[]

Kan testi referans araligi TR-ABD farki

Turkiye'de araliklar daha dusukken Amerika'da daha yuksek referans araliklari. Bunun sebebi ne ola ki?




 
birimler ayni mi?


  • fakyoras  (26.10.18 22:39:51) 
@ fakyoras evet birimler ayni. olmayanlari cevirdim.


  • duyurumvar  (26.10.18 22:51:47) 
Cok zor degil tahmin etmek. Cografi konum. Iklim.


  • imelih  (26.10.18 23:02:54) 
aynı şehirdeki 2 hastane arasında bile fark olur. uçuk kaçık farklar değil elbette ama hepsinin aynı olma şansı yok çünkü kullanılan cihazların marka-modelleri, buna bağlı olarak hassasiyetleri vs. farklı, hatta cihazı kullanan lab personeli bile bu farkların nedenlerinden biri. o yüzden her merkez kendi referans değerleri içinde değerlendirir sonuçları. kaldı ki tr-abd gibi arada ırk -dolayısıyla genetik yapı, coğrafya gibi büyük farklar olunca değerler de daha çok farkedebiliyor. bir de bu işlerde abd öncü olduğu için orada referans olarak kabul edilen değerler evrensel hale gelip buralarda da kabul edilene kadar bir miktar vakit geçiyor.


  • nrmnm  (26.10.18 23:39:36) 
nrmnm +1

Laboratuvarlar arası farklar cihazlardan kaynaklanır. Böyle geniş coğrafyalar arası farklarsa genelde o hastalığa özgü kuruluşların kabul ettiği kriterlere bağlıdır. Ancak onların kabul ettiğini burada kabul etmek zaman alıyor demek de her zaman için doğru değil. Teknoloji değil ki bu, onlar önce bulmuş olup da biz sonradan alalım. Onların popülasyonu genel olarak şişmandır mesela onların orta kilolu dedikleri değere biz obez deriz vs...
  • glutamin  (26.10.18 23:53:31 ~ 23:56:27) 
burada bi doktora gidip kanım 80 çıktı nasıl desen referans aralığını görmem lazım der. hatta tahlil sonuçlarınn yanında da referans aralığı vardır değişiyo yani labdan laba cidden.


  • sweeney  (27.10.18 00:51:14) 
labdan laba mutlaka degisiyordur, hatta gen, irk, cinsiyet, yas bile degistiriyor ama arada baya fark var. burda 2-5 arasi olan deger orda 0-10 veya 400-600 olan deger orda 250-750 gibi.

www.iwmf.com(1).pdf
en.wikipedia.org

Elinizde kan degerleriniz varsa buradan bakabilirsiniz.
  • duyurumvar  (27.10.18 05:23:42 ~ 05:24:12) 
geçmiş yıllardaki kan değerlerimi inceledim geçen gün.

geçmişte bile farklı referanslar şu an referans dışı olabiliyor. bazı önemli bulduğum kan değerlerinin referansları düşmüş misal. 6 sene önce sınırdayken şimdi sınır dışındayım.

sanırım ülkenin sağlık politikaları ile alakalı. yıllar içerisinde değişim olabiliyor.

who(dünya sağlık örgütü) falan da sorumlu olabilir bundan. doktor değilim detayını bilemiyorum.
  • ozdek  (27.10.18 11:05:17) 
Kongredeyim 3 gündür bunu tartışıyorlar :)


Sonuç: en özet şekilde; ülkeleri şehirleri hastaneleri geçtim herkesin kendi kişisel referans arkalığının olması gerektiği.
  • intihar etsem de kendime gelsem  (27.10.18 14:15:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.