[]

Eski Filmler 4K

Merhaba

Bazi eski filmlerin 4K versiyonlari çıkmış. Acaba bunu nasıl yapıyorlar. O zaman 4K kameralar yoktu nasıl bu değişimi gerçekleştiriyorlar acaba?

Saygılar

 
Yazılımsal olarak. Nasıl bir teknoloji olduğunu HD yapmalarından anlamak gerek. Görüntüyü tazeliyorlar gibi. Değişik.


  • zxcd  (20.10.18 22:03:27) 
Ham filmleri yeniden kurguluyorlar sanırım. Çok kolay ve kısa bir süreç değil. Mimar Sinan'da türk filmlerini restore ettiklerini biliyorum ama bu şekilde.


  • nilmiye  (20.10.18 22:05:34) 
Yani araya piksel koymalarını gerektirmez mi bu? Bir şekilde orjinalliğini bozar gibi.


  • Mehmet Ersoz  (20.10.18 22:05:49) 
Eski filmler dijital çekilmediği için zaten piksel diye bir şeyden bahsedemeyiz. 35mm ham filmler çok yüksek çözünürlüklü görüntü taşıyor.


  • nilmiye  (20.10.18 22:12:16) 
Dijital olmayan bant filmlerde çözünürlük sorunu yok +1

Yani eski filmin elimizde orjinal bantları yoksa hd görüntü elde edemeyiz, ama orjinal filmler varsa sikinti yok.

Bu konuda abd arşivleri çok iyi, 1900 lü yılalrda çekilen filmlerin bile orjinallerini saklamışlar.

Bizde ise bir çok film kayıp. Gösterimden kalktıktan sonra kaybetmek ayrı bir şey, gösterime hiç giremeyen filmler var diye okumuştum. Bazı sahneleri kaybedildi diye saçma sapan bite filmler ayrı konu.

Konu nereden nereye geldi.

Özetle fotoğraf gibi aynen, elimizde fotoğraf filmi varsa istediğimiz boyutta baskı alabiliriz. Ama fotoğraf dijital ise büyütemezsiniz.
  • John Bloor  (22.10.18 10:40:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.