[]

hesap ödeme vb durumları

birkaç kişiyle yemek vb sonrasında kasaya gidildiğinde (ki zerre sevmem kasada ödemeyi) diğer kişilerin nasıl yapalım vb demesine gıcık oluyorum. zaten hiç sevmediğim kasanın önünde ödeme tartışması yapmaktan utanç duyuyorum. genelde nasıl yapalım lafını duyarsam hepsini ödeyip mekandan utanç içinde ayrılıyorum.

en son ofiste birlikte iş yürüttüğümüz arkadaşla otel odasına içki sipariş ettik, idi ben 4 şişe içtim, arkadaş toplam 10 şişe içti, check-out ederken görevli "14 şişe bira siparişiniz var, xxx tl yapıyor" dedi, arkadaş bana dönüp "abi nasıl yapalım" dedi. ulan amk çocu neyini nasıl yapıcan 10 tanesini sen içtin ver x liranı siktir git diyecektim diyemedim utancımdan. herif birde bana bunu sordu ve benden cevap bekledi 1 dakika falan suratıma baktı mal mal... görevli bize bakıyor falan. otel de 5 yıldızlı otel bayağı paramız çıkışmamış gibi bekliyoruz lobide udsafhadsg.

sonuç: hepsini ben ödedim.


2. örnek x kişisiyle bir yerde birşeyler içilir veya yenir, hesap geldiğinde arkadaş hala elini cüzdanına atmaz. veya yine o lanet olası kasada hesap çıkarılır tutar söylenir ve arkadaş hala elini cebine atmaz vb durumlar.


siz bu tip "nasıl yapalım" durumlarında ne yapıyorsunuz? ben parayla ilgili bu tip hesaplara giren arkadaşlarla ilişiğimi tamamen kesiyorum. daha doğrusu utanıyorum hesap öderken beklediğimde.

 
yarı yarıya çekin diyebilirsin en azından. ben öyle yapıyorum. bunu da bir kere yerim, aynı kişiyle ikinci buluşmada "hadi kartını ver" derim ki anlasın.


  • kenarortay  (06.08.18 14:44:36 ~ 14:45:19) 
@kenarortay işte ben o yarı yarıya çekin lafını söyleyen taraf olmaktan utanç duyuyorum. zira bahsi geçen durumda kaldığım eski arkadaşlarım hesap geldiğinde cüzdanını bile çıkarmıyor. ama aslında dediğin doğru, bendeki kompleks yani. içtiğim kadarını ödemeyi seçme özgürlüğüm var. sadece utanç duyuyorum orada bu hesabı yapmaktan.


  • Tears of Devil  (06.08.18 14:48:24 ~ 14:48:33) 
hepsini neden ödedin? mallık ama bu. desene kardeş ben 4 içtim al parası bu diye.


  • elorelia  (06.08.18 14:49:26) 
kasaya gittiğinde şunları şunları buradan alın diye uzatsana kartını/paranı.diğeri de kalanı buradan diye kendi ödemesini yapsın niye hepsini sen ödüyosun ki


  • aquarium  (06.08.18 14:52:18) 
@elo, @aquarium dedim ya utanç duyuyorum abi. sinirlerim bozuluyor nasıl yapalım abi lafını duyunca. karşımdakinin ne içtiğini bilmiyor olması mümkün değil. ne ödemesi gerektiğini biliyordur elbet. "nasıl yapalım" ne demek bunu anlamıyorum. kasada lise öğrencisi gibi beklemeyi sevmiyorum. kompleksim var evet.


  • Tears of Devil  (06.08.18 14:52:29 ~ 14:53:20) 
@elorelia +113424646235

ya adama "herkes kendi içtiğini ödesin" diyeceksin. ya da hiç adamı muhatap almadan 4 tanesini burdan al diye direkt kartını uzatacaksın.
  • canercuxy  (06.08.18 14:54:50) 
Nasıl yapalım denmeden önce kartını uzatıp buradan x TL ya da 3 bira alır mısınız dersin.


  • cakabo  (06.08.18 14:56:26) 
abi nasıl yapalım derken belki adamda nakit yok, kredi kartı ile hepsini ödeyip senden mi alayım yoksa sen öde ben mi sana vereyim diye soruyodur. yok öyle değil, ayak yapıyorsa bile niye hepsini sen ödüyorsun hala anlamadım. yok sinirim bozuluyor yok bilmemne, sosyal olarak bu kadar kırılgan olmayın ya. kompleks mi? evet bence takıntı yapmışsın. normal düşünemiyorsun. 5 yıldızlı otelde 4 şişe içip de uhuhuhuhu bana nasıl yapalım dediler diye 14 şişe parası ödemeyi aklım almıyor.


  • elorelia  (06.08.18 14:58:00) 
@elo takıntı yaptığımı söylememe rağmen tekrar söylediğin için sağol :) ühü ühü nasıl yapalım dediler demiyom olm. siz nası yapıyonuz diyorum. biri sana hesap sırasında habire nasıl yapalım derse ne yaparsın mesela. bana balık verme balık emmeyi öğret :)


  • Tears of Devil  (06.08.18 15:01:02) 
niye hepsini oduyorsun? adam daha nasil yapalim demeden, kardes al 4 bira cek burdan deyip gececeksin. devamini o odeyecek.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (06.08.18 15:04:16) 
Tamamen kiminle yedip içtiğime bağlı. Eskiden az param vardı, arada beni çeken 3-4 arkadaşım olurdu, şimdi param var, ben ödemeye gayret ediyorum. Zaten bir ikiden sonra dur tamam abartma ortak ödicez diyorlar.

Onun dışında yakın arkadaşlarla kesinlikle bölerek öderiz. Bir taraf yeme-içmede bokunu çıkarmadıysa.

Samimi olmadıklarımla kesinlikle uğraşmam. Ben yediğim içtiğimin hesabını şak diye öderim. Gerisini ne yaparlarsa yapsınlar.

Kalabalık davetler ve partilerde kural en sona kalmamaktır, birde hayat bana bunu öğretti. Pek yapabildiğimi söyleyemem ama cidden bu kural önemli. Çok arsız var bu hayatta.
  • herospower  (06.08.18 15:10:18) 
hocam tüm enayi mıknatıslarına kurban olmuşsunuz. "nasıl yapalım?" yüzsüzlüğüne giriyorsa "ben 4 tane içtim kaç yapar?" deyip çıkacaksın işin içinden.


  • lcha  (06.08.18 15:10:34) 
“Sence nasil yapalim?” diyip suratina bak.


  • brkylmz  (06.08.18 15:14:54) 
Ooy. Neyse ki bu kişilerden çok nadir var çevremde. İlkinde hepsini ödemeseymişsin keşke, herkes +1 - buradan 4 bira derdim. İkinci durumda da yine kartı/parayı uzatır kendi yediğimi içtiğimi öder ve arkadaşı üç evetle az görüşülen arkadaşlar kategorisine uğurlardım.


  • saveur  (06.08.18 15:19:50) 
Kendi içtiğini hesaplayıp şuradan x lira alın diyeceksin konu kapanacak.


  • fırt  (06.08.18 15:27:25) 
Bu yaşıma kadar geldim. Nasıl yapalım sorusuyla ilk defa karşılaşıyorum. İş arkadaşım demişsin, iş arkadaşlarımla yemeğe gittiğimizde eğer posizyon olarak en yüksek bensem ve faturadaki meblağ beni üzmeyecek bir miktar ise hepsini ben ödemeyi teklif ederim. Eğer aşağı yukarı aynı şeyi yediysek hesabı eşit bölelim derim. Masada az yiyen biri varsa yediklerimi söyler kendi payımı öderim. Hiç nasıl yapalım diye sormadım. Soranla da karşılaşmadım.

Senin sorun üzerine düşündüm, böyle bir soruyla karşılaşırsam soran kişiyi muhatap almadan direk kasiyere yediklerimi söyleyip öderdim.
  • zombi  (06.08.18 15:30:02) 
Hesap geldi, hesaba bakıyoruz, kartımo uzatıyorum ve buyrun buradan 4 şişe tuborg diyorum.

Belki sizin duraksamanızı farkettikleri için soruyorlardır nasıl yapalim diye.
  • mabesa  (06.08.18 16:06:13) 
1. sürekli beraber seyahat ettiğimiz bir grubumuz var. bu seyahatlerde bütün harcamaları (sakıza kadar) bir kişi yapar ve seyahat dönüşünde herkese pay eder. mesela ben bir mekana gitmediysem o mekanın hesabına beni dahil etmez. en temizi bu.

2. eğer yiyip içilen şeyler arasında bariz fark varsa çok yiyenin önden davranması gerekir. örnek veriyorum 200 lira hesap geldi, "150'sini benden alın" demesi lazım. yok demiyorsa sen ne içtiysen hesaplat agacım. mekanlar bu olaylara senin düşündüğün gibi çok da kıl değil. alışıklar en azından.

3. benzer şeylr yiyilip içildiyse kimse bişe demeden sana düşen payı öde geç. bahşiş de yarım bırak, isterse arkadaşın tamamlasın.
  • teritori  (06.08.18 16:09:59) 
kardeş niye kasıyorsun ki, nasıl yapalımın cevabı, ben 4 içtim aha bu da parası demen yeterli.
eş, dost, kıymetli arkadaş olsa öde geç de hesap/kitap yapan adamın hesabı ödenmez reis.

  • ogretmen bey  (06.08.18 16:43:55) 
Bu tip yüzsüzlükle çok karşılaşıyorsanız muhtemelen sizin bu zaafınızı bilen kişilerce kullanılıyorsunuz demektir. Onlarla ilişkinizi kesmenizde bu durumda bir kaybınız olmaz. Ama yine de ödemeyin hesabın tamamını.
Benim böyle arkadaşlarım yok. Olsaydı da tamamını ödemezdim inadına. Yarı yarıya, ya da sizin örneğinizde ne kadar yiyip içtiğinizi net hatırladığınız durumlarda (4 birayı benden kalanını arkadaştan alacaksın) gibi net konuşabilirsiniz. Genelde bu kadar net hatırlamadığım için ben kaç kişiysek ona böldürme taraftarıyım. Ben mezeden 2 kaşık az almıştım, ya da senin içtiğin içki daha pahalıydı gibi hesaplara girmek çirkin, ama sizinki de olmaz öyle...

  • SiyamkedisiZorro  (06.08.18 16:47:26) 
Zaten kasaya gittiyseniz ödemek için belli ki herkes kendi yediğini içtiğini ödeyecek.
Kendi yediklerimi sayar, bir de paylaşılan varsa onları arada paylaşır geçerim.
Patatesi ben vereyim salatayı sen verirsin vs. derim olur biter.

Bu tip adamlara karşı suçluluk duyacak bir şey yok.
  • burfak  (06.08.18 17:11:52) 
Kimse de demiyor ki o kadar birayı nasıl içtiniz.


  • sacrilegious  (06.08.18 18:19:59) 
“Buradan 4 bira alalım”+1


  • sacrilegious  (06.08.18 18:20:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.