[]

kendi dns serverimi kursam?

simdi zamaninda google dns ya da comodo dns falan kullanarak engelleri asabiliyorduk. sonra bunlari engellediler. uzun bir aradan sonra cloudflare dns cikti, insanlar kisa bir sureligine kullandi ama hemen onu da engellediler.

simdi kendi dns serverimi kursam ve kimseyle paylasmasam, hemen engeller mi bu oc ISP'ler? nasil anliyorlar hemen?

acaba her cikan dns'i tek tek blacklistliyolar mi yoksa kendilerininkini whitelist edip genel olarak dns kullanilmasini mi yasakliyolar?

 
DigitalOcean üstüne çak openvpn, sen rahat ben rahat.


  • teknikekip  (07.11.18 09:36:27 ~ 09:37:20) 
cloudflare engelli değil. kullanıyorum.

konuda yetkin birisi olarak şu an ciddi anlamda DNS engellemesi yok. yapılan şey; kullanıcıların DNS sorgularını izleyip engellenmek istenen sitelere ait DNS sorgularına dönen cevapları engellemek ya da bir script vasıtasıyla kullanıcıların yaptığı DNS sorgularını ISP'lerin kendi DNS serverlarına yönlendirmek.

bunun çözümü de dnscrrypt, dnssec, DoH (DNS over HTTPS) gibi teknolojiler.

Kendi DNS serverını kuramazsın. hatta söylediklerine bakarak kusura bakma ama DNS'in tam olarak ne işe yaradığını anlamamışsın bana kalırsa. ek olarak, DNS ile engellenmiş bir siteye erişmek çocuk oyuncağı o yüzden ISP'ler DNS ile engelleme işini çoktan bıraktılar.

Şahsen ben DigitalOcean'daki openvpn serverıma VPN client olarak bağlanan asus router'ımda engelli sitelerin IP adreslerini içeren kurallar yazdım ve bu sitelere erişmek istediğimde router beni VPN üzerinden çıkartıyor ve sitelere erişebiliyorum.

yukarda bahsettiğim bazı sitelere ait DNS sorgularına verilen cevapları engelleyen ISP'mi alt etmek için de yine asus router'ımda dnscrypt kullanıyorum. ISP'im cloudflare ile yaptığım DNS sorgularından bi haber oluyor bu sayede.
  • washe  (07.11.18 10:49:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.