[]

Turkiye'nin gelir vergisi toplayama sebebi ne

dolayli cok topluyor cunku gelir toplayamiyor diyorlar ya neden toplayamiyor? engel ne?




 
Çünkü bordrolu olan garibanlar hariç hiç kimse gelirini doğru beyan etmiyor. İyi bir doktor diyelim ayda 50 bin TL kazanıyor. Ama 3 bin TL beyan ediyor; vergisi de 3 bin üzerinden çıkıyor haliyle. Hastalarına fatura kesmediği için çok kazandığını kanıtlayan resmi bir belge yok. Ama devletin o doktorun tepesine binip 3 bin nere, 50 bin nere kardaş! demesi lazım. Bunu taksicisinden, müteahhitine, futbolcusundan, avukatına... "bordrolu" olmayan herkese yapması lazım. Bordrolular hem vergiyi full ödüyor, hem de bütün dolaylı vergilerden 2. golü yiyor. Serbest meslektekiler ise mazot ne kadar pahalanırsa pahalansın zenginleşiyorlar. Buna bir de giderini gerçeğinden yüksek gösterip (aka naylon fatura) kurumlar vergisinden kaçan şirketleri ekleyince, fatura katlanıyor.

Yolda gördüğün her 100 lüks araçtan 98'inin sahibi, ödemesi gerekenden az vergi ödüyor; özeti bu. Hepsi kanun kaçağı demiyorum, kimisi yasal boşluklarla bunu sağlıyor. Ancak sonuçta onların ödemesi gereken vergiler mazot, elektronik veya enerjiden alınan vergilerle dar gelirlinin (bordrolu diye okuyunuz) cebinden çıkıyor.
  • 507  (17.05.18 19:05:10 ~ 19:09:30) 
Engel ideoloji. Halktan yana değil zenginden yana adamları seçerseniz vergi toplama tercihleri de ona göre olur. Şirketleri kollar, çalışanların üzerine bindikçe biner.


  • dougsampson  (17.05.18 19:07:34) 
Fakir halk bile zengini tutuyor, sömürü düzenine oy veriyor.


  • runagain  (17.05.18 19:12:01) 
Devlet memurları dışında herkes vergi kaçırıyor. Özelde çalışanların sigortası asgariden yatıyor. Kiralar elden alınıyor. Esnaf fatura kesmiyor. Şirketler her şeyi gider gösteriyor, zarar gösteriyor. İnsanlar lüks araba alıyor, engelli raporu ayarlıyor. O yüzden devlet direkt olarak kazancından kesemiyoruz, bari indirekt olarak harcarken yakalayalım diyor. Vergisini ödemeyenin tepesine binseler böyle olmaz.


  • Lim5  (17.05.18 19:33:32) 
"50 bin TL kazanıyor. Ama 3 bin TL beyan ediyor" bunun onune gecen ulkeler nasil geciyor? devletin bunun ustune dusmemesi ne isine yariyor? hadi buyuk sermayeyle olan iliskileri biliyoruz da 50 bin kazanan doktor muayehanesinin 3 gosterdigini devletin anlamasi icin bir yontem yok mu?


  • 000000  (17.05.18 19:34:31) 
ok herkes vergi kaciriyor da devlet nedenizin veriyor buna?


  • 000000  (17.05.18 19:36:48) 
Git esnaftan bir şeyler al, 8-10 liralık. Kart ver bakalım kaç para çekecek? Birçok yer vergisiz fiyat veriyor. 8 lira olan yemek kart verirsen 9 lira oluyor. 1000 lira olan perde fiş almazsan 800 lira oluyor. Müşterinin cebinden KDV çıkmıyor. Satıcının cebinden gelir vergisi çıkmıyor. Alan memnun satan memnun.


  • Lim5  (17.05.18 19:40:52) 
toplayan nasıl topluyor.
abd örneğin adam uyuşturucu kaçırıyor silah kaçırıyor binbir türlü kanunsuz iş yapıyor ama adamın korkusu fbi nsa homeland dea falan değil irs. adamlarda vergi affı diye bir şey yok. ceza kesen memura araya rüşvet tanıdık sokarak haritadan yer beğendirtmek fetöden attırmak yok. vergi kaçırmak = vatan hainliği

  • Jimmy McNulty  (17.05.18 19:50:11 ~ 19:50:37) 
kimsenin kanunlara uymaması ve devletin popülist politikalar uygulaması. trafik kuralları konusunda da aynı şey geçerli. seçim var bir ay sonra ve adamlar trafik cezalarını affetmeye başladılar.


  • burya  (17.05.18 19:57:23) 
"50 bin TL kazanıyor. Ama 3 bin TL beyan ediyor" bunun onune gecen ulkeler nasil geciyor? devletin bunun ustune dusmemesi ne isine yariyor? hadi buyuk sermayeyle olan iliskileri biliyoruz da 50 bin kazanan doktor muayehanesinin 3 gosterdigini devletin anlamasi icin bir yontem yok mu?


demişsin ya, her detayını bilmiyorum ama sanırım isveç'te kredi kartı zorunlu. nakitle iş yapılmıyor. bu şekilde kimse bişi kaçıramazlar.
  • washe  (17.05.18 20:32:25) 
/Washe
Kredi kartı zorunlu değil İsveç'te. Söylediğin şeyi yapmaya çalışan yer Danimarka. Velhasıl mesele o değil. Yüksek vergi alınan ve bunda sorun yaşamayan ülkelerde halo bilinçli, kurumsallaşma yerleşmiş vaziyette. Hiç kimse bu ülkelerde yüksek meblalı ödemelerde kayıtsız iş yapmaz. Kayda geçen ödemede de vergilendirilir zaten.

Alışverişin %80'i belki daha fazlası banka kartı veya kredi kartıyla yapılıyor.

İkinci el telefon alıyor adam senden, nakit eline para saymıyor eft geçiyor hemen mesela.

Bir de masraf gösterme burda da var. Karıya jip kiralayıp şirkete gider gösteriyorlar. Ama giren para belli çıkan para belli olduğu için vergi almakta büyük sorun yok. Kayıtsız çalışmakmış, sigortayı az göstermekmiş, maaşı elden vermekmiş bunlar yok varsa da nadiren olan saçmalıklar.
  • bos gezenin bos ustasi  (17.05.18 20:42:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.