[]

İnsanı insan yapan şey

Zeka mıdır? Evetse neden?
Degilse neden, peki baska ne olabilir?

Evet hayir deyip gecmeyin plz.

 
duygudur bence... zeka maymunda kargada da var


  • lupelius  (16.11.18 14:06:30) 
Insani insan yapan dusunebilme kabiliyetidir. Dusunen hayvan oldugumuz icin digerlinden ayriliyoruz.
Aslinda insani insan yapan fisne suyu.

  • stavro  (16.11.18 14:07:50) 
vicdan. vicdan varsa bir insanda, pek çok olumsuz özellik ve davranış kendiliğinden ortadan kalkar zaten.

zekası yüksektir ama vicdan sahibi olmadığı zaman, o zekayı nasıl kullanacağı muamma.
çok duygusal olabilir ama vicdan sahibi değilse duygularının etkisiyle hatalı, başkasını ciddi şekilde kırabileceği davranışlarda bulunabilir.

gibi gibi.
  • Phoebe  (16.11.18 14:21:27) 
Ben de tam bu konuyu işliyordum öğrencilerimle. "Human Ingenuity" diye araştırabilirsiniz. Ben zaten bütün hafta bu konuyu konuştuğum için "evet/hayır" diyerek geçeceğim, ama "sizce ne?" diye fikir almak için değil de, gerçekten cevabı bilemediğiniz veya karar veremediğiniz için soruyorsanız, bu konsepti derinleştirmeye çalışabilirsiniz.


  • sopiro  (16.11.18 14:30:10) 
duygu dediğimiz şey beyin yapısının yeterince kompleks hale geldikten sonra eriştiği nörolojik kapasite sonucu ortaya çıkan biyokimyasal tepkiler. işin ucunda gelişmiş beyin var yani, kabaca zeka. düşünebilme, muhakeme edebilme yeteneği vs. hepsi gelişkin beyin ve nörolojik yapı sayesinde oluyor.

kendi yaşam alanında hayatta kalabilmiş her canlı aslında kendi şartlarına göre çok zekidir. evrim sürecinin tüm "challengelarını" başarıyla atlatabilmiş ve an itibariyle yaşayabiliyorsa bu canlı da belirli bir zeka ve yeteneğe sahiptir. ancak insanoğlunun geliştirdiği zeka bu durumu da aşıp kendi yaşam alanını genişletebilme ve diğer tüm canlılara karşı "üstünlük" sağlayabilme avantajına sebep oldu. bu da insanoğlunun standart bir hayvandan farklı olduğu düşüncesini geliştirmesine neden oldu. "insanı insan yapan" tabiri aslında bunun güzel bir örneği.

tabii ki arada fark var ama ben farklı açıdan yaklaşıp aslında insanı insan yapan şey 2 ayak üzerinde yaşayabilmesidir diyeceğim.
  • Bruce  (16.11.18 14:32:00 ~ 14:34:41) 
Tolkien+1


  • Fusha  (16.11.18 15:04:30) 
phoebe+1

kalp, gönül, vicdan, kulluk bilinci
  • füt  (16.11.18 15:12:34) 
Anthropology 101

1- Bipedalizm
2- Karşıt Başparmak
3- Ebeveyn Yatırımı
4- Et diyetine geçiş
5- Ateşin kontrollü kullanımı
6- 3 Boyutlu ve renkli görüş
7- El göz koordinasyonu
8- Sosyal Yaşantı
9- Lisan
  • joker hakki  (16.11.18 15:55:00) 
insanı insan yapan diğerlerinden bir adım önde olma istemesi, hırstır. binlerce yıl önce bile komün hayatında avlanan hayvanın daha lezzetli, daha iyi tarafını yemek için mücadele etmiştir insan. bu hırstır, bencilliktir. hayvanlarda da öncelik, otorite olayı vardır ama bu daha iyisi olsun diye değil, önce karnını doyurmak, önce çiftleşmek için.


  • silah taciri  (16.11.18 15:55:58) 
Soyle alalim: www.youtube.com


  • evrim halkasi  (16.11.18 16:08:07) 
homo sapiens sapiens
düşündüğünü düşünebilen insan

  • anily  (16.11.18 16:11:27) 
yildizi yildiz yapan nedir? gunesi gunes yapan nedir? gezegenleri gezegen yapan nedir?

insan evrenin bir parcasidir. yildizlarin urunuyuz. evrenin sirrini cozun, insani o zaman cozersiniz. insan bunlardan bagimsiz degildir.

insani insan yapan seyin ne oldugunu bilmiyorum. igne deliginden bakip tanim yapmak pek mantikli gelmiyor bana.
  • Leonardo~Da~Vinci  (16.11.18 17:05:34) 
youtube'da bbc'nin "what makes us human" adinda kisa videolari var. izlemenizi tavsiye ederim. detayli degil ama iyi.


  • sparkle kiddle  (16.11.18 19:47:59) 
benim bilgime gore, cortex ve consciousness
yani kendinin farkinda olma ve beynin bunu yapabilen kisminin gelismis olmasi.

  • mavicorap  (16.11.18 20:44:45) 
irade. seçenek görüp tercih yapma gücü. korteks gelişimi


  • neynep  (16.11.18 21:03:05) 
insanı insan yapan kurgulama becerisi ve kurduğu bu kurguya inanmasıdır.
bu sayede zorlukları aşabiliyor, bu sayede birbirimizi (çoğu zaman) boğazlamadan birarada yaşabiliyor, bu sayede belli bir amaç uğruna hareket edebiliyoruz...
yıkıcı yanımızı törpülemek için kurduğumuz uygarlık ve yasalar da hep bu kurgulama becerisinin ürünü.
besin zincirinin tepesinde olmamız ve doğadaki diğer hayvanlarla kıyaslanamayacak kadar rahat ve konforlu bir hayat sürmemizi de gene birarada yaşayabilme hünerimize borçluyuz.
  • pangea  (16.11.18 22:19:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.