[]

Mavi Yakalılar neden böyle?

İnsan ayrımı yapacak biri değilim. Anlatacaklarım da şahsi değil, genel anlamda bazı davranışların belli bir grupta yaygın görülmesiyle alakalı.

Çalıştığım yerde mavi yakalıların bazı hareketlerini çok anlamsız ve garip buluyorum. Örneğin yemek esnasında neyi ne kadar daha fazla alabilirim derdindeler devamlı (beden gücüyle iş yaptıklarından çok acıkıp porsiyonu fazla almaları değil olay).

Mesela o gün çorbayı beğenmeyip almadıysa, tüketmeyecek bile olsa tatlıdan ya da meyveden iki tane alıyorlar. Yemekhane saatinin bitimine yakın kalan meşrubat, meyve, tatlı vb. şeyleri (tabaklarında kalanı değil, dağıtımda olanları) hızlı hızlı hareketle paketleyip eve götürmeye çalışıyorlar. Şimdi kıt kanaat geçiniyorlar, eve üç beş parça fazla bir şeyi götürmek istemeleri normal demeyin, çok iyi maaş aldıkları bir yer burası.

Mesela Ramazan ayında oruçlu oldukları için yemek yiyemeseler bile kartlarını okutup paketli ürün, meşrubat ne varsa günlük kart istihkakı kadar poşetleyip götürüyorlar. Mesela o vakitler ne oldu? Ben ilaç kullandığım için oruç tutamıyordum. Yemekhaneye her gittiğimde poşetli ekmek, meyvesuyu kalmıyordu. Çünkü o gün yemek yeseler 1 adet meyvesuyu alabilecekken, yemek yemedikleri için kişi başı 4-5 adet alabiliyorlardı.

Akşam işten bir sebeple 5 dk geç çıktılarsa, ertesi gün muhakkak 5 dk geç geliyorlar. Fakat bu kurum işiniz olduğunda, hatta yorgun olduğunuzda sırf daha mutlu hissedin diye karşılıksız izin veren, cidden her konuda yardımcı olan bir kurum. Neden hep alacaklı gibi davranmaya çalışıyorlar? Neden hep ne koparırsam kardır mantığıyla yaklaşıyorlar.

Temizlik ürünlerinin dibinde kalanları kola şişelerine doldurup evlerine götürüyorlar. Cidden maddi imkansızlıktan falan değil. Altlarında arabaları, kiminin aileden evi, ceplerinde üst model cep telefonları var gayet de.

Yemek yerken aşırı hızlı yiyorlar. İkinci tabağı istemek bence ayıp değil. Tabağınızı normal alın, doymazsanız ikinciyi alın. Ama yok, o tabaktan taşıp, yerlere düşecek kadar dolduruyorlar. Açık büfe salata kısmında canlarının çektiği ürünlerden değil, sırf bedava diye her birinden tepeleme tepeleme dolduruyorlar. Mecburen iki tepsiyle falan geliyorlar masaya. Yani çok acayip. Bir şey bedava diye illa tüketilmek zorunda mı?

 
(bkz: açlık)
(bkz: görmemişlik)
(bkz: garibanlık)
(bkz: yokluk)
(bkz: ezilmişlik)

mavi yakayla çalışıp bu kavramlara uzak olmak enteresan, biraz daha iyi gözlemle bence onları. mavi yaka dediğimiz kesim toplumun çoğunluğunu oluşturuyor, onları tanımak içinde bulunduğun toplumu da tanımak demek; ufkunu daha da açar.
  • Bruce  (28.08.18 08:32:54 ~ 08:37:01) 
adamların haklı olduğu tek husus, 5 dk geç çıkmışlarsa 5 dk geç gelmeleri sanırım. adamların yarattığı artı değer zaten kat kat fazla. o yüzden bu normal olanı aslında.

olayı mavi yakaya indirmişsin ama seni şöyle bir her şey dahil otele alayım. bak bakalım insanlar nasıl yemek alıp yiyorlar. işyerinde salata barda takılan berkecan nasıl tepeleme dolduruyor, ay ben çok yiyemem diyen pelinsu nasıl da götürüyor yemekleri aklın şaşar. beyaz yakalılar birbirinden utandığı için böyle davranmıyor ama mavi yakada bu utanılacak değil övünç duyulacak şey.

yemeği hızlı ve çok yemesi tamamen beden yoğun iş olması nedeniyle. eskiden patronlar çalışan seçerken hızlı yiyeni seçermiş zaten.
ha yiyeceği kadar insan gibi alsalar daha iyi tabi ama dediğim gibi herhangi bir herşey dahil otelde de benzer manzaraları görebilirsin. sadece oteldeki kitle hızlı yemiyor.
  • hosein  (28.08.18 08:45:46) 
Ben de Kazak bir iş arkadaşımda görmustum. Evinde örneğin tuvalet kağıdı bitince iş yerinin tuvaletine gidip tuvaletten yarışı kullanılmış bir top alıp evine götürüyordu. Bir de gurur duyuyordu bu yaptığıyla.


  • Traveller  (28.08.18 08:54:36) 
Benim iş yerimde de mavi yaka çalışanlar var. Bahsettiğiniz davranışların bir tekini bile görmedim.
Sizin şirkette 'gelenek' olmuştur belki bu tarz şeyler. Mesela Ramazan ayında birkaç kişi fazla fazla içecek aldıysa diğerleri "Ben enayi miyim?" diye düşünmüştür. Bizim toplumumuzda böyle bir anlayış var nedense.

  • auroraaurora  (28.08.18 08:56:33) 
Fakirlik içine işlemiş demek ki, mavi yaka olmayıp böyle olana da bizzat rastladigim oldu. İyi kazanmak bunu telafi etmez, bir de tek tek bilmek mümkün değil ama işin borç kısmı da olabilir, iyi maaşları ama yarısını ev kredisi çocuğunun yurt okul parasına falan vermeleri sozkonusuysa sonuç yine böyle oluyor olabilir.


  • dafaisss  (28.08.18 09:06:57) 
Mavi yaka, rus vs ayrımına girmek yerine aç gözlü insanlar diyelim. Bedava olan birşeyden daha fazla alabilecekken eksik almayı enayilik olarak algılıyorlar. Bu zihniyet aslında herkesin aleyhine işliyor. Çünkü ben işletme olsam herkes kaliteli gıda yesin isterim, ama yarısı çöpe gidip israf olacaksa en ucuz en dandik ne varsa onu koyarım. Devletin, belediyelerin, firmaların bedava veya sınırlamasız verebileceği birçok hizmet vs. var ama bunlar gerçekleşemiyor, çünkü kötüye kullanım olacağı biliniyor. Hep birlikte kaybediyoruz.


  • mikro patlama  (28.08.18 09:07:10) 
neresiymiş orası ya ben de gelip çalışayım.
ne kadar kazandıkları ve işyerinin bonkör olması mevzu değil. açgözlü olmalarından kaynaklanıyor.

  • orijinal nick bulamadim  (28.08.18 09:59:00) 
Merak ettim ne kadar maaş alıyorlar? Bunun cevabı öyle 6-7 bin tl değilse hiç de öyle aç değiller demeyin. Gayet de açlardır. Telefona arabaya bakma sen borçtan kafayı kaldıramaz gariban takımı aldıklarından sonra. Tasarruf her şeydir.

Ayrıca üç kuruşluk yiyecek içecek için gelip başlık açıyorsun. Bırak çalışsın, yesin, evine de götürsün. 5 dk geç çıkmasın, çıkarsa da geç gelsin.

Bizde giriş çıkış flexible sistem var mesela. Biriken + dakikalar 8 saati bulunca izin yapıyorsun bir gün. Olması gereken de bu zaten.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.08.18 10:03:06) 
Bazı yazdıkların şaşırtmasa da bazıları bildiğin suç.
Temizlik ürünlerinin kalanını eve götürmek bildiğin hırsızlık. Ramazan'da bir çok işyeri oruç tutmayanların maaşına ek olarak yemek miktarını ekliyor. Bunu alıp bir de üzerine meyve suyu alıyorlarsa bu da bildiğin hırsızlık.

5 dakika konusunda iş yeri ile mutabakat varsa normal. Yoksa fazladan çalıştığı 5 dakika için mesai talep etmeli, kafasına göre geç gelmek olmaz.

Fazla yemek alıp bunu yiyip bitiriyorsa diyecek bir şey yok. Bedenen çalışan insanlardan bahsediyoruz. Ama "nasıl olsa bedava" kafasıyla alıp yarısı yenmeden çöpe gidiyorsa bu hem terbiyesizlik hem de sorumsuzluk.
Millet olarak çok israfçıyız.

Benzer şeyler beyaz yakalılarda da oluyor. Bu zihniyet ve kültür. Evde doğalgaz faturası çok gelmesin diye kombiyi yakmıyorlar, iş yerinde bütün ısıtıcıları kökleyip, sıcak diye pencere açıyorlar, akşam da öyle bırakıp gidiyorlar.

İşletmenin de uyarabileceği yerler olabilir diye düşünüyorum sizin durumunuzda. Örneğin kişi başı alınabilecek mevye suyu sınırı gibi. daha da doğrusu yiyeceklerin yemekhane dışına çıkarılmaması olabilir. Eğer gerçekten 4-5 tane içecekse içsin, ama eve götürmek ayrı bir hırsızlık bana kalırsa.

Benim gözümde hırsızlığın küçüğü büyüğü olmaz. Devlet yönetimindeki adamın gücü milyonları götürmeye yetiyor, başkasınınki mevye suyu çalıyor. O adam devlet yöneticisi olsa o da milyonlar götürecek.
  • burfak  (28.08.18 10:48:32) 
İyi de bu kokuşmuşlar her yerde.
Ufak hesaplar peşindeler. Asla iyi bir hayat sahibi olamayacak insanlar.
Sürekli tırmalayacak ancak başaramayacaklar.

Bu insanlardan uzak dur. Ellerine geçen ilk fırsatta arkadaşlarını bile satar ufacık menfaat için
  • bana her yer cehennem  (28.08.18 11:16:49) 
Sırf buma cevap yazmak için login oldum.

Tamamen sürü psikolojisi. İlk önce biri bunu yapmıştır, diğeri de neden ben yapmıyorum diyerek devam etmiştir. Ta ki bir gün biri onları uyarana kadar yapacaklar. Hatta başka iş yerine giderlerse orda da yapmaya başlayıp diğerleri yapmıyorsa onun da yapmasını sağlayacaklar
  • buzutku  (29.08.18 05:35:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.