[]

Kod nasıl yazılıyor aklım bir türlü almıyor :(

Arkadaşlar bu kod olayı cidden çok muazzam. Geçen yıl bir olay okumuştum. Abd den aldığımız f 16 uçaklarının yazılım kodlarını aselsan mühendisleri uğraşıp değiştirmişler. 1 milyon mu 5 milyon ne satır kod yazmışlar. Arkadaş bu nasıl iştir yav? Kod yazıyosun, bombayı uçak tam falan koordinata geldiğinde bırak ve falan koordinattaki hedefi vur diyosun (tabii bunu kodlarla yazıyosun) ve o bomba o hedefi vuruyor. Ya da bildiğim kadarıyla en basitinden hesap makineleri bile kodla yazılmış. 3+2 ise ekrana 5 getir diyosun falan. Bu nasıl olur yav? Milyarlarca kombinasyonu nasıl hesaplıyor hesap makinesi en basitinden? Atıyorum kök 3 üssü 8 bölü 27 çarpı 16 eksi 1312 gibi sayıların sonuçlarını tek tek mi giriyolar makinenin hafızasına.

Kod dediğin şeyi de gördüm aptal aptal yazılar, işaretler falan. Cidden kafayı yiyecem. Bilale anlatır gibi anlatın desem de anlamam biliyorum. Baran 8 yaşımda ve arkadaşları ona aynştayn diyordaki baran'ın anlayacağı şekilde kısaca özet geçebilecek bi babayiğit çıkar mı aranızdan? Neyse kodculara kocaman bi aferin benden.

Not : instagramda kilitli profili gizlice görmemizi sağlayacak formülü söyleyene organik çikilop benden. Yanında da gerçek limondan limonata.

 
Başlığa güldüm. Biraz doğal yetenek, çokça çalışma işi. Ben ünide c c++ gördüm. Akıyodum maşallah. Sonra gittik güvenlikçi olduk. Hayırlısı buymuş.


  • brad pitt  (15.07.18 21:03:30) 
rez. ben de arada photoshop, indesign kullanırken filan "adamlar kodla böyle programlar yazmış, ben kullanırken zorlanıyorum" diyerek dumura uğruyorum.


  • yeteramadenedimherseyi  (15.07.18 21:08:33) 
programlama dediğin çok genel anlamıyla bir kurallar silsilesi.

codecademy.com 'a girip biraz takıl.
  • idexo  (15.07.18 21:29:52) 
Heves edip ucundan kıyısından Python, JS falan öğrenen biri olarak olay aslında makine dili kullanmaktan ibaret.

4-5 kademe kodlama dili var. 0-1 binary kodlamadan başlıyor daha karmaşığa doğru gidiyor. Genelde kod yazanlar bu kademelerin ortasındaki dilleri yazıyorlar. Yani aslında Python zaten hesap yapabiliyor kendisi. Print(3+5) yazıyorsun alttan veriyor 8'i.

Tabi o programlama dilini oluşturanlar da bu altyapıyı kurmak için belki de yıllarca kod yazdılar.

Arm tabanlı diyorlar ya mesela arm bir temel programlama dili, assembly var daha altında bildiğim kadarıyla. En altı da ikili sistemde sıfırlar ve birlerden ibaret kocaman bir data yığını.

Mesela insanlar yapay zeka veya deep learning programlamada temel değil daha üst seviyede dilleri kullanıyorlar çünkü bir makineye o kadar karmaşık komutları tek tek temel kodlarla girmek çok çok çok uzun sürerdi.

Ben bu işin cahiliyim. Cahilden cahile anlatım olsun diye yazdım ki hiç anlamayanın halinden anlamayan anlar diye düşünüyorum.

Ama öğrenilmeyecek bişe değil kesinlikle. Mantığını kavrayıp, genel geçer dilleri öğrenip kendine göre basit şeyler yapabilirsin. İnternet çağında artık öyle okulunu okumaya da pek gerek kalmadı. Ama matematik, mantık, algoritma bilmek ve ingilizce'den az da olsa çakmak önemli bir şeyler öğrenmek için.
  • bos gezenin bos ustasi  (15.07.18 21:36:45) 
bu işin en temel kökeni, elektronik hatta direkt elektrik, bir devreden elektrik (5v) geçiyorsa 1 geçmiyorsa 0 kabul ediyorsun. Sonra bu geçme olayını mantık kapıları ( ipfs.io ) ile hesaplama ve birçok çok işlem yapabilecek hale getiriyorsun, bu işlemlere isim verip bu temel işlemler ile daha karmaşık işlemler oluşturuyorsun bunlara da isimler veriyorsun, sonuçta senin tek sözcük komutun yüzlerce sıralı işlemin adı haline geliyor, sonra bu komutları daha anlamlı hale getirip seviye atladıkça o gördüğünüz kodlar oluyor.


  • gezegen olan pluton  (15.07.18 22:30:54 ~ 22:34:47) 
>3+2 ise ekrana 5 getir diyosun falan. Bu nasıl olur yav? Milyarlarca kombinasyonu nasıl hesaplıyor hesap makinesi en basitinden?

basit bir ornek olarak vereyim, sana simdi desem 34867 + 32453 = ?

Bu iki sayiyi hayatinda hic toplamamissindir birbirine ama sana bir kagit kalem versem toplarsin di mi? Cunku bir metodu var. iste alt alta yazarsin, once 7 ile 3'u toplarsin 10 eder elde var 1 falan... Bu metoda algoritma deniyor, yani bir isi cozmek icin adim adim yapilmasi gereken islemlere algoritma deniyor. Bu algoritmayi bilince, herhangi iki rakami daha once hic gormemis olsan bile birbirine toplayabilirsin ya hani... hah bilgisayarlar da oyle yapiyor, algoritmalari sen yaziyorsun. yani metodu bilgisayara sen ozel bir dille giriyorsun (programlama dilleri). Onlar da sen elde hesabiyla toplamayi nasil yapiyorsan kagit kalemle ayni sekilde yapiyorlar. kabaca boyle bilal anlar mi bilmem ama sen anlarsin bence.
  • robokot  (15.07.18 23:35:23) 
zaten biz sana duyuru ortamında 3-5 satırla anlatacak olsak insanlar yıllarca okuyup bir de üzerine doktora yapmaz sanırım. o düzeyde muharip yazılımları yapan insanlar 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans okuduktan sonra 4-5 yıl da doktora yapmış, 5-10 yıl tecrübeli insanlar. bilginin yanında günde 13-14 saat çalışıyorlar. test işlemleri için 100 saat kesintisiz çalıştıkları oluyor.

hesap makinasının nasıl çalıştığını çözebilirsin gibi fakat.

bazı insanlar var, onlar sadece kodların neyi nereden alıp nerede ne yapacağını tasarlıyor. o yazılımın yapılma sürecinde standartları, testleri, hataları ve bunların kim tarafından nasıl düzeltileceği ile uğraşıyor. dahası, bir insan grubu daha var, yazılan kodların hatasız uzun süre çalışması için uğraşıyor. yani yazdın bir f16 yazılımı, uçak havadayken çökmemesi lazım, hata vermemesi lazım. yoksa uçak düşer, gayet basit.

bir de benim gibi insanlar var, yazılımların içinde çeşitli boyutlarda ürün olabilecek şeyleri ayıklayıp patent haline getirmek için çalışıyor.

cmmi nedir bir bak derim, çok fantastik bir dünya hakikaten.
  • babilbaligi  (16.07.18 10:52:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.