[]

odun ateşinde çay, kömür ateşinde yemek, kumda kahve vs.

başlıktaki gibi sunumları hep görüyorum. odun ateşinde çay, kumda kahve gibi.

ateşin doğrudan yiyecekle temas ettiği mangal, barbekü gibi pişirme yöntemlerini hariç tutuyorum. peki yiyeceğin veya içeceğin tencere, çaydanlık, cezve gibi ateşle doğrudan temasının olmadığı durumlarda altta yanan ateşin odun, kömür, doğalgaz, tüpgaz vs. olması neyi değiştiriyor? yani tüpgazda çay ile odun ateşinde çayın ne farkı olabilir ki? çayın gördüğü sadece ısı. barbekü gibi isiyle dumanıyla teması yok ki, arada çaydanlık var. nasıl değiştiriyor çayın tadını? tamamen pazarlama mı bu?

kumda kahve de öyle. arada cezve varken kahveye ne ki alttaki ısı kumdan mı geliyor, kömürden mi geliyor, tüpten mi geliyor?

 
kumda kahve için şunu biliyorum: kahve ne kadar yavaş pişerse o kadar iyi olur, kumda sıcaklığı azalttığı için daha yavaş pişiyor ve daha lezzetli oluyor.


  • mezarkabul  (23.07.18 08:22:38) 
Hicbir sey. Fetis resmen.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (23.07.18 08:24:06) 
valla ben kumdaki kahveyle ocakta pişmiş türk kahveysini lezzet olarak ayırt edemiyorum
hoş sorun bende olabilir

  • superb  (23.07.18 08:34:55) 
közde kahveyi hakikaten közde yaparsanız farkını anlarsınız. istanbul'da yapılan şey, kaynar suyu döküp közün üstüne koymak. o sebeple de fark anlaşılmıyor ancak yavaş yavaş pişen türk kahvesinin tadı apayrı. o kömürümsü tad da üstüne sinince tadından içilmez oluyor :))

odun ateşinin ısıl değeri daha yüksek yani Q=M*C*Delta(t) dersek Q değeri arttığı için yüksek sıcaklıkta kalma süresi artıyor. o sebeple de çayın tadı daha iyi oluyor.
  • hosein  (23.07.18 08:58:55) 
meşe ateşinde semaver çayının tadı çok fark ediyor. gerisini bilmiyorum.


  • babilbaligi  (23.07.18 09:48:11) 
odun ateşinde pide de her zaman daha güzel oluyor. gerisini bilmiyorum.


  • damla sakızlı dondurma  (23.07.18 09:59:50) 
Bence sıcaklık farkıyla ve ısı iletiminin hızıyla alakalı bir şey bu. Odun ateşinde semaverde içilen çay her zaman çok lezzetli gelmiştir bana.


  • bos gezenin bos ustasi  (23.07.18 10:05:14) 
sef Mehmet Gurs turk kahvesini kisik ateste uzun surede pisirmenin yanlis oldugunu soyluyordu.


  • jimicik  (23.07.18 10:07:22) 
Kumda kahveyi bilemiyorum fakat közde kahvenin tadında ciddi fark var, uzun sürüyor fakat sonuç nefis. Onun dışında Tandırda pişen ekmek ve yemek daha güzel oluyor, bunun için özellikle gidip para vermem tabii.


  • mslny  (23.07.18 11:38:57) 
arkadaşlar tandırda pişen ekmekte, odun fırınında pişen pidede ateş ile yiyeceğin doğrudan teması var. odun ateşi, pideyi koyduğun aynı fırının bir köşesinde yanıyor. odunun isini, dumanını alırsın. tandır da öyle. kuyuda yakıyon ateşi, duvarına da ekmeği yapıştırıyon. o alttaki ateşle ekmek doğrudan temasta. bahsettim soruda, onlar ayrı.


  • kibritsuyu  (27.08.18 11:10:22 ~ 11:10:46) 
odunun külü çayın içine girince millet isin tadını seviyor. az miktarda illaki giriyor.

erzurum'da semaver çayı meşurdur, yıllarca yaptık olayı bu.

aynısı diğer gıdalar için de geçerli.
  • ya ben lan neyse  (27.08.18 11:20:55 ~ 11:22:14) 
tam sorunun cevabi degil ama tatilde toprak cezvede pisirilmis kahve ictim. cok bariz fark vardi tadinda. hatta biz de aldik o cezvelerden. kumda, komurde daha farkli olur mu bilmiyorum ama evdeki normal gazli ocakta gayet leziz oluyor. pisme suresi bakir vs. cevzelerden daha uzun.


  • jimicik  (27.08.18 11:41:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.