[]

Andımız içinde geçen Türk üm doğruyum ifadesini her çocuk söylemeli mi?

Bu sizce ırkçı bir ifade mi yoksa Türk ulusu mu kastediliyor?




 
Cok ikircikli bi mevzu. Amerika kistas degil ama orda da okutulur her sabah. (Herkes sinifinda ayaga kalkar, hoparlorden verirler genelde)

Biraz da olay "turk"un herkesi kapsadiginin icinin ne kadar dolu oldugu.
  • brkylmz  (26.10.18 09:23:22) 
Bence "varlığım Türk varlığına armağan olsun" daha sıkıntılı bir cümle.

Çocukluktan beri bu cümleyi "ne yani Türk değilsek sıkıntı mı var?" olarak düşünürdüm. Hala öyle düşünürüm.

Çocuklara sabah akşam andımız, istiklal marşı okutmak milliyetçilik bilinci kazandırmaz. Aksine bende olduğu gibi ters teper.
  • kablelvuku  (26.10.18 09:24:17) 
evet, söylemeli.

içinde sıkıntılı ifadeler de olsa, milli marşlar, milli antlar ulusları bir arada tutan şeylerdir.

istiklal marşı sıkıntılı ifadeler barındırmıyor mu? diğer ulusların milli marşları ırkçı ifadeler içermiyor mu? "Almanya alayından üstündür" diyen Almanlar ırkçı mı oluyor?

keşke daha güzel bir andımız olsa tabi. ama kaldırmak olacak iş değil.

p.s. bu arada Ermeni vatandaşlar rahatsız değil, Rum vatandaşlar rahatsız değil, Kürt vatandaşlar rahatsız değil. sadece siyasal islam kılığı giymiş şeriatçılar rahatsız. sizce de bir tuhaflık yok mu?
  • babilbaligi  (26.10.18 09:28:49 ~ 09:30:40) 
etnik olarak türk değilim ama andimizi okumak beni rahatsız etmiyor, çocuğum okusa da rahatsız olmazdim. Ben ırkın kast edildiğini düşünmüyorum. Benim nazarımda vatandaş olan herkesi kapsayan bir ifade.


  • damla sakızlı dondurma  (26.10.18 09:28:52) 
etnik olarak bakarsanız lazım ancak hiç bir zaman gocunmadım türküm, doğruyum demekten.
ne mutlum türküm diyene diyor ne mutlu türk olana demiyor. bahsettiği şey millet olmak, ırk vs. değil.

  • kisa  (26.10.18 09:31:48) 
bunu sorun haline getiren devlet büyüklerine çok şaşırıyorum.

abi yaşadığımız ülkenin adı Türkiye, doğal olarak vatandaşlarına da türk deniyor.

hatta adamın seçildiği meclisin adı da türkiye büyük millet meclisi.

sen daha neyine itiraz ediyorsun?

ben edirneliyim köklerim yunana bulgara dayanır, öteki adam mersinli kökleri irana, suriyeye, dayanabilir(bilmiyorum yani öylesine diyorum), artvinli vatandaşın kökleri gürcistana dayanabilir, şimdi bir sürü etnik kökenimiz var, yıllarca sorun olmamış hatta pkk sempatizanı, kürt milliyetçisi olanlar dışında rahatsız olan bir kesim olduğunu da sanmıyorum ama günümüzde büyütülüyor da büyütülüyor.

şimdi türküm doğruyum demiyecez de, romalıyım mı diyecez?

ayrıca adı türkiye olan bir ülkede tc kimliğine sahip olup, her türlü imkanından yararlanıp, türküm demeye çekinen insanlar , bi zahmet sağdan sağdan suriyeye doğru yol alıp orada kendinlerine ülke kursunlar. böyle boşa sallayıp, tatlı su milliyetçiliği yapmasınlar.

youtu.be
  • killerbee  (26.10.18 09:35:50 ~ 09:41:31) 
Bi milleti ayakta tutan insanların birliğidir, bu kurtuluş mücadelesinde de böyleydi, şimdi de böyle. Türk olmak etnik olarak atalarının Türk olması demek değil, Türkiyeli gibi sik kavramlar falan da uydurmayalim, burda kendini Türk hisseden herkes Türk olmalı. belki benim atalarım da Türk değil, belki cerkes belki başka bi şey, umrumda değil, milliyetçi de değilim ama türküm. Ben Türk değilim, ben türküm demek istemiyorum, çocuğum öyle demesin diyen varsa bence bu konuda devlete basvursunlar, devlet de gerekeni yapsın. zorla kimseyi Türk yapacak değil ya devlet.. özgürlük, ifade kavramı altında sürekli ayrisiyoruz ve bu çok rahatsız edici. biz ayristikca bu bize özgürlük vermeyecek iktidarlara, insanlara yarıyor ve inatla halkların kardeşliği geyiğine devam ediyoruz. bencr artık bizim ve bu coğrafyanın mecburi olarak bir Avrupa ya da abd ile aynı şartlar altında olmadığını kabul etmeli ve kendimize göre bir özgürlük, demokrasi ortamı olusturmaliyiz. rahatlıkta çığır açmış kuzey ülkelerini örnek alıp ağbiii özgürlük yapmak yerine, orta doğu ve Türkiye gerçekleriyle yüzleşip buna göre çözümler uretmemiz gerekiyor. 4 milyon suriyelinin olduğu bir ülkede kuzeyli demokrasisi ya da adaleti uygulanabilir mi düşünmek lazım?? yani andımız okutulmali, benim kızdığım okunmasın diyenlerin argumanlari.. baştaki adamların derdi zaten çok, daha ne kadar ayrisabiliriz merak ediyorum. ha şunu da düşünmek lazım, bu çocuklar andımız okuyunca birlik beraberlik duygusuna sahip olmayacak, biz de okuduk ve pek sanmıyorum, olmadık.. bu kişinin kendi kararı ama bazı sembolik değerler ayakta tutulmalı. bugün andımız, yarın istiklal marşı, yarın ataturk ve şehitler.. bu işin bi sonu yok.


  • mehmed resad  (26.10.18 09:42:26) 
düz mantık ilerlersek, o zaman okullardaki Atatürk resimlerini de kaldıralım. Türk olmayan bir çocuk, neden Türk ün Atasına her gün baksın ki.
bu adam Türklerin atası, benim atam değil diyebilir. Gençliğe hitabeyi de kaldıralım.
Çünkü, Ey Türkiye Gençliği! denmiyor. ne kadar ırkçı bir ifade değil mi?
benim yadırgadığım gerçekten kendine Türk diyenlerin de andımıza karşı çıkması.
  • ayaklibalik  (26.10.18 09:52:09) 
Bu süreçte gördük ki,

Kemalizmin semptomlarını ortadan kaldırarak demokratikleşilmediği gibi, bunları devam ettirmek de kemalizmi korumuyor.
  • Zeth  (26.10.18 10:25:12) 
Evet her cocuk soylemeli. Irkci falan degil, neden irkci olsun ki? Kurt, Arap falan da olsam hic sikinti etmezdim. Herkes burada Turk vatandasi degil mi?
Ben buranin vatandasiyim ama Turk falan degilim Turklugu kabul etmiyorum diye gereksiz triplere giren insana sikinti sadece. Miliyetcilik yapan kesimler sikinti yapiyor bunu, Turkum demekte sikinti yok.
Niyette bitiyor is, irkciliga cekmek istyersen kapi gicirtisindan da irkcilik cikartirsin. Mesele bu.
Andimiz okullarda okutulmali ve egitim Turkce verilmeli. Etnik koken olayina dalip sacma sapan yerlere varilmamali.
Bunlar hep "ozgurluk", "esitlik", "etnik koken", "bireysel haklar" gibi kritik kavramlardan yuruyen niyeti "yavsaklik" olan sevgi pitircigi gorunumlu kurnazlarin kuyuya attigi taslar.

Kimse kendi irkini on plana cikartmaya sivrilemye calismaz, milliyetcilik hatta mikro milliyetcilik falan yapmaya kalkmaz ise gereksiz tartismalar da yasanmaz.

Turkum demekten kendi iddasina gore irki Turk olmadigi icin rahatsizlik duyan birey de buyuk ihtimalle safkan %100 Kurt, Cerkez fala degildir tipki Turkluk kasan milliyetcilerin safkan Turk olmadigi onlarla dalga gectigimiz gibi.
Tum bu irkcilik, etnik koken argumanlarinin icinin bos olmasi ve cogunun kendi icinde celiskiye dusmesi degil mesele, niyet sorun cikarmak ise bu argumanlar bitmez.
  • stavro  (26.10.18 10:39:44 ~ 10:59:52) 
+1000 stavro

ne mutlu türküm diyene
  • çınarım  (26.10.18 10:53:03) 
Her cocuk söylemeli. Daha önce de yazilmis memleketteki Kürtler bu durumdan rahatsiz degil sadece Islamci seriatcilar rahatsiz. Ülkenin tam ismi "Modern Türkiye Cumhuriyeti", bu ülkenin vatandaslarina da Türk denir. Kütügünüz haritanin sag tarafinda olunca ekseriyetle Kürt, kuzeyde olunca Laz, batida olnca da Yörük olarak tanimlanabilirsiniz. Bu da sizin alt kimliginizdir, kimseyi daha az Türk kilmaz.

Ama olay zaten böyle olmayan sorunlari dillendirerek gündem yaratmak; insanlarin neden ekonomik kriz var, ülke 20 sene öncesinden daha beter bir sekilde üretim yapmadan duruyor sorularinin önüne gecmek. Öteki türlü vatandas "Neden kagit fabrikalari kapandi? Biz neden defter, kitap, kagit havlu ve -aslinda cok komik ama- tuvalet kagidina bir servet ödemek zorunda birakiliyoruz!´" gibi sorular sormaya baslar.

Not: Anne tarafi Alevi Kürt, baba tarafi da Sünni Kürt olan sade bir Türk vatandasiyim.
  • chitosan  (26.10.18 10:58:52) 
stavro ve chitosan +1

Suni gündem.... Bu olaylar olurken arkada bir keman sesi var, ama kimin kemanı belli değil. birinin kemanı çalınıyor..
  • binder dandet  (26.10.18 11:00:52 ~ 11:02:28) 
ben köken olarak türk değilim, soyumda bir tane bile türk yok. burada doğup büyüdüğüm için kendimi türkler gibi hissediyorum, türk gibi büyüdüm. ama bu her etnik kökeni farklı olanın kendini türk gibi görmesi gerektiğini gerektirmez. bu kişi terörist olmak zorunda değil, kendini türk kimliği altında görmüyordur belki; kültürü, görgüsü bambaşka olabilir.

andımız tam da bu adam ileride böyle hissetmesin diye çocukken okutuluyor. her gün aynı şeyi defalarca tekrar etmenin propagandadan başka ne gibi bir amacı olabilir? size göre o ülkenin kendi vatandaşına milliyetçilik propagandası yaptırması sorun olmayabilir, hatta gerekli olduğunu bile düşünebilirsiniz ama bu durum ülkede etnik köken açısından binbir farklı insan bulunduğu ve onların bu durumdan rahatsız olabileceği gerçeğini değiştirmez. burada yaşayan herkes kendini türk hissetmek zorunda değil, türk olup bunu söylemekten, bu propagandaya maruz kalmaktan memnun olmayan da olabilir. bu insanları terörist ya da ülkeye zararlı sayamazsınız.

demokratik bir ülkede andımızı isteyen okusa istemeyen sınıfına geçse ideal sistem olurdu ama yukarıdaki zihniyettekiler öyle durumda "niye gelmedin lan terörist misin" diye baskı yapacağı için kaldırılması mantıklıydı.

ha, akp bunu böyle özgürlükçü düşünerek mi kaldırdı; asla. niyetleri kötü, o yüzden iyi ki kaldırıldı geri gelmesin çığırtkanlığı yapmıyorum. akp 2+2 4 dese onu bile savunmam ama bu durum andımız okumayı 2018 yılında çağ dışı bir uygulama olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

ayrıca kablelvuku +1
  • Bruce  (26.10.18 11:33:57) 
Türkiye, hamuru milliyetçilikle yoğrulmuş bir devlet. Tekleştirme politikası da bunun bir ürünü. Andımız, gençlige hitabe gibi metinler de öyle.


  • biravekahve  (26.10.18 11:50:01) 
Ne mutlu Türk olana demiyor. Ne mutlu Türküm diyene diyor. O yüzden ırkçı değil.


  • Barbaros59  (26.10.18 12:49:44) 
söylesinler en fazla liseye kadar söylerler sonra zaten saçma gelirse söylemez. ben orta okulda bile söylemeyen biri olarak söylemeli diyorum, birileri söylesin her ülkeye milliyetçi insan lazım.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (26.10.18 13:57:41) 
Her cocugun soylemesi gereken hicbir sey yok. Kucucuk cocuklara ozlerinin onemli olmadigina ve ulu bir kavram icin gerekirse varliklarini armagan etmeleri gerektigine dair her gun bagirta cagirta yeminler ettirmek insan yetistirmekten daha cok militan mucahit yetistirme yoluna benziyor.


  • dunal  (26.10.18 18:39:30) 
bunun gibi ufak tefek milliyetçi unsurları bile redden toplumların sonu aşırı milliyetçilikle sınanmak oluyor. isveç, norveç hollanda vs gibi dışardan bakıldığında milliyetçi görünmeyen 2.dünya savaşı yüzündne bu kavramlara uzak duran ülkeler bile 2.dünya savaşı nesli yok oldukça aşırı milliyetçiliğe hızla kaymaya başladı.

andımız okunmasın türk laz çerkes kürt arap hatta azeri manav yörük vs diye bin parça olalım ne kadar demokratız diye hava atarız diyen varsa uyandırayım bu işin sonu ırkçılığın yükselmesidir. çünkü burası homojenliğini henüz tamamlamamış bir toplum ayrışmaya başlanırsa yugoslavyadan beter oluruz. bulgarın hırvatın sırbın boşnakın makedonun karadağlının ne farkı var birbirinden? ama 6 devlet çıkmış ortaya. bu tip konuları her defasında islamcıların kaşıması çok ilginç geliyor. ne pislik çıksa arkasında yüzde 1000000 bir islamcı var bunlar niye böyle bozguncu ve kutuplaştıcı kendinden olmayan herkese düşman bilmiyorum.
  • hayvan gibi yazar  (03.12.18 00:25:06) 
türklük bi ırk adı vatandaşlık değil, kürt olarak bahesedilen biri nasıl kürtiye vatandaşı değil etnik olarak kürtse türk olarak bahsedilen kişi de etnik olarak türk. bu konudaki kafa karışıklığı ingilizce çeviriden kaynaklanıyor sanırım çünkü sen french dersen cümlenin anlamına göre fransa vatandaşlığını veya fransız etnik kökenini kast ediyor olabilirsin ama türkçede ikisi için ayrı kelimeler mevcut. türkiyeli dersen o zaman bu ülkenin vatandaşlarını kastedebilirsin.

sen etnik olarak türk olmamana rağmen çocuğunun her sabah türküm doğruyum demesinden rahatsız olmayabilirsin ama her etnik azınlık bu konuda senin kadar geniş olmak zorunda değil. türkiye vatandaşı olup etnik kökeni türk olmayan birinin kendi etnik kökeninin milliyetçisi olması yasak mı? değil. empati yapmakta zorlanıyorsanız atıyorum yunanistan'a yerleştiğinizi düşünün ve çocuğunuzun her sabah yunanım doğruyum gibi bi ant okuduğunu farzedin, bi kısmınızın umrunda olmaz belki ama bi kısmınız da ciddi anlamda rahatsızlık duyabilir. gerek var mı böyle bir şeye? milli marşını bile aşırı ırkçılık, cinsiyetçilik gibi sebeplerden tartışmaya açan ülke var, bizim gayet iyi bir milli marşımız varken bir öğrenci andını bu kadar önemsemenin, büyütmenin sebebini de anlamıyorum açıkçası.
  • semaforo de medianoche  (03.12.18 00:59:50) 
hocam iyi dediğiniz marşımızda da "kahraman ırkıma bir gül" vs cümleleri var. bir yandan marşı övüp öte yandan andımıza laf etmek bilemedim...


  • hayvan gibi yazar  (03.12.18 05:03:26) 
@hayvan gibi yazar kahraman türk ırkına bir gül dedirtmiyor kimseye en azından yani insanlara kahraman ırkım dedirtmek başka kahraman türk ırkı dedirtmek başka şey, milli marş için kabul edilemiyecek bi şey değil bence. o yüzden sorunlu bi marşımız olduğunu düşünmüyorum öğrenci andı ise sorunlu bana göre


  • semaforo de medianoche  (04.12.18 02:59:22 ~ 03:00:13) 
anladım orada kahraman ırk olarak ruslardan bahsedildiğini ülke olarak bildiğimizden kimsenin konudan haberi yokmuş gibi davranırsan sorun çözülüyor. kahraman ırktan kasıt türkler ve bunu herkes biliyor. andımızda sorun yok bence.

yarın türkler ayaklanıp biz bu andı okutturacağız çocuklarımıza derse ne olacak? istemeyen okumasın denilince bu sefer okuyanla okumayanın ikiliği ortaya çıkacak. neden türkler sürekli alttan almak zorunda kalıyor onu anlamadım.
  • hayvan gibi yazar  (12.12.18 13:04:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.