[]

uçuş fobisi ve motor sesleri

herkese merhaba öncelikle, yaklaşık iki saat sonra aslında kısacık, yaklaşık 1.5 saatlik bi uçak yolculuğu yapacağım. şimdiden mide bulantım, mide kramplarım ve gerginliğim hat safhada. diğer yandan da kendimi telkin edip sakinleştirmeye çalışıyorum.

uçakta gerçekten istemsiz bir şekilde sürekli motorun sesini dinliyorum. kulaklıkla müzik dinlesem bu kez de ayaklarımın altındaki titreşime odaklanıyorum. son yolculuğumda uçak seyir halindeyken motorların sesi orta derecede gelirken birden ses baya zayıflamış, titreşim vs. de neredeyse tamamen kesilmişti. sanki uçak boşlukta süzülüyor gibi ama herhangi bir sarsıntı, kısa ani düşüş vs. olmadı. yine de lanet ben, motorlara bir şey olduğunu düşünerek kendimi paraladım.

şimdi en azından bunun nedenini bilirsem ve bu kez de öyle olursa en azından kendimi rahatlatabilirim diye düşünüyorum, niye öyle olmuştur? havada birden yavaşladı mı yani, nedir?

 
havada yavaşlamış olabilir evet. hızını azaltıp daha alçak bir seviyeye inmiştir. ya inişe hazırlanıyordur, ya da önünde bir fırtınalı bulut vardır. bu durumlarda pilotlar bu elektrik yüklü bulutların içinden geçmeyi tercih etmezler, duruma göre irtifa arttırıp azaltabilirler. zaten o ani düşüşler hız kesince değil de hava radarlarında görünmeyen hava boşlukları nedeniyle yaşanır.

ayrıca uçaklar tek motorla da güvenli bir uçuş sağlayabilir. bu nedenle motorların ikisinde birden bir sıkıntı yaşanması çok çok düşük bir olasılık. böyle bir düşünceyle kendinizi strese sokmanıza gerek yok. havacılık çok sıkı kurallara bağlı bir sistem bunun dışında uçaklar da devamlı kontrol altında. kaza oranları çok düşük, kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
  • hmpf  (11.06.18 11:05:51) 
Genel bilgi vereyim. belli frekanslarda titreşimi daha çok hissedersiniz. Arabada bile rolantide iken araba daha çok titrer ama. Giderken daha az titrer.
Aynı şekilde düşünün + hava yoğunluğu her yerde aynı değil yani uçağın karşılaştığı direnç hep değişiyor
Tüm bunlar etkiler. Çok normal şeyler yani
  • kisa  (11.06.18 11:06:23) 
basınçla alakalı bir şey olabilir belki. bu arada saçma gelecek sana ama dünya üzerinde şu an için en güvenilir taşıma aracı uçaklar.


  • silah taciri  (11.06.18 11:12:59) 
benzer bir durum bende de vardı, bir süre kendimi kandırma yoluna gittim, 2-3 kere denedikten sonra da gerek kalmadı bir daha. uçağın motor seslerini sanki bir kamyon veya otobüs ile gidiyormuşum da onun sesiymiş gibi düşlüyorum. camdan bakmıyorum, gözlerimi kapatıp uyumaya çalışıyorum. bu şekilde bir telkin işe yaradı bende. belki sizde de yarar.


  • givemesomesubstance  (11.06.18 11:22:56) 
uçak seyir irtifasına tırmanmayı tamamlamıştır, o yüzden motor gücünü atıyorum yüzde 100den 80 e çekmiştir keptın paylot. titreşim ses azalmıştır.

çok kafaya takılcak bişey değil, kurallar gayet basit.

uçak düşerse içindeki herkes ölüyor.
  • Photographer  (11.06.18 11:24:13 ~ 11:24:46) 
On taraflarda otur, motorun arkasinda kalma. Motorun gurultusu cikistan gelir. Dolayisiyla butun gurultu moturun arka tarafinda kalan kisma gider. Bir de kuyruk kismi bir tik daha sarsintili olur.
Aycira abidik kubidik takir tukur sesler gelir, hidrolik motorlari basinci dengelemek icin pomparalari calistirir falan gayet normal seslerdir takilma. Acayip sesler duyudugunda "tamam hidrolik pompasi" diyip rahatlat kendini.

  • stavro  (11.06.18 11:35:42) 
Belirli güzergahlarda, bu motorların sanki kapanması ve oluşan ani sessizlikle “uçak süzülüyor mu lan” hissini ben de yaşıyorum. Belli ki sık olan bir durum. Motor sesiyle gerilmemek için de önlerden check-in yapıyorum. Sarsıntılardan korktuğumda şu an ölsem de kaybedeceğim bir şey olmazdı, hatta keyifli olabilirdi hiç ses etmez bulutları izlerdim falan diye düşünüyorum.


  • sacrilegious  (12.06.18 02:59:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.