[]

Neden pilot olmamalıyız?

Eğitimini firma karşılıyor. Süper maaş. Neden pilot değilsiniz?

Benim durum: mezun, işsiz ama dil, eğitim, sağlık şartlarına sahip.


 
Renk körüyüm ve gözler aşırı bozuk. Olmasa denerdim


  • glamdr1ng  (06.11.18 01:44:34) 
Eğitimi firma karşılamıyor, o parayı euro olarak maaşından çatır çatır kesiyor. Hayvan gibi stresli bir meslek. Gecenin kör karanlığında afrika’nın kuş uçmaz kervsn geçmez bir çölünün üzerinde yıldırımlardan fırtınalardan köşe bucak kaçmaya çalışırken türbülanstan uçağın götünü zor doğrulturken ve götünden terler akarken “amk böyle mesleğin” derken bulursun kendini, sonra gecen gündüzün belli değil. Saçma sapan bir uyku ve çalışma düzenin var. Sosyal hayatına veya hobine ayıracak vaktin çok az. Ve en ufak bir hatanda ya da sağlık probleminde o mesleği kaybetme ihtimaliye karşı karşıyasın. Ayrıca 65 yaşına kadar sürekli olarak eşek gibi ders çalışmak zorundasın. 6 ayda bir simülatöre, yılda bir kontrol uçuşuna, sürekli sınavlara ve kontrollere tabii tutuluyorsun.

İstiyorsan ol tabii ama, öyle uzaktan görüldüğü gibi “ooh şirket eğitiyor üstüne bir sürü maaş veriyor” gibi kebap bir iş değil. Kimse kimseye babasının hayrına yüksek maaş ödemiyor.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (06.11.18 01:49:19) 
Kazanması zor diye biliyorum


  • materyalist imam  (06.11.18 03:12:15) 
güzel ama ingilizççe


  • Ufuk  (06.11.18 04:09:37) 
matematik biliyorsan, yabanci dilin varsa ve sagligin yerinde ise kovala derim. kimseye babasının hayrına yüksek maaş odemez +1 dolayisyla otomatik pilota baglayip paralari indirdiklerini dusunme..


  • cooperr  (06.11.18 06:52:53) 
ulan gene yaramı deştiniz bak :'(

soru doğru değil bence. "neden pilot olamıyoruz ?" daha doğru olabilirdi -eğer ben bıraktıktan sonra çok şeyler değişmediyse-

şimdi bu masraf karşılayan firmadan kasıt thy ise bi kere orda dereleri tepeleri aşman lazım zaten eğitim aşamasına gelmen için. misal benimki tam 11 ay sürmüştü. ondan sonra da minimum 18 ay sürecek eğitim var işte düşün. hatta şu an tip eğitimi aşamasına gelmiş bir arkadaşım var ve thy'deki artık sıradanlaşan gecikmeler sebebiyle bu süreyi bile çoktan aşmış durumda. eğitim boyunca 2 asgari ücret alıyorlar. ama thy ye olan eğitim masrafını dolar üzerinden borçlanıp tl üzerinden maaş alıyorlar. son birkaç ayda ne kadar zarara girdiklerini sen düşün. sağlık şartlarına sahip olup olmadığını şu anda kesin olarak bilebileceğini sanmıyorum. bunu özel yetkiye sahip diyebileceğimiz birkaç hastane veriyor. raporun adı "class1". pilotlar bunu periyodik olarak alıyor.

bir de şunu bırakayım hadi: eksisozluk.com
  • kuul  (06.11.18 07:36:27 ~ 07:36:51) 
bi kere pilot olmak öyle "thy ilan açmış başvurayım olayım" diye olmuyor. çok zorlayıcı bir süreçten geçiyorsun.

bu işe kpss'ye girmek ve memur olmak gibi yaklaşırsan çuvallarsın. havacılık, uçaklar seni heyecanlandırmıyorsa, gerçekten pilot olmayı istemiyorsan bulaşma.

taksi sürer gibi ehliyet alıp uçak sürmeyeceksin. sürekli eğitim, stres, sağlık, zaman problemleri olacak.

gün gelip "parası batsın" diyebilirsin.
ama bunlar beyaz yaka bir iş bulduğunda da olabilir.

iyi düşün, araştır. oradan mezun olmuş çalışanlarla görüş.
  • tabudeviren  (06.11.18 08:15:32 ~ 07.11.18 22:41:16) 
Cogu pilot kanserden ölüyor, kozmik radyasyon yiyorsun ucus boyunca. Baska riskleri de var, parasi iyi olmasa bildigin otobus soforlugu.


  • acemi  (06.11.18 08:29:01) 
- O kadar insanın canının sorumluluğunu bizzat taşımak istemiyorum.
- Eğitim süreci uzun, eğitim şartları ağır. Eğitimin ardından belirli süre çalışmayıp istifa edersen eğitim ücretini ödemek zorundasın.

  • monogram  (06.11.18 08:59:26) 
SP, PPL, CPL, ATPL lisans ücretlerini nasıl karşılayacaksın ? Onları da şirket mi karşılıyor ? Evetse hangi şirket, bilmediğimden soruyorum.


  • kimlanbu  (06.11.18 09:12:18 ~ 09:12:54) 
bununla bağlantılı olabilecek şu soru geldi aklıma, başka bir başığa da konu olabilir ama burada bilenler olduğu için buradan sormak mantıklı.

eğitim süreci (2 asgari aylıklı vs) bittikten sonra asıl meslek başlayınca eğitim masrafları düşünce pilotun eline aylık ortalama ne kadar ücret geçer reelde? ve bu süreç ne kadar sürer, yani eğitim masraflarının bitişi ne kadar zaman alır?
  • laptu  (06.11.18 09:35:37) 
her zman ki turk mantigi ile sormussunuz soruyu, ayni soru butun para kazandiran hakiki meslekler icin var turkun kafasinda en azindan siz sonunu dogru baglamissiniz, madem bu kadar kolay elde etmesi ve super para kazandiriyor niye herkes yapmiyor? iste bunun cevabidir tum turkiye aydirmasi gereken.
hirsizlikla namussuzluka degil hakkiyla yetenegiyle caliskanligiyla para kazanan insanlari kucumsemeyin, olabiliyorsaniz buyrun, olun, olamiyorsaniz takdir edip kendi yolunuza devam edin.

  • mavicorap  (06.11.18 13:22:28) 
@laptu,

140-160bin euro borclaniyorsun ve egitimden sonra ortalama 1000 euro kadar aylik olarak kesiliyor. kabaca 10bin lira civari kalir diye dusunuyorum. tabi bu borclanma 10 yil civari devam ediyor. topluca odeyip kurtulayim yok, egitim sirasinda ayrilayim dersen o gune kadar senin icin yapilan masraflari odemen gerekiyor. borclanma bitmeden ayrilma durumunda kalan borclari odemen gerekiyor (tazminat ayrica odemen gerekiyor diye biliyorum)
  • a340  (06.11.18 13:37:58) 
Nasil olundugunu bilmiyorum bilsem olurum


  • kush  (06.11.18 13:44:36) 
eğitimi gayet masraflı diye biliyorum.

bir arkadaş ekolünden biliyorum ne kadar doğru emin değilim ama firma seni sürekli denetimlere tabi tutuyor olana kadar. elendiğin an o firmayla bağın kesiliyor. çok çok stresli ve yıpratıcı bir süreç yani.
  • muslugubozukhayrat  (06.11.18 14:05:33) 
@a340, @sen de başını alıp gitme ne olur, açıkçası 10 bin TL de kalsa, 20-25 bin TL de kalsa türkiye şartlarında ortalamanın çok çok üzerinde net ücretler bunlar. startup için 2 yıla varan eğitim süreleri olsa da. o halde maddiyat yükümlülüğü, "neden pilot olmamalıyız" sorusuna bir cevap olamaz bence. cevaplardan en azından bu seçeneği elemeliyiz diye düşünüyorum.


  • laptu  (07.11.18 11:41:27) 
Maddiyat yukumlulugu mesele degil, adamlar senden lap diye almiyor o parayi.
Ozel ucus okuluna gitsen bir ev parasi vereceksin ve egitim sonunda elinde lisans is ararken bulacaksin kendini. Yatirim cok buyuk ve risk yuksek. Bu yuzden bu isin en makul sekli THY deki gibi cadetship modeli.

1-Herkes icin harika bir is degil. Maasi iyi oldugu bir gercek fakat kimisi azicik asim agrisiz basim kafasinda. Bu insanlar icin cok da cekici bir meslek degil gecenin gunduzun haftaicinin haftasonuun bir birine karistigi ve ustune muthis sorumluluklarin oldugu bir is hayati. Bazi insan fazla hareketi sevmez, sabahim aksamim belli olsun ister.

2-Kazanmak cok da kolay degil. Bircok kisi is cekici gelse de cesaret edemiyor. Cok var boyle.

3- Sozlesme bedeli caydiriyor kimisini. O rakami gorup kazanmanin zorlugunu da dusununce vazgeciyorlar. 3te bir fiyatina ozel ozel ucus okuluna giderim bu
cilgin rakama imza atmam diyor adam. Ozel okula falan da gitmiyor %99'u gunun sonunda.
Zaten ozel gitsen de kazin ayagi oyle degil o da ayri konu.
  • stavro  (07.11.18 12:04:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.