[]

bayır vs. yokuş

yeni tanıştığım trakyalı biri bayır kelimesini kullandığımı duyunca şaşırdı, genelde bizim oralardan olmayanlar yokuş derler, istanbullu arkadaşlarım hep yokuş kullanır, senin trakya ile alakan yok bayır niye diyorsun dedi. ben hiç farkında değildim bu ayrımın, trakya ile hiç alakam yok ama bayır kelimesini etrafımda duyup öğrenmişimdir diye düşünüyorum.

böyle bir ayrım var mı cidden? genel olarak yokuş mu kullanılıyor "istanbul türkçesinde"? benim dikkatimi çekmedi hiç.


 
tanıdığım bursalılar da bayır diyor genelde. hatta geyiğini yapmıştık bunun. istanbul'da hiç bayır denmediğini öğrenince şaşırmışlardı.

istanbul'da yokuş denir. bayır hiç kullanılmıyor.

ps: şimdi aklıma geldi, anne tarafı sakaryalı. orada kalanlar da bayır diyor.
  • sir gawain  (11.10.18 11:55:57 ~ 11:58:04) 
Bayır Trakya'dan çok güney illerinde kullanılan bir kelime Trakya ile hiç ilgisi yok aslında. Ha onun dışında bayırla yokuş aynı şey değil aslında ama yine de bayırdan çok yokuş kullanılıyor tabii, bayır yine biraz daha yöresel bir tanımlama ama o da Trakya'yla ilgili değil.


  • angelus  (11.10.18 11:57:16) 
galiba bir genelleme yapmış, o kadar.
benim bildiğim kadarıyla yokuş daha dik, bayır ise daha az eğimli oluyor. ama halk olarak tabii ki o detaya girmiyoruz. samsunlu tüm çevrem hep bayır der yokuş demek yerine.

  • m e b  (11.10.18 11:58:14) 
Bayir kelimesinin aktif kullanimini sadece trakya taraflarinda duydum. Hatta guney illerinde uzun sure yasamama ragmen hic duymadim oralarda. Ama eve mesela bayiri ben de kullanmam herhalde yokus derim ama nedense herkes bayir dediginde bayir dedigim de oluyordu eskiden


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (11.10.18 11:58:40) 
Bayir daha kırsal bir yeri, yokuş şehir içinde bir yeri canlandırıyor kafamda. Ama bayiri pek kullanmam günlük konuşmada. Etrafimda da herkes yokuş der.

Lokasyon: İzmir
  • nundu  (11.10.18 12:02:06) 
İstanbulluyum. Hayatımda hiç yüksek sesle ve yokuşu kastederek bayır dediğimi hatırlamıyorum, çevremde de diyen kimse yok. Diyen birini duyunca da içimden "ehe, bayır dedi" gibi bir tepki veriyorum çünkü bana çok acayip bir kelime gibi geliyor. Bunları niye söylediğimi de bilmiyorum, inanın.


  • sopiro  (11.10.18 12:14:45) 
Çanakkaleliyim, hiç dikkat etmemiştim ama hayatımda Çanakkale hariç bayır sözcüğünü sanırım hiç duymadım. Yukarıda sayılan yerlerin çoğunda bulunmadım ama sanırım gerçekten bölgesel bir şey, çünkü Çanakkale'de de yokuş sözcüğünü pek duyduğumu sanmıyorum.


  • cepeuc  (11.10.18 12:16:33) 
Eskişehir. Bayır bana ilkokuldaki Türkçe dersi okuma parçalarını çağrıştırıyor.


  • kobuzchu kiz  (11.10.18 12:20:22) 
temeli varmış yani söylediği şeyin, her ne kadar herkes kendi bölgesine özel sansa da hahah.

"bayır gülü", "bayıra karşı yatır beni", "dağ bayır" gibi pastoral esintili tabirlere aşinayım, çoğu kişi de biliyordur duymuştur diye düşünmüştüm, o yüzden bana normal gelmiş olabilir. bilmekle kullanmak ayrı şey tabii de, bayırın kullanılmadığının farkında değildim çok.
  • Bruce  (11.10.18 12:34:27 ~ 12:36:04) 
bayır diyince koyunların keçilerin otladığı mera gibi alan algılıyorum.

yokuş ya da rampa kullanırım/kullanırız.

eğimli bir yer manasında bayır kelimesini hiç kullanmadık :)
  • jugador  (11.10.18 12:57:30) 
Ikisi de bayagi koylu, biz rampa deriz.


  • perfectum  (11.10.18 12:59:44) 
üçü de köylü. biz eğimli yol deriz.


  • sir gawain  (11.10.18 14:28:20) 
italyanlar rampa der şehirliler yokuş köylüler bayır


  • rosey  (11.10.18 14:35:44) 
@sir gawain Ayakli trafik levhasi gibisin daha cok :D Hahahaha


  • perfectum  (11.10.18 14:50:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.