[]

evvelden alınmamış asgari geçim indirimi için hak iddia etmek mümkün mü?

selamlar,

önceki çalıştığım iş yeri örneğin 1000 tl veriyordu ve asgari geçim indirimi içinde diyordu. (yani aslında vermiyorlardı, çünkü net maaş dedikleri tutarı yatırıyorlardı) orada 4.5 sene kadar çalıştım ve 2 sene kadar önce ayrıldım. sorum şu: geçmişe dönük hak iddia etme hakkım var mı? tabi diyeceksiniz madem bu kadar şey oldu niye ses etmedin, sorduk agi'yi fakat geçiştirmeli cevap aldık.

eski banka hesaplarını kapatmıştım, geriye dönük dekont gibi şeyleri verirler mi bilmiyorum. kısaca, bu saatte hak iddia etsem sonuç alır mıyım?

 
bordro imzaladın mı? sözleşmen var mı?

bordroda yazan net ücretle sözleşmedeki arasında fark varsa buradan yürüyebilirsin belki ama ona göre ayarlamışlarsa şansın pek yok. tabi sen yine de bir avukat görüşü al.
  • hosein  (07.06.18 18:35:01) 
Asgari geçim indirimi vermemek diye bir şey yok, agi dahil 1000 diyorsa maaş 848 tldir, agi 152(baz). Agi senden kesilen verginin iadesi olduğu için işverenin cebinden çıkmaz, cebinde olmayan şeyi de kısıtlayamaz işveren. Senin net maaşını sana fazla söylemiş ya da eksik yatırmış oluyorlar, onu da sözleşmende yazana göre anlarsın. Sözleşmende net maaş 848 yazıyorsa onlar haklı, net maaş 1000 yazıyorsa sen haklısın.

Bankaya ödeme yaparken agi diye ayrı yatırmaları lazım normalde, olmadı maaş açıklamasına yazmaları lazım; eski dekontlara ulaş. Agi magi diye bişey belirtmiyorlarsa bir avukata danış, süreci sana anlatır.

normalde agi diye belirtseler bile böyle yanlış anlamaya mahal verecek şekilde yapılmaması lazım akitlerin, normal bir hukuk devletinde %100 haklısın ama bizdeki hükümetin bizzat kendisi asgari ücret 1600 tl diyip agi'yi dahil söylerken işverenin yapmaması anormal olurdu. peşini bırakmasan emsal karar bile çıkabilir bu konuda ama hükümeti yalancı çıkartmamak adına olayı sümenaltı edebilirler. o yüzden pek umutlanma, belki çok amatörce hatalar yapmışlarsa şansın olabilir.
  • Bruce  (07.06.18 18:38:33 ~ 18:57:50) 
yorumlarınız için çok sağolun. eskiye dönük dekontları banka verir mi bunu yarın banka ile konuşacağım. sözleşme yapılmıştı yanılmıyorsam ama bulmam gerek bir şekilde.

sözleşmeyi bulamayacak olsam bile, söz gelimi 2016 agi değeri evli eşi çalışmayan 1 çocuklu için 166,67 TL olarak görünüyor. dekontu alabileceğimi varsayarsak, yatırdıkları maaşta mesela 1000 tl yazıyorsa, 1000-166.67=833.33 tl olarak küsüratlı net maaş olamayacağı, dolayısıyla aginin aslında yatırılmadığı üzerinden haklılık sağlanabilir gibi geliyor bana bilmiyorum siz ne dersiniz?
  • the last  (07.06.18 19:10:31) 
bu arada ben işten ayrılırken alacağım yoktur gibi bir metine imza atmıştım, haklılığım olsa bile bu beni bağlar mı?


  • the last  (07.06.18 19:13:25) 
şimdi düşündüm de, sgk dökümünden onların maaş ne kadar yatırdıkları görünür. aynı ay için banka dekontu da bulursam ve ikisi de aynı çıkarsa o zaman agi'yi yatırmadıklarını kanıtlamış olurum, öyle değil mi?


  • the last  (07.06.18 19:22:08) 
küsüratlı net maaş olabilir, onu belirtmek lazım önce.
alacağım yoktur yazısı ortada bir usulsüzlük varsa bunu haklı çıkartmaz, maaşın gaspedilmişse aleyhine bir belge olarak işlem görmez.
sgk dökümünde net bedel görünmez, brüt görünür. gelir vergisi matrahı hesabını geriye doğru yapmak da çok zor, o yüzden pek işe yarayacağını sanmıyorum.
dekontlar geriye dönük verilebilir pekala, uğraştırırlar belki ama alabilirsin. sadece hesap dökümü olarak değil gelen paranın açıklamasını da istediğini belirt üstüne basa basa. en kötü mahkeme kararıyla verirler zaten.

sözleşmenin bir nüshasını saklamış olmaları lazım, belgeyi taramalarını istesen de olur. bordronu da isteyebilirsin, onu da saklamış olmaları lazım ama sözleşme daha iyi olur.
  • Bruce  (07.06.18 21:32:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.