[]

ev sahibinin boyle bir hakki

var mi?

800tl ile basladi kira. ilk sene zam yapmadi. ikinci sene 900tl yapti. ucuncu ve dorduncu sene yapmadi. simdi 4 sene 8ay oldu, 1200 yapicam iki ay sonra ister ode, ister cik diyor.

bu arada apartmanin yikilma mevzuu vardi, o iptal olmus. zam yapmama tercihi kendisinin. ben arayip yapmayin zam falan dememistim. kirayi hic aksatmadim. herhangi bir problem yasamadik bu zamana kadar. ayrica iki yildir yanimizda dev bir insaat var. pazar haric her gun insaat sesi ve tozla yasiyoruz. yani yeni kiraci bulmasi da kolay degil aslinda. yan apartmanda benimkiyle ayni evler 950tl oduyor.

soru su; ben zam donemi gelince tufe kadar zam yapip oturmaya devam etsem ne olur?

iki sene zam yapmamistim deyip 3. sene %30 yapabiliyor mu yasal olarak?

 
hayır yok. senelik üfe kadar zam yapıp devam edebilirsiniz. yasal olarak birşey yapamaz. musallat olabilir en fazla.

yapabileceği tek şey 5 sene sonrasında kira tespit davası açarak, doğru ve emsallerine uygun kira bedelinin belirlenmesini sağlamak olabilir.
  • gliderpilot  (02.08.18 10:42:39) 
benimki de aynı haltı yedi. sonra haşırt diye sıfır kiracı gibi yükselttik kirayı sırf muhatap olmamak için.

neyse, özetle aslında üfe yap geç. isterse mahkemeye gitsin, hakkı yok. çıkaramaz da.
  • lcha  (02.08.18 10:53:36) 
üfe %16 civarında, yani 1044 TL'ye kadar yolu var. tam olarak 16.54, onu uygularsa 1048,86 TL yapar. istersen sırf ibnelik olsun diye o şekilde yapabilrsin. @Icha'nın dediği gibi çıkartamaz da sizi.

bende ise durum şu. 2000 TL kirayı 2200 yapalım dedim ev sahibine, o da 2300 istedi, ortası 2250'de anlaştık.
  • hosein  (02.08.18 10:58:09) 
o zaman tam 1049 yapayim. :)


  • jimicik  (02.08.18 11:04:53) 
sözleşme var mı? varsa sözleşmede belirli bir süre var mı? belirli süreliyse ve henüz zamanı geçmediyse tahliye isteyebilir.

ancak sözleşme vardı ve 1 yıllıktı, yenilemediniz, belirsiz süreli kiralamaya dönmüş durumda. bu konuda bir şey yapamaz. 2 sene yapmaması bir şey ifade etmez, şu andaki durum geçerliliğini korur, buna tufe oranında en fazla zam talep edebilir.

üç konuda bir şey yapabilir:

1. kiracı için, meskene zarar veriyorlar, ya da genel ahlaka ahlaka mugayır davranışlar var, diyip dava açarak tahliye isteyebilir. ispatla mükelleftir.

2. kira tespiti isteyip mahkeme tarafından kira tespiti yapılarak bunun ödenmesini talep edebilir.

3. oğlum/kızım evleniyor diyip tahliye isteyebilir, belirli bir süre kiraya veremez.
  • altinci nesil caylak  (02.08.18 11:07:55) 
himm, kontrati bulup bakayim, hic hatirlamiyorum. yenilemedik hic, belirsiz sureliye donmus olabilir.

1.'yi yapamaz, yapsa da kazanamaz.
2.'yi yaparsa diger evleri dusununce 950 oluyor, onun zararina olur.
3.'yu diyebilir. o zaman hemen cikmak zorunda kalirim herhalde. ama telefonda mesaji var. zam yapmak istiyor. onu kanit olarak kullanabilirim herhalde.
  • jimicik  (02.08.18 11:19:01 ~ 11:20:13) 
800 tl ile başlayan kira 5. sene sonunda 1200 oluyor. artışlar rutin şekilde olsa aşağı yukarı bu kadar olacaktı. üstelik 3 sene kadar zamsız oturmuşsunuz ve alması gereken ciddi bir paradan da olmuş. tavrı dediğiniz gibi "işine geliyorsa" şeklindeyse terbiyesizlik etmiş. ancak soğuk savaşa girip konuyu uzatmayın bence. hukuken bir şey yapamaz diye bakıp, haksız kararlar almayın derim. o da zamlı ödenmeyen kira dönemleri için geriye dönük tahsilat başlatabilir.


  • 3/3  (02.08.18 12:00:10) 
@3/3 800 5. senede 1200 olmuyor ki. ikinci sene 100 artirarak ilk seneyi zaten telaf etti bir miktar. 4 sene once tufe de bu kadar degildi.
almasi gereken ciddi paradan olmasi kendi karari. konusmadik bile telefonla zam konusunu.

hakkaniyet olsun tabi, kadinin uslubu kotu de olsa kimsenin hakkini yemek istemem.

'zamlı ödenmeyen kira dönemleri için geriye dönük tahsilat başlatabilir.'

derken buradaki mantigi anlamadim. Bu yasal mi? Kadin zam yapmiyor, buna ragmen benim zamli mi odemem gerekiyordu?
  • jimicik  (02.08.18 12:32:19) 
hic boyle dusunmemistim. :/


  • jimicik  (02.08.18 14:01:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.