[]

Komunizm'i neden hala savunuyorlar?

iyidir kötüdür orası konu dışı vefakat VEFAT etmiş, yenilmiş, sürgün olmuş bir ideolojiyi nasıl hala savunabiliyorlar?
özellikle üniversitelerde. öğrenciyken.


ben acımasız bir şekilde parasızlığın verdiği bir isyan duygusuna bağlıyorum. Ceplerine her ay 2 bin girse susarlar gibime geliyor.

Karl Marx olsa o bile vazgçerdi.

 
İyiliğini kötülüğünü konu dışı bırakıyorsan tartışacak diğer konular önemini yitiriyor ama misal adamın taraftarı olduğu takım beşinci ligde oynuyor ama yine de destekliyor, onun gibi düşün.


  • angelus  (19.05.18 21:06:57) 
komünizmi savunduğumdan değil de "ceplerine her ay 2 bin lira girse susarlar gibi geliyor" diyen bir adama kimsenin komünizmi niye savunduğuna dair bir şey anlatma zahmetine dahi katlanacağını sanmıyorum. bu kafayla devam. komünistlerin hepsi ceplerinde para olmadığı için savunuyor zaten.


  • der meister  (19.05.18 21:09:50) 
Üsluba bak. Biraz okumanı tavsiye ediyorum. uzun bir cevap yazmak isterdim fakat mobilim.bilgisayara erişimim olduğu ilk an editleyeceğim bu cevabı. Yine de şimdilik tek bir cevap vereyim, bu duzenin içinde yapamayacağın, insanlık onuruna yakışır bir yaşam için


  • biravekahve  (19.05.18 22:49:02) 
@birakahve

Bana okumayı tavsiye edebilecek konumda olduğunu düşünmüyorum. Sorduğum şey ÖLÜ bir ideoloji neden takip ediliyor. Bu çok mu garip bir soru? pi sayısının milyonuncu rakamını mı sordum?
  • binder dandet  (19.05.18 23:59:17 ~ 20.05.18 00:00:46) 
Materyalizmle bağlantısı var. Bu da bütün dinlerin yok sayılmasını kolaylaştırıyor.
Bu arada komünizm yanlısı olup hac organizasyonunda çalışan bile görebilirsin. bazı kaynaklar komünizmin önde gelenlerininin yahudilikle bağlantısı olduğundan bahsediyordu.

  • 1adam  (20.05.18 00:02:54) 
öğrenci tayfası lenin-stalin-mao gibi fügürlerin karizmasına, gücüne hayran. boru değil bu adamların etrafında şekillenen kişi kültü. ek olarak ufak partiler sosyalleşme için kullanılıyor. dinciler nasıl tarikatlar üzerinden evlenip ticaret falan yapıyorsa, ufak vasıfsız sol gruplar da bu partiler üzerinden kız-erkek arkadaş buluyor, normalde göremeyecek saygıyı görüyor.

daha yaşlıları ya 6'li-78'li tayfadan -geçmişe özlem yani-, ya da bu komünizm muhabbetinden para kazanıyor -özellikle leş tiyatrocu tayfa iş bulamadığından bari bu komünist öğrencilerden üç beş kapayım havasında-. yine partili öğrencilerden her ay 20-30-50 allah ne verdiyse aidat toplanır, saçma sapan köşe yazısı yazan vasıfsız 60-70 yaşındaki dandik tiplere maaş bağlanır parti yöneticileri olarak.
  • slhmlr  (20.05.18 00:17:27) 
türkiye'de komünist hareketin içerisinde çok sayıda aristokrat aile üyesi var diye biliyorum. geçmişte de bu böyleydi. hepsi bu durumda değil elbette ama birkaç kişinin cebine 2 bin koyacak komünistler var. dolayısıyla o teori çöker kurulmadan.

(materyalizme bağlayan, adnan oktar gibiler. kızıl sultan galiyev'i bilmezler mesela bunlar. şeyh bedrettin'i de...)

hiçbir ideoloji ölmez! komünizm çin'de de, sscb'de de yanlış uygulandı. arnavutluk, yugoslavya ve diğerlerinde de, der ve geçer. en iyi örneği küba'dır kanımca, ki onun da eksiği gediği çoktur.

islamcılar, iran gibi bir örnek; ondan önce emevilerden tut, memlüklere, osmanlılara (atlayarak gidiyorum) bir düzine örnek varken, iktidar mücadelelerinden yani ideolojilerinden vazgeçmezler. hakeza milliyetçiler, liberaller, sosyal demokratlar...

benim ölçüm skor tabelası değil! geminin limana varması da değil. hayat mücadeledir. öyle olmasa, biz de "reyiz" deyip üç beş sebeplenirdik bu düzenden. düzene itirazımız var. rte'den önce de vardı, hep vardı. bunda tuhaf, anlaşılmaz bir şey yok.

komünist değilim ama çıkış noktasını çok anlamlı ve değerli buluyorum. tkp de değil benim ölçüm, komünüzmi yargılamak için ve diğer devletleşmiş örnekleri de...

bugün liberal/kapitalist batıdaki hak ve özgürlüklerin birçoğu marksizm temelli itirazlar sonucu bu hale gelmiştir. ama kanıksandığı için değeri bilinmiyor. köle düzenini yıkamasa da kısmen insanileştiren bir ideolojidir konuştuğumuz.

yalnız şu var ki, taha akyol yazmıştı: "marksizm batıda felsefe, doğuda doktrindir." belki devrim ilk olarak bir batı ülkesinde (ah keşkem keşkem) olsa (mesela ingiltere, ki orada bekleniyordu) bugün bambaşka bir tarih okuyor ve bambaşka bir dünyada yaşıyor olacaktık. doğu toplumları otoriter (ve otorite sever) ve totaliter(ve totaliter sever)'dir.
  • runagain  (20.05.18 07:11:02) 
bir sosyalleşme ve sevişme aracı.


  • nickini degistiren yazar  (20.05.18 10:19:18) 
der meister +1

sosyalizmin (sonraki aşama olarak komunizmin) amacı eşit imkanlara sahip olan toplumdur. kapitalizmin amacı nedir? herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu ancak daha çok çalışanın daha çok kazandığı, ücret ödemeden hiçbir şeye sahip olamadığınız, kimsenin kimseye acımadığı vahşi bir sistem. evet sosyalizm denemeleri başarılı olamamış görünüyor ama karşısında maalesef hep kapitalizmin militarist ve ekonomik baskıcı gücünü gördüğü için. küba'ya bakın mesela. yıllardır abd ambargosu altında. zira rusya askeri açıdan abd tarafından kuşatılmaya alınmaya çalışılmıştı.

çok övdüğünüz kapitalizm başarılı mı peki? en fazla yoksulun yaşadığı abd mi başarılı? insanlar yemek kuponuyla aç kalmaktan kurtuluyor. görece daha iyi olan kapitalist batı toplumlarının ilgi çekmesinin nedeni kapitalizmi sosyalizmle birleştirmeleri, sosyalizmden ödünç aldıkları "sosyal" devlet modelini uygulayıp, işçi haklarını yukarıda tutmaları değil midir?
  • burya  (20.05.18 10:26:53 ~ 10:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.