sen de %10. Misal 5 km koşsan çıkan enerji miktarı 300 kalori olur, onun da yarısı şeker olsa geriye 150 kalori kalır. 150/9=16. Yani en iyi ihtimalle 16 gram yağ gider ama o da en iyi ihtimalle, en peak nokta. O kadar da gitmeyebilir.

3: Günlük kalori ihtiyacını hesapla, yaptığın fiziksel aktivitelere göre karbonhidrat protein yağ ihtiyacını bul ona göre beslen. İhtiyacından fazla almadığın sürece illa ki göbekten kurtulursun. Onun dışında hipotiroidi varsa hormonal olarak sıkıntılısın demektir, bununla ilgili ilaç vs kullanıyorsan planlarınla ilgili doktoruna da danış ne olur ne olmaz.
  • angelus  (20.11.18 16:12:04 ~ 16:31:13) 
3. genel tavsiyem muhakkak kalbine baktır. koşuya başladığını ve bunun için tetkik yaptırdığını da belirt muhakkak.


  • naksidil  (20.11.18 16:19:52) 
bu seneki maratona katılma mottosuyla haziran ayında koşmaya başlamıştım. 71 kiloydum 1,5 ayda haftada 40-70 km civarı koşarak 64 kiloya düştüm. göbek möbek hak getire hepsi eridi gitti.

eylül gibi bir kaç aksilik olunca maratonda koşamayacağımı anlayıp antremanları bıraktım şu an 68 kiloyum. inceden göbekte geliyor.

arkadaş aldığından fazla yakıyorsan sorun yok. aşırı dengesiz beslenmiyorsan sorun yok. sonuçta %5 yağ oranına düşmek gibi bir niyetin yok.
  • prezarlatif  (20.11.18 16:46:09) 
Öncelikle kolay gelsin.

1. Günlük alman gereken kaloriyi ve makroları alıyorsan bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ama misal önceki günlerde yetersiz beslendiysen yorgunluk hissedebilirsin. Benim eskiden bu sebepten sıklıkla kan şekerim düşüyordu koşularda.
2. Bilemeyeceğim. Maraton koşan göbekli arkadaşlarım var:) Daha çok beslenmeyle ilgili tabii.
3. Koşu performansını geliştirmek istiyorsan ileride mutlaka interval antrenmanları ekle programına.
  • peggy  (20.11.18 17:22:56 ~ 17:23:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.