[]

Kodlamaya verilen yapay ve içi boş destek

www.bmo.org.tr

İki satır kod yazan herkes kendini yazılımcı ilan ediyor. Haberlerde, sosyal medyada, hatta duyuruda da bir çıkış yolu olarak kodlama öğrenmek pohpohlanıyor.

Bu bizim ülkeye has bir durum mu? Yoksa Avrupa'da, Amerika'da da işletme mezunu "kursa gidem, kod yazam, köşeyi dönem" diyor mu?

 
her yerde aynı. örnek olarak "adam garajında iki kod yazdı google'ı kurdu" şeklinde gazlamalar mevcut.

öte yandan, bizimki gibi düşük seviye ülkelerde sanayi ya da teknoloji olmadığı için üretim yapabilecekleri sayılı noktalardan biri yazılım. o yüzden 99 çürük yumurtanın yanında 1 tane düzgün çocuk çıkacaksa versinler o teşvikleri.

oyun yapsın, telefon app yapsın ama üretsin bir şeyler.
  • angelofdeath  (06.07.18 09:34:45) 
niye içi boş olsun ki, bu işe vaktini ayıranlardan %1'lik kesim 2-3 tane muhteşem uygulama yazar, basarsın parayı. sadece para da değil, parayla satın alamayacağın, günümüzdeki "önemli güç" olma kriterlerinden kullanıcı bilgileri(big data) konusunda "oyuncu" haline gelmeni bile sağlayabilir. bu işin bir de oyun boyutu var, türk oyun sektörü 700 milyon dolarlık bir ihracat kapsamına ulaştı örneğin.
www.internethaber.com

sıfır ham madde, sıfır masraf; verilen bu desteğin bir zararı yok, niye verilmesin?
teknolojinin ilerlediği yön yazılım, yapay zekanın geleceğin en büyük teknolojik atılımlarından biri olduğunu düşünürsek yazılım bu noktada yapay zekanın en büyük yardımcısı olacak; ileri görüşlü bir yatırım, hatta bizim ülkeden beklemeyeceğim ileri görüşlülükte.
  • Bruce  (06.07.18 09:40:04 ~ 10:25:51) 
Ben hiç "kodlama öğrenin bilgisayar mühendisi olun" tarzı bir teşvik görmedim, denk gelmedim. Saçmaymış. Sanmıyorum ki kimseler de kodlama öğrenerek bilgisayar mühendisi olmaya çalışsın. "Kodlama öğrenin, yazılım öğrenin, yazılımcı olun" gibi bir teşvik var evet, ki bence kötü ya da içi boş değil? Çünkü yapabiliyorsanız olursunuz, olan da var. Çok alakasız bölümlerde okuyup, zamanında kendince bir yazılım dili öğrenip şuan yurtdışında çalışan, wordpress temaları yapıp satarak hayatını geçindiren tanıdıklarım var.


  • veritaslibertas  (06.07.18 09:43:41) 
bir zamanlar amerikada .com balonu olmasaydı, bugün facebook, twitter, instagram ve onların yarattığı değerli kütüphaneler (react-native, bootstrap en basit örnekleri) olmazdı.

şuan dünyada en az girdi ile en çok çıktı yaratan sektör yazılım.
ne kadar çok teşvik edersen o kadar çok kişi bu işi yapar.
ne kadar çok kişi bu işi yaparsa, o kadar "bir şeyler üretme ihtimalin" olur.

bu ülke inşaata, cafe-restoran açan adama veya hiçbir bok ürtmeyen sadece montaj hattı olmanın ötesine geçememiş boktan fabrikalara teşvik vereceğine yazılıma teşvik vermeli.
  • tchuck  (06.07.18 10:18:35) 
90larda Ingilizceye verilen destek icin yapay ve ici bos diyenler vardi. Egitime neden karsi cikiyorsun ki? Isteyen egitimi alsin isteyen cocuguna ogretsin. Kusura bakma ama egitim karsiti bu tur soylemler cahillik gostergesi. Yok edebiyat fakultesi kapatilsin, yok Ingilizce ogretimi lisede baslasin, yok Ingilizce ogrenim veren universiteler kalksin, 21.yuzyilin basinda da kodlama ogretilmesin diyorsunuz. Bin yil once kutuphaneler yakilsin zihniyetinin farkli bir versiyonu bu.


  • Traveller  (06.07.18 10:34:31) 
@Traveller yine bambaşka yerlere gitmişsin. Bir nickin ardına sığınarak hiç tanımadığın birini cehaletle suçlamadan önce yapıcı olmayı öğren. Sürekli sağa sola içindeki pisliği kusacağına biraz kafanı boşalt, keyfine bak.

Kodlama öğrenilmesin demiyorum, gerekirse birinci sınıftan itibaren öğretilsin. Daha sistematik öğretilsin, daha ciddi destek verilsin. Benim kaygım bunun havada kalması, insanların mevcut işlerini bırakacak kadar bu taahhütleri ciddiye alması.

Bir de işin kalite boyutu var. Hintliler de kod yazıyor, standart bir yazılımcının bir ayda yazabileceği kodu birkaç günde yazıyor ama yazılım dünyasında kimse Hintlilerle çalışmak istemiyor. Kod işi yapıyor ama yavaş çalışıyor, daha sonra bakan anlamıyor, bir ekleme daha yapmak istesen çöp oluyor. Baştan yazmak daha avantajlı oluyor.

Yoksa kim kod yazıyorsa yazsın, ben de yazıyorum. Alaylı birinin işimi elimden alacak hali yok şu anki durumumda.
  • chicha  (06.07.18 10:56:58) 
kodlama ogrenmek icin muhendis veya bilgisayar bilimi ile alakali bir bolumu okuyor olmaniz gerekmiyor. yani kodlama, bilgisayarci ve yazilimcilarin tekelinde degildir. kodlama, insana nasil dusunmesi gerektigi yetisi kazandiriyor. her insan evladinin ogrenmesi gerektigi dusuncesindeyim. bu birinci sebep.

ikincisi, yapay zeka, artirilmis gerceklik, robotik, internet of things, blockchain... gibi 21. yuzyilimizi sekillendiren/sekilendirecek buluslarin tumunde kodlama kullaniliyor. kodlama olmazsa calismaz bunlarin hicbiri. bu sebeple kodlama ogrenmek cok onemlidir.

kodlama ogrenmenin, zengin olmak ile esdeger tutulmasi yanlis. zengin olmak o kadar da kolay degil. zengin olmanin yolu kodlamadan gecmiyor zaten. bunu soyleyen o kisileri ben de yanlis buluyorum.

ayrica okullarda ders olarak okutulma amacina gelirsek, okuma yazmayi soken herkes shakespeare olmadigina gore; kodlama ogrenen herkesin de bill gates olmayacagini soylemek isterim. bu durum yetenek, zaman ve yasadiginiz yer gibi degiskenlere baglidir.
  • tomcruise  (06.07.18 11:12:50 ~ 11:16:39) 
ici bos ya da temeli olmayan destek cok dogru aslinda. herkes kodlamaya destek veriyor gozukuyor ama aslinda yapilan sey gaz vermekten baska birsey degil. ornegin basinda teknoloji haberleri "hic parasi olmadan ise basladi, simdi cok zengin oldu" haberinden oteye gitmiyor, tamamen gaz verme amacli. yada yazilima girisimci destegi verenlerin ise sorduklari en populer soru "gelir modelin ne, ne kadar zaman icinde kar yapmayi planliyorsun?" ama kimse twitterin yillarca gelir modeli olusturamadigini gormuyor. yani ozetle herkes kisa zamanda para kazanma durtusuyle hareket ediyor. Tum bunlar nedeniyle ulkede gercek anlamada ileri inovasyon cikmiyor, bir ekosistem olusmuyor. Hersey bu mantikla ilerledigi icin istisnalar olsa da genelde hersey e-ticaret sitesi acip, cinden mal getirip satmaktan oteye gitmiyor, cunku kisa zamanda kar getirecek ancak boyle isler oluyor.

liselerde uygulamali matematik, mantik ogretilmez ise. universitelerde bilgisayar bilimleri ile ilgili bolumlerde bile gercek anlamda bilim uretmek yerine sadece giris seviyesi programlama, algoritma ogretilir ise, sirketler sadece kisa zamanda para kazandiracak islere yatirim yapar ise bir yerde hersey tikanir, gaz vermekten oteye gitmez. Ornegin hicbir sirket ya da yatirimci sonu belli olmayan bir yapay zeka, ya da bir entegre devre uretimi projesine yatirim yapmaz. varsa yoksa mobil uygulama yazalim, bir e-ticaret sitesi kuralim.

turk milleti zekidir, turk milleti caliskandir, bu ne kadar guzel bir soz. ama hep kestirmeden is yapmaya calistigimizdan dolayi ve organizasyon yetenegimiz olmadigindan haftada 35 saat calisan bir alman haftada 60 saat calisan bir turkten daha fazla katma deger uretebiliyor. ya da bizim start-up lar hep lokal kalirken calirfornia uretimi start-up lar butun dunyaya yayiliyor.
  • emrahday  (06.07.18 11:29:02 ~ 11:33:07) 
Yazılımcı olarak adlandırmak kendini ayrı bir şey.
Bunu yapan insan iki topa vurdu mu futbolcu, iki kere havuza gitti mi yüzücü ilan ediyor kendini. Şuursuzluk bu, yazılıma özel değil.

Herkesin biraz yazılım bilmesini ben de isterdim. Bu kadar dijital dünyada aslında karşımızdaki makineler senin gibi düşünmüyor. Yazılımın temeli matematik ve mantık. Matematik nasıl muhakemeyi geliştirir derler, bence yazılım da temel düşünme mantığına katkıda bulunuyor.

Bir de büro tipi yerlerde iş konusunda katkısı bence çok. Excel'den SAP'ye bir çok programı daha kolay kullanıp çok daha kolay anlamanızı sağlıyor.
  • burfak  (06.07.18 12:35:44) 
İki satır kod yazan adamı aşağılamak da ancak bizim ülkemize yakışacak bir durum. Böyle aptalca bir durumun en yenilikçi olması gereken meslek grubundan gelmesi de gerçekten içler acısı.

İki satır kod yazmasına bile gerek yok, bu işe meraklı olup konuyla ilgili iki video izleyen biri bile ülkemiz için çok değerli şu anda. Böyle böyle ilerlenecek, 100 kişi meraklı olacak, 50 kşi iki satır yazacak, 10 tanesi bunu profesyonel meslek olarak yapacak ve işsizlik böyle azalacak, böyle böyle değer oluşturacağız. Hiç bir işe yaramayan meslek odaları da bunu engellemeye çalışacak, tam taksi plakası mantığı işte.

Valla ben şahsen tanıdığım herkese şunu öneriyorum, üniversite bilg müh okumaya kastırıp beyninizi 50-60 yaşında ingilizce dahi bilmeyen doçentlerin elinde çürüteceğinize, oturun ingilizce öğrenin, video izleyin, iddia ediyorum 5 senede çok daha yüksek gelire ulaşırsın. sektörün büyük kısmı alaylıların elinde çünkü eğitim birkaç istisna dışında hiç bir şey sunmuyor. Çok alakasız bir bölümden mezun olan biri olarak bilişim sektöründeyim, inanılmaz eleman açığı var ama adam bulamıyoruz, çünkü bu meslek odaları öyle bir pohpohluyor ki gerçek manada hiç bir şey bilmeyen insanlar 20 bin maaşla başlayacağını falan zannediyor. "Bir fikrim var ama söyleyemem"'cilere hiç değinmiyorum.

Rahat olun yani gerçekten ekmek var bu sektörde, ve her şey iki satır kodla başlar, fazla düşünmeyin, başlayın yola koyulun bir an önce.
  • roket adam  (06.07.18 12:47:22 ~ 12:49:09) 
arkadaşım bilişim öğretmeni. konuyu ona sordum ne düşünüyor bu kampanyalar hakkında diye. yorumu özetle şöyle oldu: "yıllardır dersimiz için mücadele ediyoruz. bi ara sadece seçmeli ders olarak vardı. sonra 5-6-7-8. sınıflara zorunku olacağı söylendi. 5. ve 6. sınıflara zorunlu ders oldu 7. ve 8. sınıf için seçmeli. kademeli olarak onlar da zorunlu olacak denildi ama 4-5 yıldır hala seçmeli. verilen kadrolar şaka gibi atama puanları yüksek. fatih projesi diye ortalığı yıktılar. verimli bir sonuç alınamadı çünkü proje dostlar alışverişte görsün kafasıyla yürütüldü baştan sona. bir ara kodlama eğitimi söylentileri çıktı, sonra onun için de sınıf öğretmenlerine eğitim verilecek onlar anlatılacak diye haberler çıktı. durum bu iken kodlamaymış yazılımmış vs. vs. adamların niyeti bu değil nasıl verimli prpje olsun da yazılımda şaha kalkalım? boş iş hep."


  • yildirimeda  (06.07.18 15:11:00) 
"Avrupa'da, Amerika'da da işletme mezunu "kursa gidem, kod yazam, köşeyi dönem" diyor mu?"

Sadece su cümle kodlamadan bir şey anlamadığını gösteriyor. Kodlama köşeyi dönmek için oyrenilmez.
  • Traveller  (06.07.18 21:35:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.