[]

Türk Telekom VDSL2 mi Fiber mi

Merhabalar,

Türk telekom taahütü bitmiş biri olarak ya superonline'a geçeceğim ya da devam edeceğim fakat anlamadığım bir nokta var. Benim paketim online işlemlerde "FİBERNET LİMİTSİZ" olarak gözüküyor.Hız olarak Ping 2 ms - Download Mbps 34.11 -Upload Mbps 2.96 alıyorum. Fakat modeme baktığım zaman VDSL2 olarak gözüküyor.
www.zyxel.com

Ben VDSL2 mi kullanıyorum yoksa fiber mi nedir ?

 
fiberin çeşitleri var. en yakın kutuya kadar fiber gelip eve gelene kadar bakır kablo olabiliyor. kapıya kadar fiber gelip apartman içinde bakır olabiliyor veya evin içine kadar fiber gelebiliyor.
sendeki durum büyük ihtimalle ilk sıradaki durum.
bence böyle yani.
  • sutlu nescafe  (05.11.18 16:13:47) 
Peki bu durumun hangisi daha iyidir ? Mesela Superonline için farklı bir durum olabilir mi? Çünkü ısrarla VDSL mi fiber mi diye sordular.


  • mrceg  (05.11.18 16:20:30) 
superonline belki kapıya kadar fiber getirmiştir.
ama sorduklarına göre onların da haberi yok.

  • sutlu nescafe  (05.11.18 16:23:31) 
Modem kutusunun üzerinde de fiber modem yazıyor... iyice kafam karıştı


  • mrceg  (05.11.18 17:23:09) 
modemin arkasındaki line-in girişine kablo takılıysa vdsldir. wan girişine ethernet kablosu takılıysa fiberdir diye basit bir fikir yürütebilirim.
fiber modem diye telekom mu yazmış acaba.

  • sutlu nescafe  (05.11.18 17:34:53) 
Ethernet kablosu wan girişinde.

kutusu da aşağıdaki linkteki 5. resimdeki gibi.
tr.letgo.com

Fakat Zyxel'in internet sitesinde VDSL2 modem olarak yazıyor, anlamadım.
  • mrceg  (05.11.18 18:07:39 ~ 18:10:11) 
fiber o zaman. aşağıda fiber internet yazan kutu falan va rmı?


  • sutlu nescafe  (05.11.18 18:10:55) 
bunların hepsi türk telekom'un zamanında yaptığı saçmasapan isimlendirmelerin sonucu.

sütlü nescafe'nin dediği gibi modeme ethernet kablosu bağlı demeni göz önüne alarak fiber kullanıyorsun.

modem vdsl de desteklediği için zyxel öyle yazmış.
  • washe  (05.11.18 18:12:51) 
Maalesef sadece fiber modem yazıyor. Evimde de data priz girişinden interneti alıyorum.

@washe katılıyorum. Fibernet, hipernet vs. iyice kavram karmaşası yaratıyor.
  • mrceg  (05.11.18 18:18:38 ~ 18:19:58) 
verdiğin letgo linkindeki gibiyse zaten telefon hattı/dsl hattı takılacak bir giriş yok. fiber kullanıyorsun.


  • sutlu nescafe  (05.11.18 18:37:24) 
Evet linkteki gibi modem. Ben VDSL2 olunca da fiber gibi girişleri aynı olacak sanıyordum. www.hepsiburada.com evimde bu şekil priz var buradan interneti alıyorum.


  • mrceg  (05.11.18 19:00:35) 
fiber var sende.


  • sutlu nescafe  (05.11.18 19:07:35) 
eski bir zyxel çalışanı olarak;

www.zyxel.com

burda görülebildiği üzere modemin aslında DSL girişi de var ama türk telekom'un verdiği modellerde bu yok.

türk Telekom bu modemleri ihale ile zyxel, airties vb firmalardan alıyor ve (en azından zyxel) türk telekom'un isteklerine göre kendilerinin zaten üretiminde olan bir modeli ufak değişikliklerle türk telekom'a sunuyor. bu modemin global versiyonunda DSL girişi de var ve VDSL desteği de vardır, o yüzden isminde VDSL de geçer. Muhtelemen Türk telekom'un isteği doğrultusunda DSL girişini kaldırmışlardır.

yine de (büyük ihtimalle) xDSL(ADSL ya da VDSL) ile de kullanılabilir amma velakin bu modemin önüne bridge mode'a alınmış başka bir xDSL modem gerekli. bu kısma çok girmeye gerek yok.

soruna en net cevabı modemin arayüzünden bulursun ama eldeki veriye göre, en olası senaryo; apartmanına kadar fiber geliyor ve bina içinde ethernet kablosu ile dağıtım yapılıyor yani fiber kullanıyorsun.

en.wikipedia.org
  • washe  (05.11.18 19:13:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.