[]

kemandan anlayan ?

hobi olarak kemana baslamak istiyorum ama giris seviyesi bir kemanla degil iyi bir kemanla baslayayım diyorum. cesitli markalar var stentor,rossler, otto jos klier vs. ama bunlarda sanırım seri uretim olarak yapılıyor youtube videosu izlemistim birkac tane. cek olanlar tavsiye ediliyor genellikle.
ama dogrusu nasıl yapılmalı bu islerin? kemanı yapan adamları bulup onlara mı yaptırmalı (luthier deniyor sanırım) ya da bu markalar zaten iyi begendigin bir modeli al devam et mi?



 
valla varsa 5 bin doların bi öğrenci kemanı yaptırırsın.

2500 de yay tutsa 7500

bu işin ustalarından birtanesi oğuz demir'dir ara sor. ben kontrabas için öğrenci yayı sormuştum kontrabasımı tamir ettirirken 2500 dolardan başlıyor demişti.

benim konservatuardaki arkadaşlar hep otto klier kullandı, sonra okul bitince parası olanlar 1800küsürlerden kalma enstruman aldılar, amerikaya, ingiltereye gidip. paran varsa herşeyi yaparsın. otto klierin ben yaşlaşık 3500-5000 dolar arası ürünlerinin de olduğunu hatırlıyorum geçmişten, şu an pek pahalı model göremedim, büyük ihtimalle sipariş üzerine temin ediyolardır. yurtdışında var aratırsan eğer görebilirsin model numaralarını fiyatlarını.

ha oğuz demir konusunda ısrarcıyım, iyi malzeme, iyi ustalık herkesin harcı değil.

adam sana gider 10 bin dolara keman yapar, ağacın iyisini kullanmaz performans alamazsın, ağacı iyidir ustalığı zayıftır yine performans alamazsın.

haa şunu da söyliyeyim öyle 1 haftada 10 günde 3 ayda 5 ayda yapılmıyor bu aletler.

hamiz özkuşağa arkadaş bas yaptırdı yaklaşık 1 senede

özgür turana yaptırdı yaklaşık 2 sene.

adamlar tek enstrumanla uğraşamıyor.

hadi türkiyeyi geçtim, ken smith'e peşin para ödeyip bu gün sipariş versen en az 1.5 sene sonra teslim eder aleti, fodera'ya sipariş versen o da 1 sene sürer.
  • killerbee  (24.06.18 01:04:25 ~ 01:23:28) 
Rösler RS3A ile başladım ben. Başka bir model önerecek kadar bilgim yok ama daha pahalı bir şeye keman çalmaktan vazgeçersen yazık olur diye düşünüyorum. Ben 200 liraya almıştım sıfır, şimdi dünyanın parası olmuş.

www.do-re.com.tr

Kararlıysan ve ilerlersen kemanların milyon dolara kadar yolu var.
  • Lim5  (24.06.18 01:06:06 ~ 01:07:58) 
ha seni uyarayım.

100 birimlik kemanın müşterinin gözü önünde üst raftan indirilip, tozunun alınıp kutusundan çıkarılıp 700 birime satıldığını gördüm.

müşteriyi kazıklamak için en uygun alet kemandır. bilmiyosan anlamıyosan farkına bile varamazsın.

bir de gidersin dandik bir luthiere ne yapar biliyormusun, senden alır 5000 dolar.

gider ikinci el bi otto klier alır.

üstündeki cilayı söker, gomalak cila atar, tonunu değiştirir, klavyesini söker yeni abanoz klavye takar, tel takar, eşik takar bir de worm takar 1000 dolara maal eder verir.(bak buna o kadar çok denk geldim ki, anlatamam sana.)

yeni aldım özel yaptırdım hemde 1 haftada yaptı diye havalara uçarsın.

neler neler gördüm ben enstruman satışında çalışırken.

ağaç konusu mesela ağaç aynı, desen aynı, şekil aynı, görüntü aynı. bir tanesinin tabakası 400 dolar(1 kemanlık diyelim) ötekisinin ki 2000 dolar.

hadi buyur? aradaki farkı nasıl anlarsın? birisi 4 sene beklemiş birisi 20 sene. ikisi arasındaki ton farkı muazzam?

öte yandan otto klier model x bilmemne dediğin zaman bu işler ilgilenen tüm insanlar bilir o aletin az çok ne olduğunu 3 5 sene sonra ne fiyata satılacağını, çıkacağı tonu falan.
  • killerbee  (24.06.18 01:28:35 ~ 01:37:06) 
iyi bir müzik aleti almak önemli. benim en düşük model bir kemanım vardı. her hafta bakıma vermek yüzünden kemandan soğumuştum. giriş seviye bir modelle başlamamak istemeniz fikrimce doğru bir karar.

ancak,
hobi olarak kemana başlayacak birinin özel keman yaptırmak istemesi bana biraz fazla geldi. alt, orta, üst model diye basite indirgersek; orta kalite olanlar sizin işinizi görür.

profesyonel bir kemana neden ihtiyaç duyuyorsunuz. bahsettiğiniz markaları tanımıyorum, özel yapım yerine tercih edilebilir.

ben keman aldıktan sonra bir hoca bulmuştum. o da kemanımın iyi olmadığını, şunlara şunlara dikkat etmemi önermişti. bu durumda keman dersi alacağınız kişiye danışsanız daha iyi olabilir.
  • dahinnotha  (24.06.18 10:29:37) 
cok tesekkurler cevaplar icin
@killerbee, ben de tam olarak o aldanma kısmından korktugum icin bu duyuruyu acma geregi hissettim. ama binlerce onbinlerce dolarlara cıkmayı dusunmuyorum.
o yuzden yaptırma secenegi zaten elenmis oluyor sanırım.
dedigim markaların orta modellerini almak benim isimi gorecek gibi(2000-3000tl civarı). belli bir kaliteyi garanti ediyorlar en azından.
@dahinnotha dediginiz gibi isin bir de hoca kısmı var. ozellikle istanbulda kimin ne oldugunu ne kadar bu isi bildigini anlamak da cok zor.

enstruman kısmını netlestirdiginiz icin ikinize de tekrar cok tesekkurler, ek olarak iyi bir hoca oneriniz olursa o da cok makbule gecer gercekten.
  • imnotsureabout  (24.06.18 13:51:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.