[]

bir ateistin mutlaka okuması gereken şeyler

merhaba, dini kitaplar haricinde bir ateistin ateizim düşüncesini "pekiştirebilmesi", farklı düşünceleri görebilmesi için (bundan kastım allah'ın mucizelerini anlatan şeyler değil. ama inancın kökeni vs. tadında şeyler) MUTLAKA AMA MUTLAKA okuması, izlemesi gereken şeyler nelerdir?

dedem hem tevrat, hem incil hem de kur'anı okuyup da ateist olmuş bir insandı. ben bunları yapmadım ama artık değiştirme vakti geldiğini düşünüyorum. eminim o dediğim tarzda çok fazla şey okumuştu fakat kendisini kaybedeli 3 sene oluyor, kendisinden fikir almam pek mümkün değil. morgan freeman'ın belgeseli listemde ve sizden başka tavsiyeler de bekliyorum.

tşk <3

 
Ateizm düşncesinin pekiştirlmeye pek ihtiyacı yok aslında. Bilimsel düşünme yetisi edinmiş olmak, sorgulama alıkanlığı olmak, tarih blmek, neden sonuç ilişkilerini sağlıklı kurabilmek gibi kazanımlar ateizme giden yolun kilometre taşları. Din inançtır, ateizm ise bilginin sentezlenmesi.

Baraka belgeseli bütünü görme açısından güzeldir. Sanatsal açıdan da tatmin eden değerli bir yapım.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.05.18 10:24:46 ~ 10:25:19) 
Merhaba, bir ateistin "MUTLAKA AMA MUTLAKA okuması, izlemesi" gereken seyler, yapmasi gereken seyler derken kendinizi baskalarinin gorusu ile sinirlandirmiyor musunuz? Bu dusunce ile "bir yahudinin mutlaka okumasi gereken dini kitaplar" gorusu arasindaki farki nedir? Tesekkurler


  • Traveller  (21.05.18 10:25:01) 
@Traveller burada kastım şudur, "ateistim diyorsun ama altı boş bunun" şeklinde düşünülmesini istemiyorum. hani inanmıyorum, mantığıma ters gelen bir dünya şey var, ama bunları sağlam şeylere dayandırıp millete açıklama yapamıyorum. bu konuda eksik olduğumu düşünüyorum ve çeşitli şeyler okuyup, izleyerek kapatmak istiyorum.

"bir yahudinin mutlaka okuması gereken kitaplar" da çok mantıksız değil bence, "yahudi olduğunu iddia ediyorsan şunu şunu bilmeli, bunu okumalısın, bundan haberi olmayan yahudi mi olurmuş yahu?" denebilecek şeyler illa vardır çünkü
  • dedi ayca  (21.05.18 10:28:59) 
Adam Şenel sürüngenlerden sömürgenlere insanlık tarihi.


  • yasasin yemek yemek  (21.05.18 10:58:26) 
Izlemissindir buyuk ihtimal diyerek zeitgeist belgeselleri diyorum.


  • astrid  (21.05.18 10:58:56) 
Richard Dawkins'ten gelsin:
-Gen Bencildir
-Kör Saatçi
-Tanrı Yanılıgısı
  • nopnog  (21.05.18 11:19:14) 
Michael Shermer'ın İnanan Beyin kitabını okumanız iyi olabilir.

God Delusion
God is Not Great diğer seçenekler olabilir.

Ayrıca ben bir zamanlar hangi kitapçıda olduğunu bile hatırlamıyorum ama "Radical terrorism for beginners" diye bir kitap almıştım. Belki on sene önceyi kastediyorum. Bu kitapta da farklı dinlerin kişileri ve bazı düşünceleri nasıl radikalleşmeye yönlendirdiğini anlatıyordu. Direkt olarak dediğiniz şey değil ama, düşüncenize yeni bir boyut katması açıdan iyi olabilir.
  • sopiro  (21.05.18 11:29:24) 
@dedi ayca

Ama ateistseniz bunu neden baskalarina aciklamak zorunda hissediyorsunuz? "Millete aciklama yapmak" zorunda degilsiniz. Elbette okuyun ama ben okuma yapmanizin sebebinin aslinda altini bos buldum.
  • Traveller  (21.05.18 11:29:48) 
mutlaka diyemem ama turan dursun'un kitapları ufuk açıcıdır.


  • herhaltibiliyoring  (21.05.18 11:46:03) 
The Selfish Gene'i mutlaka okumalısın.

Bunlar da son okuduklarım:

İçimizdeki Maymun - Jared Diamond
Üçüncü Şempanze - Frans de Waal
  • perfectum  (21.05.18 14:28:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.