[]

askerde mobbing

sürekli bunu duyuyorum. askerde şöyle davranıyorlar, böyle davranıyorlar, bedellilere çektireceğiz vs. ben bir babayım diyelim evladımı askere gönderiyorum "vatan savunması" için. devlet emanete böyle mi sahip çıkıyor? bedelli ya da kısa dönem fark etmez ben madem vatan görevi yapmaya gidiyorum devlet neden bu tarz olaylara göz yumuyor? devrecilik diye bir şey varmış. vatan görevini yapmaya gidiyor asker ama alt devre diye kölelik yaptırıyorsun. devlet oradaki eri ere nasıl ezdirir?

ikincisi askerlerin bakış açısı. bedellinin eşitlik duygusunu zedelediğini düşünüyorum ama karşındaki türk askeri. düşman askeri mi ki böyle davranıyorsun? kısa dönemlere, alt devrelere kötü davranılıyormuş. karşındaki düşman askeri değil nasıl böyle bir durum olabiliyor? tamam eşitliğe aykırı ama silah arkadaşın bir noktada. daha iyi şartlarda askerlik yapana zulmetmeye çalışmakla yolda daha pahalı araba görünce anahtarla çizmek arasında ne fark var?

askerlik yapmayacağım zaten ancak askerliğe ve askerlik kurumuna karşı hep mesafeliydim. şu bedelli tartışmaları sırasında çıkan muhabbet çok rahatsız etti beni.

 
valla sonuna kadar doğru söylüyorsun ve mantıklısın da bunu askerliğini şu an yapan ya da yapmış birisine söyle sana güler. askerlik mantıktan çok çok çok uzak bir olay. ne kadar mantıklı yaklaşırsan da o kadar komik duruma düşersin.

değişik olaylar. askerlğini yapmış olanların çoğu bana hak verecektir.
  • washe  (28.07.18 18:20:07) 
Idare göz yummasa devreciligin d si kalmaz. Kaldirmiyorlar çünkü insanları kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Komutan kendisi saglayamacagi disiplini üst devrelere bırakıyor. Alt devreler de bu sisteme pek ses çıkarmaz çünkü aynı şeyleri kendi alt devresine yapacağı günlerin hayalini kuruyordur o sirada. Bunların hepsini gördüm.
Bu arada yerine göre degisiyordur ama kısa dönemleri bu sistemin dışında tutuyorlar genelde.

  • chavezding  (28.07.18 18:29:47) 
Evvela onun adı mobbing değil. Askeriyenin kendi kültürü ve kuralları vardır. Devrecilik de eziyet etmek demek değildir.

Sen çaylak asker olarak tecrübeli askerin yapmayacağı angaryaları yaparsın, daha fazla nöbet tutarsın, içtimaya çıkarsın vs. Bunun bir adabı vardır zaten dozunu kaçırırsa üst devre bölük astsubayından başlar bunun denetimi. Alt devre üst devrenin botunu temizler boyar diye bir olay yok. Yapmaya kalkan varsa da bölük astsubayı verir ayarını onun.

İnsanlar askeriye kültürünü günlük hayatla bir tutuyor. Şöyle açıklayayım; terör bölgesinde tecrübeli asker ile çaylak asker arasında eşitlik olamaz. Emir komuta zincirinde tecrübeli personelin dediğini yapmazsan, burnunun doğrusuna gidersen mayına da basarsın, nöbette pusuya da düşersin, başına her şey gelebilir. Söz dinleyeceksin. Yat denince yatacak, kalk denince kalkacaksın. Askeriyede herkesin beyni olamaz, bir tane vücut gibi hareket edersin. Tecrüben arttıkça da ayak olmak yerine kafa olmaya başlarsın.

Çoluğun çocuğun emanet ediliyor evet. Askeriyede çocuğuna tecavüz edilemez, çocuğuna işkence edilemez, dayak yiyemez. Ama buna karşılık artık o bir asker bu da TSK'nın bir neferi demek.

Emir demiri keser. Kesmek zorunda yoksa bu ülke var olamaz. Bunun da temeli askeriyenin katı disiplininde yatıyor. Geceleri ağlayacaksın eğer zayıfsan. Demir gibi olacaksın. Yorulmayı, uyumayı falan hayatından çıkartacaksın. Acı duyan uzuvların körelecek. Askerlik böyle olmak zorunda. Bedelli de olsan o üniforma üstündeyken sivil değilsin. Askeriyenin malısın. Deal with it.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.07.18 18:29:56) 
hocam Erzurum'da bir kışlada yıllardır yerinden kımıldamayan bir tank var. bildiğin paletli tank. tank bir gösteri sırasında arıza yapmış, tanka ceza vermişler. tank kışlanın girişinde duruyor. her yıl temizliği, bakımı yapılıyor ama asla yerinden kımıldatmıyorlar.

yani askeriye böyle bir yer, mantık vs. aramamalısın. neyse o, ayak uydurmak lazım.
  • giovanne  (28.07.18 18:31:58) 
Askerliğimi henüz yapmadım ama bunların hepsi eziklikten kaynaklanıyor aslında. Birincisi, askerde uzun dönemle kısa dönem karşı karşıya geliyor. Bir grup 20 yaşında, genellikle okumamış bir kesim. Diğer grup iyi kötü bir üniversite bitirmiş ve yaşça büyük bir kesim. Bu iki kesimi halı saha maçında karşı karşıya getirsen yine olay çıkar. Okumamışlar okuyanlara "okudunuz da nooldu, bak ot yoluyorsunuz" diye baskı yapar, dalga geçer. Okuyan da okumayana "okumadın, o zaman sürün" diye baskı yapar. Bu da sorun çıkarır.

Meslek olarak da sorun çıkıyor. Adam 10 yıllık uzman çavuş diyelim. Bir tane üniversite mezunu adam yedek subay olunca neredeyse çeyrek yıllık tecrübeyle ona yakın bir konuma geliyor. Bunu gören adam da deliriyor tabii ki. Adamına göre bu işler biraz da. Hakimsin diyelim. Adamlar dışarıda işe yarar diye seni savunabilir. Öğretmen isen dışarıda özel ders vermeni isteyebilirler. Bu yüzden sana daha az iş verirler. Bunu gören diğer askerler seni sevmez torpilli olduğun için. Zaten bu kadar erkeğin olduğu bir ortamda kontrolün bir şekilde sağlanabilmesi de garip bir olay.
  • dissendium  (28.07.18 18:39:07 ~ 19:33:15) 
@bos gezenin bunda sorun yok. tabii ki bir emir komuta zinciri olacak ama kasıtlı bir durum varsa bu eziyettir. geçen bir video vardı bedellilere şöyle böyle yapacaz diye. ne kadar mümkün bilmiyorum ama mümkünse bu vatan hainliğidir. gerekli durumda tabii bir emir komuta zinciri olur. yeni gelen angarya işleri de yapabilir. üst devre ne diyorsa yaparsın bunda sıkıntı yok. ama bir er başka bir erin ayakkabısını bağlıyorsa ya da başka kişisel bir iş yaptırılıyorsa bu emanete hıyanettir. askeri bir durumda emir verilebilir ama keyfi bir durum varsa bunda sıkıntı büyük.


  • black mamba  (28.07.18 18:39:13) 
Rahatsız ederlerse sıralı amirine gider komutanım bana mobbing yapıyorlar ivedi aksiyon almanızı arz ederim dersin sorun çözülür.


  • catch the arrow  (28.07.18 18:56:47) 
Askerliğin nasıl olmasına gerektiğine dair görüşler için Mustafa Kemal'in "Zabit ve Kumandan ile Hasbihal" isimli kitabını okuyun. Çok kısa ve internette pdf olarak var. Askerlik mesleği, subaylık, komutanlık esas olarak kıt'a'da başlar. Kıt'a, eğitim, kışla tecrübesi olmayan subay ve komutanlar her daim eksik kalırlar. Bu gözler "20 yaşına gelmiş adam, ailesi terbiye edememiş ben mi uğraşacağım amk, zorunlu askerlik en çok bize zarar veriyor" diye çemkiren askeri ataşe üst subaylar gördü.

Kışlaya gelen erlere nasıl muamele edilmesi gerektiği de çok güzel anlatılmıştır bu kitapta. Maalesef günümüzde özellikle subaylar kıt'a ve eğitim görevlerini ciddiye almıyor, angarya olarak görüyor, kendilerinin yapması gereken denetim gibi asli görevleri sürekli bir delegate etme çabası var. Devrecilik, sıracılık, mobbing vs.de hep bu ilgisizlik ve sorumlu kişilerin işini ciddiye almamasından kaynaklanıyor.
  • redskull  (28.07.18 19:12:29 ~ 19:23:04) 
Devrecilik. Sıracılık. Ben diyarbakırda sur yanarken yaptım. İnan bu ikisi daha zorladı.


  • brad pitt  (28.07.18 19:23:53) 
Redskull durumu daha bir şekilde ortaya koymuş.


  • chavezding  (28.07.18 19:26:04) 
Dünyanın hangi gelişmiş ordusunda bizdeki gibi kurumsallaşmış, içselleştirilmiş ve legalize edilmiş bir devrecilik/sıracılık sistemi var? Yukarıda çemkiren arkadaş bir zahmet kaynak göstersin.


  • redskull  (28.07.18 19:36:11) 
@boz gezenin askere gitmedim duyduklarıma göre konuşuyorum. devrecilik eğer daha önce gelenin rütbeli olmasıyla, diğerlerini yönetmesiyse bunda sıkıntı yok. ama bahsedilen şeyler oluyorsa bu vatana ihanettir. bu adamlar mı vatan sever? merak etme askerlik koymaz bana. askerde karşılaşacağımdan daha zor bir hayatım oldu. 2 tane ot yoldum, izmarit topladım diye yorulmam. ama sırf kural diye de kimsenin köleliğini yapmam. eğer komutanlar da yeni askerin ezilmesine, kullanılmasına ses çıkarmıyorsa, kasıtlı olarak işi zorlaştırılıyorsa bu hainliktir.


  • black mamba  (28.07.18 19:39:36) 
Bizzat görmüş biri olarak tekrar söyleyeyim, devreciligin alt üst ile alakası yok. Devrecilik ile yaptırılan işler vatan hizmeti olan işler değil. Üst devre gotunu devirip yatıyor, alt devre onu işini yapiyor. Rütbeliler de alt devreyi idare etmek zorunda kalmadığı için rahat ediyor. Olay bundan ibaret. Resmi olarak da yasaktır ayrıca. Guzellemeler yapmadan önce biraz düşünelim.


  • chavezding  (28.07.18 19:48:02) 
@black mamba aynı rütbe dahilinde erler arasında daha önce gelenin daha sonra geleni "yönetmesi" diye bir uygulama da yok. Böyle bir kıdem sistemi yok resmiyette. Böyle bir uygulamanın kesinlikle olmaması gerekir. Bunların hiçbiri mevzuatta yok. Yüzbinlerce subay, astsubay, uzman erbaş zaten bu görevler için istihdam ediliyor.


  • redskull  (28.07.18 19:48:30 ~ 19:49:07) 
Link hatalı çıkmış düzeltelim goo.gl


  • bos gezenin bos ustasi  (28.07.18 19:55:32) 
@bos gezenin bos ustasi

Mevzuatta yeri olmayan keyfi uygulamaları "kulağından testesteron fışkıran bebeleri" kontrol altına almak gibi gerekçelerle meşrulaştırmak doğru değil. Bu arada askerliğimi yaptım 5.5 ay. Bazı yabancı ordulara ilişkin göndermiş olduğun bilginin protokol ve öndegelim bağlamında seremoniyal bir karşılığı olabilir, ancak bizdeki kurumsallaşmış devrecilik ve sıracılık sistemi ve kavramıyla bir benzerlik arzettiğini düşünmüyorum. Bahsetmiş olduğun kaynaklarda da bu yönde bir bilgiye rastlayamadım.
  • redskull  (28.07.18 19:58:46 ~ 20:02:46) 
Hala kurumsallaşma diyor ya. Abicim sen KD olarak zaten o hiyerarşinin dışındasın. Bir er bir başka ere emir veremez yetki devri haricinde. Yetki devri; emir komuta en üst devrede diyip gidince komutan o kişi senin komutanındır idari amirindir. Bak devlette de böyle bu iş.

Şimdi bunun haricinde konuşuyorum; askeriyede her şeyi kağıt üstündeki gibi uygulayamazsın. Evvela bu en alt kademedeki askerin aleyhine bir durum. Askeriyede bir günlük takvim vardır. Kalk saati 5'tir, yat saati 10'dur mesela. Ama bölük 7'de kalkıyordur. Buna müteakip komutan der ki benim çocuğa özel ders ver. Yok deme hakkın var mı? Var. Dersen ne olur? Kalk saati 5 olur. Her hafta gece tatbikat olur 8 tane g3 dolu şarjörü ile çift plaka yelekle dikenli tepelere tırmanırken bulursun kendini.

Alakasız bir yerde askerlik yapıyorsundur. Komutanın yazılı olmayan kurallarına riayet edersen bölük olarak 12 kule değil 6 kulede nöbet tutulur diğerlerine korkukuk koyulur. Rahat edersin. Yoksa hepsine 24 saat nöbetçi diker, dinleneceğin zamanlarda da götürür çukur kazdırırlar, talim poligonunun otlarını yoldururlar, ağlarsın.

Devrecilik de bunun bir parçasıdır. Sadece askeriyede yok. Çevik kuvvet'te, jöh'te, pöh'te, özel kuvvetlerde, amfibi komando birliklerinde, yunuslarda her üniformalı ve ciddi iş yapılan goygoy olmayan yerde vardır devrecilik. Olmazsa o işler yürümez. Anladın mı? Şirket değil orası. Maaşlı çalışan bile olsan karşındaki astın sana maaşımı sen mi veriyorsun da seni dinleyeyim ayağı çeker, devrecilik bunun önüne geçer. Yoksa kimseye hiçbir iş yaptıramazsın.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.07.18 20:08:26) 
askerlik maalesef böyle. vahşi yaşam, orman kuralları var. ama yine de askerlerimiz birbirine destek oluyo. birlik iyiyse. komutanlar kendi derdine düşmüş. askerlerine ilgisizler.

edit: ek olarak acemi ve boş gezenin boş ustasına katılıyorum.
  • Delay Fuze  (28.07.18 20:29:18 ~ 20:32:16) 
@bos gezenin kısa dönemin hiyerarşinin dışında olması bir şeyi değiştirmez. uzun dönem için de eziyetse yanlış.

eğer bir komutan bu ülkenin askerini rahat ettirebilecekken sırf kendi kişisel işlerini yapmadı diye ona zorluk çıkarıyorsa vatan hainidir. elimde yetki olsa meslekten atar, en ağır şekilde yargılardım. çocuğuna ders anlatması karşılığında askerin zaten yapması gereken bir işi yapmamasını sağlıyorsa yine vatan hainidir. askeri kişisel hizmeti için kullanıyordur. oraya korkuluk koyulması bu ülke askerini daha rahat ettirecekse koyulmalı. bu insanlar yeri gelecek saatlerce çatışmaya girecek. bu askerlerin yaşam şartları komutanın keyfine göre belirlenemez.

aynı şekilde yapılması gereken bir şey varsa yapılır. daha önce gelen tecrübelidir, amirdir bunda sıkıntı yok. bu devrecilik böyle bir şeyse eyvallah. ama askere eziyetse, durduk yere ot yoldurmaksa orada yanlış var. insanlar bu ülkeye hizmet için askere gidiyor kalkıp oradaki erin, komutanın köleliğini yapmaya değil.
  • black mamba  (28.07.18 21:02:12) 
Merak etmeyin beyefendi.amirler mehmetciği mehmetçiğe ezdirmezler. Böyle birşey yok. Turk askerinin guzel vasiflari kazandirilmaya calisilir. Mesela Birlik beraberliği öğrenirler. Silah arkadaşlığını öğrenirler. En önemlisi sabri ve mücadeleyi öğrenirler.


  • opitseri  (28.07.18 21:53:09) 
Benim koğuş herhalde başka bir ulkedeydi


  • chavezding  (28.07.18 22:08:28) 
Şu vatan hainliği lafını her cümlede kullanıp da anlamının içini boşaltmayın. Doğrusuyla yanlışıyla askeriyedeki düzen budur. Bunu ne sen ne ben ne de bir başkası değiştiremez. Bu milletin evladıysan %99 o sistemin bir parçası bir günlük de olsa olacaksın vakti gelince. O nedenle tadını çıkart derim.


  • bos gezenin bos ustasi  (28.07.18 22:31:22) 
@boz gezenin eğer biri kim olursa olsun ülkenin kaynaklarını kendi çıkarları için kullanıyorsa vatan hainidir. bu kaynak insan kaynağı da olabilir. kimse oraya komutana, üst devreye hizmet etmek için gitmiyor. varsa vatana hizmet edilecek bir iş seve seve yaparız. ama onun dışında başkası için çöp taşımam. bir komutan çocuğuna ders anlatmadı diye askerin işini zorlaştırıyorsa burada sıkıntı vardır. yoksa belli bir emir komuta zinciri olur. o yanlışıyla olan şeyler büyük sıkıntı işte. eğer analar babalar evlatlarını emanet ediyorsa kollamak zorunda.

eğer böyle bir durum yoksa sıkıntı yok. ben duyduklarımı merak ediyorum sadece.
  • black mamba  (28.07.18 23:53:00) 
Askerliğin temel kuralı tuvalet kapılarında yazılıdır genelde: torun torun, ötmesin borun. Öterse borun,

:)
  • sekerse tehlike  (29.07.18 00:14:22) 
dediklerin ayrı ayrı şeyleri içeriyor, ama sen hepsini tek bir potada eritip vatan ihanet sonucu çıkarmışsın.

o video bir disiplin sorunu ve büyük bir güvenlik zaafiyeti. inşallah gereği yapılmıştır. ben yedek subay olarak yaptım askerliği, rdm subayıydım, rdm subaylarının disiplin koyucu bir konumu yoktur ama ceza/yaptırım neyse göze alıp o videoyu çekenlerin anasından emdiği sütü burnundan getirirdim. çünkü yaptıklarının nelere yol açabileceğini bilmiyorlar. yasak malzeme (telefon) kullanıyor olmalarının dışında suç isnat edilebilecek bir sürü şeyi içeriyor davranışları. iç hizmet yönetmeliği anlatmaya üşendiğim için yazmıyorum tek tek. şu an senin bu konu üzerinde düşünüyor olmanın sebebi de onlar. neyse, söylediklerin ayrı ayrı şeyler derken kastettiğim ilk şey buydu. bunu ayır.

1- tahminim hiçbir yerde uzun süre çalışmadın.

şöyle:
işyerinde ast-üst ilişkisine bile gerek yok, aynı pozisyonda çalıştığın biri; sabah ya da bir önceki akşamdan aradı/mesaj attı. bir kargo paketi var ve bir sebeple (çocuğu okula bırakacak, bir hastalık durumu var, kargo yanlış şubeye gitmiş vb.) alamıyor, sana da diyor ki "kardeşim durum böyle şöyle, senin de yol üstü bildiğim kadarıyla, alır mısın?" birkaç defa hayır deyip, bahaneli ya da bahanesiz, sonra o adama işyeri içinde işin düştüğünde kolaylıkla yapılabilecek bir şeyi kuralına milimetrik bir şekilde uygun haliyle ister de işini zorlaştırırsa mesela; buna mobbing diyemezsin. üstün, patronun olsa da aynı şekilde.

2- kendi özel işi için kullanmak muğlak bir itham.

alay komutanı odasında, çalışıyor, ya da sigara içiyor vb. bitti sigarası, ya da adamın canı dondurma çekti. şimdi "bu benim özel işim" deyip kantine habercisini göndermez de kendi giderse birliğin düzeni bozulur. çünkü onun geçtiği her yerde herkes hukuken esas duruşa geçmek zorunda, bütün işler duracak. asıl kalkıp kendi giderse büyük bir usulsüzlüğe yol açmış olacak, çünkü sürekli ortalarda dolaşan bir alay komutanı kısa vadede birliğin stres düzeyini artırır, uzun vadede kendi otoritesini zayıflatır.

ama bu kışla şartlarında böyle.

operasyondalarsa hem yakın bağ kurup hem emir-komuta zincirini de sarsmamak durumunda. onun işi daha zor.
vb.

3- "askerlik yapmayacağım zaten..." ifadeni sonradan gördüm, daha yazacaktım da boşa gidecek. özetle @boş gezenin boş ustası doğru söylüyor.
  • dafaisss  (29.07.18 01:16:03) 
1- ikisi sence aynı durum mu? bir iş arkadaşım benden bir şey isterse bunu seve seve yaparım. yarın bir gün işimin düşmesi de gerekmez. yine aynı şekilde bir insan çocuğuna ders anlatmamı isterse seve seve anlatabilirim. komşu çocuklarına anlatmıştır herkes sanırım. komutan da isterse böyle bir şeyi yapabilirim. ancak burada emrivaki bir şey varsa o bulunduğu konumu kullanmak olur. tabii kişisel olarak kendisine yardım etmeyen bir askere o da kolaylık sağlamaz. bunda yanlış bir şey yok. ancak bilerek angarya iş çıkartıyorsa bu makamını kullanıp çıkar sağlamaya çalışmaktır. yanlış olan bu.

2- şu entry'i oku istersen. bu askerin yaptığı vatana hizmet midir? askeri böyle kişisel keyfi için kullanmak doğru mudur? rüşvet almaktan, yolsuzluk yapmaktan, devletin kasasını boşaltmaktan ne farkı var? o kadar büyük bir şey değil ama az da olsa aynı durum. zaten komutanların yazıcıları var sanırım. bu tarz ufak tefek şeyler belki olabilir ki o da yanlış. koskoca komutan dondurma yemese ölmez. kalksın kendi alsın o zaman. yazlıkta asker karısının ev işlerine yardım etmek ufak tefek işler midir?

eksisozluk.com

3- eskiden bedelli çıksa da askere gidicem diyordum. bir kere bu ülke insanını tanımak istiyordum. askerde farklı kesimlerden birçok insanla bir araya gelecektim. hayatım zorluklarla geçti. geriye baktığımda hepsi bana çok şey katmış bunu görüyorum. askeriyedeki zorluk da koymaz bana. güzel bir tecrübe olurdu. ancak komutanın karısının ev işlerine yardım etmek vatana hizmet değildir. askere gitmemi küçümseyen bir tavrını sezdim anlatsam da boşa gidecek diyerek. komutan karısının ev işlerine yardım etmek mi vatana hizmet? komutan yazlıkta yan gelip yatsın diye 8 saat ağacın altında nöbet tutmak mı vatana hizmet? bunu yapan komutanın gözümde yolsuzluk yapan insandan farkı yoktur. ülke kaynağını kişisel keyfi için harcıyordur. çok meraklıysa özel koruma tutsun.
  • black mamba  (29.07.18 02:15:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.