[]

sigarayı bırakmak

iki gün önce sabahlarken paketim bittiğinde kararlı bir şekilde bırakacağım dedim kendi kendime. dün paket almadım. arkadaşımla dışarı çıktığımda iki dal uzattı diye içtim (aslında birini çok canım çekti diyerek ben aldım kendisinden :/) gece boyu allen carr yöntemini araştırdım, 1 saatlik videosunu izledim ve kararımı daha da netleştirdim. ama rüyalarım full sigarayla ilgiliydi :) uyandığımda kaygım devam etti. titreme, aşırı nikotin isteği, sürekli sigara düşünme gibi belirtiler yaşamama rağmen vücudum daha dinçti sanki daha ikinci günden. az önce uykum daha da açılsın diye kahve yapacaktım ama 5 buçuk yıldır sigarasız tek bir bardak kahve içmediğim için dayanamayıp paket aldım. dün sigarasız kahve içerken çok zorlanmıştım çünkü. ne hissedeceğimi merak ettiğim için kahve yapmadan sigara yakmak istedim. sanırım tek olumlu tarafı burası: bunca yıl içtiğim her sigaradan sonra yaşamadığım şeyleri yaşadım. ağızda aşırı iğrenç tat, kusma isteği, göğüs yanması vs.

az önce paket alarak irademin çok kırılgan olduğunu ve başarısız olacağımı hissettiğimden kaygım arttı. özellikle sigarayı bırakabilmiş arkadaşlara soruyorum, siz de benzer sıkıntılar yaşadınız mı? şu an sigarayı bırakmanın hangi aşamasındayım ve en önemlisi bıraktım diyip tekrar paket almak asla bırakamayacağımı mı gösteriyor?


 
yalnızca şunu söylemek istiyorum. bazen tekrar tekrar denemek gerekebiliyor. kendinize fazla yüklenmeyin.

bırakabilirsiniz.
  • kljgslsdkjsd  (07.08.18 18:45:23) 
moral bozmak niyetinde değilim ama paket aldıysanız yeniden sigaraya başlama aşamasındasınız :) hatta başlamışsınız. bu konularda oldukça deneyimliyim, fikirlerimi paylaşayım:

- azaltılarak bırakılmıyor. vücudun alıştığı bir nikotin seviyesi var, ilk başlarda idare ediyormuşsunuz gibi gelir ama bir an gelir ki başlarsınız arka arkaya yakmaya, eksik kalan nikotini de tamamlar vücut, yalan olur her şey.

- kararlı olmanız şart. hem kendimde hem de çevremde bıraktıktan sonra tek dal içenler mutlaka yeniden başladılar.

- motivasyon önemli ama bu motivasyon içten gelmeli. dışardan verilen gazlarla yada allen carr yöntemi gibi şeyleri izleyip heveslenmeyle olmuyor. içinizden gelmeli. annem 25 sene içti, bırakacağım dedi ve bir anda bıraktı 20 senedir ağzına koymadı. sigara içmek istediği zaman su içiyordu sürekli. evet bırakma süreci onun için de çok yıpratıcı oldu ama şu an 65 yaşında dağcılık yapıyor. sigara içmeye devam etseydi dağcılık yapmayı geçtim belki hayatta bile olmayacaktı.

- destek olması için mutlaka nikotin sakızı yada bandı kullanın. elbette sigaranın yerini tutmaz ama süreci kolaylaştırır sizin için.


- bırakma süreci çok zor. hiç bir şeyin işe yaramadığı durumlarda zyban yada champix deneyebilirsiniz. yan etkileri de oluyor bazen, bünyeden bünyeye değişiyor. zyban beni çok fena yapmıştı ama champixte hiç bir şey olmadı. 5 - 6 sene önce kullandım champixi. ilk paketi kullandım sadece. 1 seneye yakın içmedim. sonra true detective dizisi başladı oradaki rust cohle o kadar güzel sigara içiyordu ki "bir kereden bir şey olmaz" deyip bir tek yaktım, yakış o yakış. yalnız eskiden 2 paket içerken yeniden başladığımdan beri sarma sigara içiyorum. günde 5 - 6 tane sadece, yetiyor.
  • issiz karga  (07.08.18 19:12:38) 
kendi açımdan benim en uzun süreli bıraktığım şekli şu şekildeydi.

ağustos aylarında, önümüzdeki yılbaşında deli gibi içicem sigara da içicem ama 1 ocak sabahından itibaren bi daha sigara içmicem dedim. kafamı buna göre hazırladım. ofisten 2 arkadaş daha bana katıldı hatta tamam ben de varım dediler.

yılbaşını bu 2 arkadaştan birisiyle geçirdim. 1 ocak sabahı da beraberdik, bu salak gitti direkt içti sigarayı ben içmedim. 1.5 ay boyunca sadece içkiyle beraber arkadaşlardan alıp da içtim. ama o da sadece 1-2 dal. canım eskisi gibi çekmiyordu gerçekten de. ta ki arkadaşın birisi paketini benim montun cebinde unutması ve benim o paketi eve götürmeme kadar :(

bu da işin bahanesi aslında ama bana sorarsan bi anda bırakıyorum demektense, kendine bi tarih koyman çok çok faydalı oluyor.
  • washe  (07.08.18 19:59:12 ~ 08.08.18 16:13:43) 
Ben 4-5 yil boyunca degisik yontemlerle (biorezonans, champix, azaltarak birakma vs...) bircok kez biraktim ve sonra "bir tane icecegim, birsey olmaz" diyerek tekrar basladim. Sonrasinda Alan Carr videosunu ben de izledim, bence mekanizmayi gercekten cok iyi anlatiyor. Bir sabah saat 10 gibi 3. sigarami icip paketi bitirince, tamam baska paket almayacagim dedim ve biraktim. Uzun sure biraktim demedim, icmiyorum hala dedim, cunku krizler devam ediyordu, ve kendimden korkuyordum. Size tek soyleyecegim su, krizlerin arasi gittikce uzuyor. basta saat basi gelen kriz; ki 1 dk sonra geciyor, o ara agiza bir sakiz atmak, bitki cayi ya da su icmek yararli olabilir, daha sonralarinda gunde 1, haftada 1, ayda yilda bire dusuyor. 3 yil oldu benim artik, inanin aklima bile gelmiyor, en ickili ortamda bile, tersine cok rahatsiz oluyorum. Bastaki krizlere yenilmemeyi ogrendikten sonra sikinti yok. O paketi almissiniz, bir daha almayin. olmeyeceksiniz sigara icmezseniz merak etmeyin ve hayat tertemiz olacak... 1 tane ASLA ve ASLA icmeyin, hayir deyin, gecin. Unutacaksiniz, merak etmeyin, biraz sabir.


  • honfleur  (07.08.18 23:46:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.