[]

Kira geliri ile yaşamak

İyi akşamlar, bir kişi var.Şu an 20li yaşlarda.2 tane örgün üniversite bitirdi. 2018 itibariyle 3 bin tl kira geliri var. Kendi evi de var. Şimdi bu hanfendi çalışma olayına karşı;üniversiteyi çok severek okudu. Bölümünde baya başarılı aslında. En büyük tutkusu gezmek. Ama böyle pahalı olmayan yerleri geziyor, otostop çekiyor sürekli.İnanılmaz minimalist. Güzel giyinir fakat hep uygun kıyafetler.Kıyafeti çok azdır.Evinde eşya az.Cilt bakımı,makyaj pek arası yoktur.Bebek gibi yüzü var zaten.Hayatını bu kira geliri ile idame ettirmek istiyor. Kira gelirine her yıl yüzde 10 artış yapılabiliyor, yüzde 15 kısmı hayal.

Sorumuz şu bu durumda bu kişinin 80 yaşına kadar yaşadığını varsayarsak, bu geçinme olayı kaç yılında tıkanır? Bu olayı ne kadar devam ettirmek mantıklı? Allah gecinden versin tabi de babası da 65 dolaylarında muhtelemen bi süre sonra babasından emekli maaşı da alabilcek.

Bu soruyu niye soruyorum?Eğer bu sistem 40lı yaşlarda tıkancaksa çalışması için veya başka türlü değerlendirme yapmak için kendisiyle ciddi konuşucam. Ben tam işin içinden çıkamadım.Bu sistemle ölene kadar gider mi? 55-60 yaşında iyi kötü çalışmadan da olsa bir emeklisi olacağını da düşünürsek. Ne dersiniz bu konuya?İkameti Türkiye olacak ama ucuz bir ülkede de bir süre yaşabilirmiş.

 
İdeal ve sorunsuz bir yaşam tarzı için teoride evet bu şekilde yaşanabilir. Ama sağlık sorunları, beklenmeyen giderler, kiracıların ödemeyi aksatması gibi sıkıntılar her zaman olacaktır. Yani bence pratikte bu şekilde yaşamak mümkün değil. Ayrıca hazıra dağ dayanmaz diye de bir laf vardır.


  • yorgunpanda  (16.07.18 22:15:20) 
bu sistem hızlı çöker.
aylarca kira vermeyen o kadar çok insan duydum ki. elbet biri (belki de aynı anda ikisi birden) denk gelecektir.

  • işimdeyim gücümdeyim  (16.07.18 22:41:38) 
yıllar içinde kentsel dönüşüm, artan kat mülkiyeti gibi piyangolar vurmaz ise muhtemelen evler eskiyip kira gelirleri düşer, ki gelişen teknoloji ile akıllı evler revaçta olacak, tüm evlerin akıllı sistemlere entegre olması söz konusu olacak, arkadaşınız bu tarz yatırımları yapamaz ise gelirleri ciddi düşer.

türkiye'den daha ucuz savaş, kaos olmayan, yaşanabilir ülke çok zor, nitekim bizim ülkemiz bayağı ucuz oldu dışarıdan bakınca, olsa olsa da %10-20 ucuzu olur, TR'den gelir alıp dışarıda devam ettirmek zor bence.

Yalnız arkadaşınızın hayat görüşünü beğendim, biraz cesur olursa istediği hayatı yaşar, önerim bence evleri satıp dükkan satın alması, hem bakımı çok olmaz hem de geliri daha garanti olur.
  • gezegen olan pluton  (16.07.18 22:54:52 ~ 22:56:27) 
Bildigim var boyle yasayan. Kira geliri biraz daha yuksek, 40 li yaslarina geldi bu insanlar. Takiliyorlar hep, arada zeckine ufak is girisimlerine girip batirdiklari sa du ama para kazanamdilar hic kirayla gecindiler. Son 20-30 yilda evleri eskidi ama yerleri daha da degerlendi, mis gibi hayat


  • mhmtt  (16.07.18 22:58:37) 
idealde, evlerin bulundugu yerler kotulesmezse ve kenara para ayirirsa tikanmaz.

ama para ayirma konusunda disiplinli olmasi lazim. kullanilan ev eskir, gelecekte ara ara sifirlanmasi en kotu tadilati gerekir. yoksa kira geliri giderek o gunun sartlarina gore duser. Yani bugun 1 kirayla 10 ekmek aliyorsa gelecekte 1 kirayla 6-7 ekmek alacak hale gelir.

zam oyle yuzde 10 ile falan olmaz, enflasyon orani kadar zam yapma hakki var yasal, ve onu yapmak zorunda, yoksa kira geliri duser. Bugun kiranla 10 ekmek aliyorsan, enflasyon %15 ise, ama sen %10 zam yaparsan, yarin kiranla 9 ekmek alabilirsin. sonraki sene bu 7.5 ekmege duser, sonra da kusa doner. enflasyonu takip etmeli kira.

kendine bir acil durum fonu olusturmali ayri olarak cunku gun gelecek bir veya iki kiracisi birden kirasini odemmeyecek, belki aylarca. mahkemelik olacak ve belki 1 sene kiradan vazgecmek zorunda kalacak, o para buharlasacak, bu şoklari absorbe edecek bir fona / para biriktirmeye de ihtiyaci var.

kendi saglik sigortasini yapmasi lazim. Yani 3000 liradan her ay bu giderler cikarilmali, kalan para yenebilir.

Şöyle de bir sey var tabii, bugun bir cok yerde evler 20-25 yillik kira bedeline satiliyor. iki ev var, bu 40-50 yillik kira parasini pesin almak demek. Evleri satip isi bilen birinden destek alip bu parayi yatirim yapip da yasayabilir, dovize cevrilir bir kismi yabanci borsalara konur vs. riskler dagitilir ve her sene buradan belli bir yuzde cekerek yasayabilir. Yani ayni emeklilik parasi gibi, sabit bir para var ve bunun marketlerdeki getirisinden gecinme. Hatta 3 evi birden satirip bilesik getirisini yukseltebilir, gezmeyi seven biriyse bir eve de bagli kalmaz.

Bence iyi yonetilirse para 3 evi olan birinin calismasina gerek yok minimalist bir insansa ayni zamanda. Ben evleri satar parayi degerlendirerek yasardim ama para yonetimi bilmiyorsa sonu kotu olabilir. Kira gelirinde de kotu kiraciya denk gelme riski var. Veya bir ekonomik kriz durumunda yine kirasini alamaz. Ev giderleri vs. icin hep kenarda para biriktirmesi gerekir oyle dezavantajlari var.
  • robokot  (16.07.18 23:00:55 ~ 23:06:11) 
Çalışmaz - en basitinden allah korusun hastane ile ciddi bir işi olsa falan zora düşer->sağlam bir özel sağlık sigortası lazım o da zaaten bu parayı yer

Kocası zengin olacaksa, onun evinde kalıp, onun sigortasından yararlanıp 3 ev kirasını ayrıca yiyecekse olur.

En iyisi ilgilendiği bir işte çok da yorulmadan uğraşması bir gelir elde etmesi, illa maaşlı çalışmasına gerek yok
  • yakuza123  (16.07.18 23:01:22) 
İnsan üretmediği sürece, kendine başkalarına faydalı olduğunu hissetmediği sürece psikolojik olarak çöker diyorum ben.

Maddi olarak da çok sağlam bir sistem gibi gelmedi bana.
Yüklü miktarda paraya ihtiyacı olursa zorda kalır.
  • chitosan  (16.07.18 23:20:52) 
valla çevremde sadece ev kirası geliriyle yaşayan en az 5 kişi var. her yaş grubundan var. hepsinin ortak özelliği şu: hayattan hiç bir beklentileri yok, minimalize yaşıyorlar. bimdem petibör alıp yiyip falan yaşıyorlar. arabalarını hiç değiştirmiyorlar. 20 senedir aynı arabaya biniyor. mesela öğlen siesta falan yapıyorlar. yani asalak gibi mal gibi yaşıyorlar bana göre. imreniyormuyum? evet imreniyorum.


  • mikahakkinen  (16.07.18 23:40:44) 
arkadaşlar hem sosyolojik hem psikolojik hem de ekonomik gayet güzel yazmışlar. ben biraz daha detay vereyim;

sağlık problemleri carla çomak sokabilir.
ev sahibi olarak 2 evin çöp ve emlak hatta bazen asfalt gişeleri vb vergileri yilda 2 kere bütçe ayrılmalı.

yine apartmanda olabilecek tadilat (boya, dis cephe, cati..vs) masraflar da evsahibine ait. bunları da öngörerek kenara para ayırmalı.

kısa vadede çabuk çöker bu sistem.
  • balik kraker  (16.07.18 23:45:45) 
Fazla otostop çekmesinde ne yaparsa yapsın. Ülke sapık dolu totoyu çizdirmesin

Bu arada kira evden geliyorsa o evin yıpranma masrafları olacak, vergisi olacak, 25-30 sene sonra hurda haline gelecek.
  • gölgede aynı  (17.07.18 00:01:31 ~ 00:02:31) 
3000tl kira ile gecinmek icin yeterli degil. kenara hic para atamaz. arada evleri tadilat ettirmesi gerekir, evlerin bos kaldigi zamanlar olur, emlak balonunun patlayip, kiralarin dustugu yada zam yapamadigi yillar olur vs. kendisi icin yapacagi ekstra masraflara vs deginmedim bile digerleri deginmis onlara. o yuzden 3000tl iyi bir miktar degil bu is icin. kira ile gecinen insanlarin buyuk cogunlugunun 10+ evi olur ve kenara ciddi para koyarlar ki gerektiginde evlerin 30% kadari bos da kalsa yada evleri ciddi bir sekilde tadilattan gecirmek zorunda da kalsalar sikintiya dusmesinler


  • crucio  (17.07.18 00:25:21) 
İyi akşamlar. Böyle tanıdığım biri var. Ben.

Yeri güzelse gittiği yere kadar gider. Benim dedem ölmeden 2-3 sene önce benim üzerime 2 daire 2 dükkan yaptı öldü gitti. O dükkana biz arkadaşla tobacco shop açtık 2 sene işlettik başka yere 2. şubeyi falan açtık. devredip kiraya verdim sonra. Tek dairede kendim yaşıyorum, diğeri kira, 2 dükkan kira. 6 bin lira falan geliyor. yetiyor gayet. Yani çalışmadan 6 bin lira gelince, eforsuz falan yeter be şükür diyip geçiyorsun. Tek sıkıntısı işte, 1 sene oldu ben devredeli bağkur ödüyordum sıkıntı yoktu ama şimdi saldım onu ödemiyorum. Sağlık çok sıkıntı abi, ben öyle hiç hasta olmam falan ama olur ya başıma bir iş gelse sıçtık yani. Diğer sıkıntı ise insanların ''ulan böyle hayat mı olur'' diye sitem etmesi. Tabi bazısı özeniyor, bazısı kızıyor. Ben de 2 dükkan açtık daha napak emekli oldum diyip geçiyorum.

kiracılarla fazla yüz göz olmuyorum. Arıyorlar yavuz kardeşim falan diye sadece tamam abi diyip geçiyorum. Zam yapmıyorum, zam için aramıyorlar, elden vereceği zaman arıyor sadece gidip alıyorum. İşler nasıl abi hee abi tamam abi diyip geçiyorum. Yüz göz olursa yanar. Olmayacak, olmamalı. Yer güzelse, benim yer güzel mesela. Biri çıksa 1 hafta içinde başkası hemen yerleşiyor. Boş kalmıyor hiç. Yani yer güzelse gittiği yere kadar gider. Ama işte sağlık sıkıntı.
  • eazy  (17.07.18 01:10:38) 
kiradaki evleri sayet apartman icerisinde ise olur da bir gun kentsel donusum yapmasi gerekti, cogunluk apartmanin yenilenmesini istiyor, istanbul da bi ev yenilemek 150-200 bin tl oldu artik, tabi bu lokasyondan lokasyona degisiyordur, ortalama konusuyorum, o denli buyuk bir meblayi ayarlayamacagini varsayarsak, evini satmasi baska yerden ev almasi vb gerekecek, kendi basina bunlari ayarlamasi zor olur, basinda bir buyuk olmadan, yutarlar onu, dolandirilmaya cok musait tek basina, cok fazla detay var.


  • müptezel dostoyevski  (17.07.18 01:24:17) 
Dolar 5 lira oldu 3000 lira para 600 dolar ediyor, mütevazi bir hayat tarzıyla bile sürdürülebilir bir sistem değil. Arkadaşın hala gençken bir 10-15 sene çalışsın daha sonra emekliye ayrılır bu mütevazi hayatı yaşar. Bunun dışında arkadaşın evlenmeyi düşünürse ev bütçesine 3000 tl katkıda bulunarak eşiyle birlikte gül gibi geçinir gider.


  • eksimeksi  (17.07.18 03:42:02) 
bence gül gibi geçinir gider. kendi oturduğu evi de kiraya verir, gezer tozar. o arada da ufak gelir elde ederse (yazarlık gibi işler) tadından yenmez.

zaman içinde o evler eskise de değerleri artacak. çünkü lokasyon.
  • babilbaligi  (17.07.18 09:57:18) 
böyle yaşayan çooook insan var. okul-iş-beyaz yaka kölelik çemberinden kurtulamayanlara çok garip geliyor nedense.


  • dafuq  (17.07.18 10:28:23) 
bence gezip tozmasın. sevdiği ve para kazanabileceği bir iş bulsun. tabii 8-5 hayatı zindan etmesin ama hem para kazanabileceği, hem eğlenebileceği bir uğraş. ne bileiym geziyorsa youtube kanalı açsın. :D ayrıca 3 bin lira geliri varsa onu da yatırım yapsın. direkt mal gibi hepsini harcamasın. harcasın ama harcarsan bu 3 binlik kira gelirini nasıl daha arttırabilirim diye düşünsün. kira vermiyormuş zaten. çalışmasın ama 2 bine geçinip 1000 lirasını köşeye atsın.


  • nick bulamadim  (17.07.18 12:35:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.