[]

Ev sahibinin evden çıkarması

Merhaba millet.

6 senedir oturduğum daireden ev sahibinin torunu geleceği gerekçesiyle çıkmam istendi. Ekim ayında kontrat yenilenmesi gerekiyor. Ev sahibi Ağustosun 2. haftasında telefonla "torun gelecek, ekim sonu çıkın" dedi.

Daha sonra evde oluşan teknik bir kusurdan dolayı (kusurun benle bir alakası yok, bütün binayı ilgilendiriyor) torunun oturmaktan vazgeçtiğini, bu nedenle kiranın %30-35 civarı gibi bir oranda artırılması koşuluyla evde kalabileceğimizi belirtti. (Yasal artırım oranı maksimum %18,78).

Şimdi benim haklarım nelerdir ?

Bir tanıdık: "sana noter yoluyla resmi tahliye emri göndermezse sözleşme otomatik olarak yenilenir. sadece üfe-tüfe oranında (%18,78) zam yap yeterli olur, başka da bir şey yapmana gerek yok. istemezsen çıkmazsın" diyor.

bir başkası "resmi yazıya gerek yok, telefonla söylemesi yeterli kabul ediliyor bildiğim kadarıyla" diyor.

Google'da aratıyorum 3-4 gündür ama, hep emlak sitelerinden falan sonuç getiriyor. Onlarında birinde yazan öbüründe farklı şekilde yazıyor. Bir türlü kesin bilgi oturtamadım kafamda.

 
köftelik yapmaya çalışmış, yasal orandan bir kuruş fazla yapmayın. yasal oran budur diyin.


  • hosein  (17.09.18 12:47:50) 
Yasal oranı yap geç, çıkartamaz. Mahkemeye verir vs o da en az 1-2 sene sürüyor. 1 seneden önce çıkartamaz seni o evden.


  • sta  (17.09.18 12:54:45) 
torunu oturmayacak diye size niye %30 çakmaya çalışmış onu anlamadım. vallahi bu ev sahipleri eğitilmezdir.

sorun falan sizi ilgilendirmez. yasal olarak yapabileceği maksimum zam oranı bu ay için %18, önümüzdeki ay bi tık artıp 19-20 falan olabilir. bundan 1 kuruş fazla isteyemez. eğer anlaşamazsanız ekim ayında açıklanacak oran kadar artışla kirayı ödeyerek rahatça oturmaya devam edebilirsiniz.
  • nrmnm  (17.09.18 12:55:10) 
yasal orandan 5 kuruş fazlasını yapma. ama bence ev ara, bulursan da çık git böyle acizlere para kazandırma.


  • lcha  (17.09.18 13:07:05) 
@lcha,muadil evler onun istediği fiyata yakın. ayrıca taşınma masrafları vs'de var.


  • arnatuile  (17.09.18 13:09:30) 
büyük ihtimal çevredeki evlerin fiyatlarına özenip o fiyattan istemiştir. en fazla değer kaybı davası açmaya kalkar, bir yılda anca sonuçlanır o da. en az bir yıl oturun


  • hosein  (17.09.18 13:15:59) 
şükür bizim kiracı sizin gibi değil, zaten hiç böyle zam yapmadık 1500-1600 lira kiranın olduğu ortalama 1300 olan yerde 800e oturuyor ama çıkar mısın satıcaz dediğimizde de ikiletmedi. adam zaten 2 ay öncesinden söylemiş ne diye zorluk çıkartırsınız ki ? mülk sizin değil bişey değil, tek hatalı tarafı yüzde 35 istemesi, 6 yıldır oturuyorum yasal olan 18i kabul ederim diyin ediyorsa oturun etmiyorsa çıkın geçin mahkemeye versin 1 yıl kazanın falan tavsiyelere bak, yazık.


  • hayati cozemeyen adam  (17.09.18 15:24:41) 
%30 terbiyesizlikten başka birşey değil. Bizimki de olmayan Türkçesiyle “pöyösödö övlör çok ortto” diyor ama umurumda değil. Geçerli bir nedeni olmadıkça 10. Yıla kadar oturacağım yasal artışı yapıp.


  • kumulatifvergimatrahi  (17.09.18 18:31:36) 
Ev adamin. Aciz olmayin.


  • müptezel dostoyevski  (17.09.18 18:38:42) 
@
hayati cozemeyen adam, konuyu uzatmamk için ilk mesaja yazmamışştım ama, torunum gelecek dediğinde çıkacaktım ben zaten. yasal oalrak çıkmama hakkım olmasına rağmen "adamın kendi evi, ne apabilirz ki" deyip ev bakmaya, sağdan soldan karton kutu istiflemeye bile başlamıştım. ama bir şeyi bahane edip kirayı yükseltmek istiyor ben de yasal hakkımı kullanmaya karar verdim. olayın bu raddeye gelmesine kendisi sebep oldu, vicdanım rahat.

  • arnatuile  (18.09.18 09:25:22) 
Bu süreç çok sıkıntılı bir süreç. Piyasada gerçek enflasyon %60-80 ama resmi belirtilen rakam %18. Kiracının alacağı maaş zam oranı düşük olacak. Çok sıkıntılar olacak. Herkes haklı.

Ev sahibi 1. dereceden bir yakını için sizi çıkartabilir, buna hakkı var. Ancak yakını evde oturmazda başka birisine kiraya verirse, 1 senelik kira kadar tazminat alma hakkınız var.

Kirayı en fazla %18 artırabilir ancak her 5 sene sonunda yeniden değerlendirme hakkı var. 5, 10, 15, 20... senelerin sonunda yani. Duruma bir bakın. Çevrede kiralar nasıl, ödeme durumunuz nasıl, kirayı geciktirdiniz mi vs. Duruma uygun bir zam oranı belirleyip açıkca konuşun.


.
  • kartallar yuksek ucar  (18.09.18 09:37:47 ~ 09:39:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.