[]

Diyarbakırlı Astronom Şeyhmus Kino olur mu? Ne dersiniz?

beyler bu diyarbakırlı astronomon'un hikayesindeki tutarsızlıkları görebiliyor musunuz?

tamam çok romantik bir hikaye, şeyhmus kino çıktığında herkes destek çıkıp örnek göstermişti sonu fiyasko oldu ve astronom hikayesi, jüpiter'i kaynak makinesiyle kapıya asmakla astronomluk hikayesi yürümez. adamın anlattıkları şeylerin ne olduğunu benim kafam bir türlü basmadı. şimdi bana laf çakmayı kesin de bu adam ne bulmuş? nasıl bulmuş? bunu nasa'ya nasıl iletmiş? bunları konuşalım. bunların hiçbiri bilinmiyor. bu adamın bulduğu şeyi kim çalmış? bunların hiçbiri belli değil. şu profesör benim buluşumu çaldı diyemiyor. eve gelip sırt üstü uzanmışken metafizik yöntemlerle yıldızların arasında gezintiye çıkıyor adam.

çocuğunu ziyarete giden astronom sur olayları çıkınca geri dönemediğini bu sırada mal varlığını da çatışmalarda kaybettiğini söylüyor ve peşine düşmeyi ret ediyor. 2015'in aralık ayında sur'da olaylar patlak vermişti. 3 yıl sonra astronom meşhur oluyor? bana çok kolay bir senaryo gibi geldi. bilemiyorum. amatör bir astronoma saygı duyarım elbet ama literatürü değiştiren biri derseniz durup düşünürüm.

140journos yapınca bizimkilerin de hoşuna gitmiş ama hikayede bazı eksiklikler var diye düşünüyorum. 140journos en nihayetinde doğan gruba ait olan blutv'ye belgeseller hazırlayan ticari bir kurum. bunu unutmamak lazım. onlardan bir kahraman çıkarmaya falan çalışmayın.

bu tür şeylere destek bana biraz aşağılık kompleksi gibi geliyor. ruhun bedendeki hızını ölçen tasavvufçu astronom hikayesi de şeyhmus kino'ya bağlanacak demedi demeyin.

 
Belgeselin arkasında "büyük bir oyun" ya da senaryo olduğunu sanmıyorum. Tutkulu, amatör bir astronomun öyküsünü anlatırken mümkün olduğunca "romantik" kısımlara ağırlık vermişler hepsi bu. Sempatik bir adama da benziyor, hâliyle insanlar etkinlendiler ve video hızla yayıldı. Kimse kahraman çıkarmaya çalışmıyor ki?

Şurası önemli: 140journos hazırladığı belgesel bir astronomi belgeseli değil, insan hikayesi.

Abdulkadir Topkaç (Diyarbakırlı Astronom olarak ünlenen kişi), amatör bir astronomdan fazlası değil. Bu hobiyi edinen çok sayıda insan var dünyada. Kurdukları dernekler, web siteleri ve saire de var. Bu insanların yaptıkları şey bilim değil. Bilim üniversitede yapılır.

NASA'dan mektup almakta da aman aman bir şey yok. Bilimsel bir değeri de yok. NASA bu tür "PR" işlerini zaman zaman yapıyor.

Benim buluşumu çaldılar iddiasına ise benim söyleyecek bir sözüm yok. Uzmanlık gerektiren bir konu o.

Twitter'da falan para toplayıp Abdulkadir Topkaç'a bir teleskop almaktan bahsediyorlardı. Umarım yaparlar da adamcağız hobisine devam eder. Bunun neresi kötü?

Edit: Bir ekleme yapayım: Neden örnek olarak Şeyhmus Kino'dan bahsettiniz? Ülkede yığınla şarlatan, dolandırıcı varken neden özellikle o? Abdulkadir Topkaç'ın Kürt olması mı "şüphelerinizi" arttırdı?
  • amortisman  (16.08.18 16:40:58 ~ 16:44:14) 
hayır topkaç'ın kürt olduğunu bile bilmiyordum. şeyhmus kino ile hikayelerinde bir paralellik var. şeyhmus oxford'tan mektup aldığını söylemişti, topkaç nasa'dan, ikisi de birden medyada patlamıştı. şeyhmus'un mektubu yanmıştı, topkaç'ın teleskobu kırılmış vb. birçok benzerlik var. kimle bağdaştırmam gerekiyordu? bu ve benzeri en temiz örnek şehymus kino'dur. böyle saçma tespitler kasmayı bırakıp olay hakkında çıkarımlarda bulunmak varken konuyu saptırıyorsun. kimsenin kürt olduğunla falan ilgilenmiyorum.

adam amatör bir astronom olarak görülmüyor, adam literatürü değiştiren bir mucit olarak lanse ediliyor. sizin de dediğiniz gibi birçok amatör varken neden abdülkadir topkaç? bilinmiyor. eminim bu ülkede yokluklar içinde birçok amatör astronom vardır, hepsine teleskop alalım o zaman.

olayın karanlık yerlerini biraz araştırmak yerine kalkmış beni ırkçılıkla suçlamak çok mantıksızdı. tabii sizin mantığınıza göre ben fakir zavallı bir kürt vatandaşın teleskopuna göz dikmiş bir beyaz türk'üm.

yardım kampanyasında bir sürü tutarsızlıklar var. amatör bir vatandaşın elbette hobisine devam etmesinin kötü bir tarafı yok. ama bu hikayenin uydurma olma ihtimalini düşünmeyelim mi? yani sizi anlamakta güçlük çekiyorum çünkü hiçbir fikir belirtmeyip ve sorgulamayıp direk kabullenmemi istiyorsunuz? neden? milliyetçi duygularla hareket edeninin kendiniz olabileceğini hiç düşündünüz mü? konuyu saptırmayı bırakıp böyle sorularınıza özel mesaj yoluyla cevap vereceğim lütfen siz de oradan yazın.
  • syd barrett in kedisi  (16.08.18 17:04:51) 
Videoyu izlemeye çalıştım ama ruhun hızı dediğinde beni bir gülme aldı ve kapadım. Amcaya helal olsun ama. Cihangir kafasındaki romantik beyaz Türkleri güzel tokatlar bu yaklaşımla.


  • catch the arrow  (16.08.18 17:17:12) 
abdulkadir'in hikayesini duydum, suphe ile yaklasmak tabii ki iyidir. bagis yardimi yapilmadan once didik didik arasatirilmali, nasa ile iletisime gecilmeli, bu konuda(astronomi) uzman kisilere danisilmali. idi. dogrulanirsa, bagis kampanyasi baslatilmali idi.
ama yapilmadi sanirim. akdeniz havasi bu milletin kafasina vurmus, cok duygusallar. en ufak bir seyde salya sumuk agliyorlar.

duygu ile hareket edip, karar verenlerden degilim.

bakalim, gorecegiz.
  • Leonardo~Da~Vinci  (16.08.18 17:26:40) 
iyi de bu adam bilimsel bi çalışma yapıyor, keşifleri var diye sevilmedi ki? hiçbir eğitimi olmadığı ve etrafında bu tarz bir girişim olmayan bir yerde olduğu halde hobi olarak(ve hatta eşi ve çocuklarıyla arası açılacak kadar tutkulu şekilde) astronomiyle ilgilendiği için sevildi. Ayın zigzag hareketini keşfetmiş de çalınmış da falan o adam öyle düşünüyordur belki ama bence asıl önemli olan bu değil. Bu adam hayatını bi şekilde astronomiye ayırmış ve teleskobunu kaybetmiş. Bir teleskop almak da bağışla çok zor bir şey değil. İlla adamın keşifleri olan bir bilim adamı olması gerekmez bence.


  • nundu  (16.08.18 17:44:44) 
biz insanların hikayelere ihtiyacı var.
bu hikayelerin de gerçeklerle berbat edilmemeye ihtiyacı var!
haliyle, "ruhun hızını ölçüyor" dendiğinde "ruhun hızını mı ölçüyor? puhahahahaha"
diye kopmamak lazım ki hikayemizin inandırıcılığına zeval gelmesin.
yalnız, bi dakka ya...
sahiden, ruhun hızı mı dedi bu adam!?
PUHAHAHAHAHAHA!
  • pangea  (17.08.18 03:07:30) 
Böyle bir inandırılmışlık yok.

@nundu adam amatör bir astronom olarak tanıtılmadı, literatürü değiştiren değer görmemiş bir deha olarak tanıtıldı.

Adamdaki kibri göremiyor musunuz? 9 dakika kendini övüp durdu. Adam şöyle iyi adamım böyle iyi dehayım demekten başka bir şey yapmadı.
  • syd barrett in kedisi  (17.08.18 09:40:51 ~ 09:44:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.