[]

Aile işletmesine devam vs. mühendislik

Merhabalar. Bu aralar kafam çok karışık. Soru biraz uzun olabilir, hepsini okuyup yardımcı olmaya çalışacaklara şimdiden teşekkür ederim. Şimdi ben itüde metalurji ve malzeme mühendisliği okudum. Çok da severek okumadım açıkçası. Neyse okulu uzatmalı da olsa bitirdim, askere gittim geldim, şu an ailemin yanında yaşıyorum. Babamın börekçisi var. Kendisi iki amcamla beraber işletiyorlar. Babamın dedesinden kalma eski bir işletme, amcam ve babamın gayretleriyle şu an hatrı sayılır bir şube sayısına ulaştılar. İşleri de gayet iyi çok şükür. Ama babam artık yavaş yavaş yaşlanmaya başladı, 5 yıla kadar emekli olacak. Aslında şu an pek çalışmıyorlar, sistemi öyle veya böyle oturttular anca işte yeni dükkan falan açarken uğraşıyorlar. Çocukluğumdan beri de yazları çalışıyordum zaten az çok işi biliyorum. Şimdi önümde iki seçenek var: ya gidip mühendis olarak çalışacağım, ya da işletmede çalışmaya başlayarak ileride işletmeyi devralma gibi bir durumum oluşucak. Dedenin en büyük torunu benim, diğerleri daha küçük. Aile işletmelerinin ne kadar zorlu olacağını öngörüp, uzakta kendi yağımda kavrulurum hiç bulaşmam diye düşünerek mühendislik okudum zaten, ama şimdi işin maddi boyutunu da düşünmeye başladım. Karar alma sürecinde çok fazla faktör var, hepsini buraya yazamam zaten çok uzatmak da istemiyorum. Biraz karışık anlattım kusura bakmayın. Kısacası siz olsanız ne yapardınız ?




 
malzeme muhendisligi bilgini de kullanarak borekcilikte çığır aç!

saka bir yana, "babamin borekcisi" dedigin hakkaten babanin borekcisi mi? yoksa ailenin borekcisi de baban mi isletiyor? bu subeler kimin? hak sahipleri kimler? bugun borekciyi kapatiyoruz her seyi satiyoruz dense o kadar seyin parasi kimin cebine girer? babanin mi? yoksa baban, kardesleri, torunlarin mi?

eger babaninsa hakkaten, bir yerde senin de, annen baban olunce sana kalacak. basarili ve buyuyecek bir potansiyele sahip bir is ise, borcuyla harciyla yarin bir krizde ufalip batmayacaksa falan dusunulebilir yani neden olmasin. belki en bastaki adam olmazsin ama isini yapar, part time olarak da subeler ile ilgilenecek bir durum yaratabilirsin.

ha mal varligi koca aileninse hak sahibi torun torbalak amcalar dayilar falan varsa ugrastigina degmez bence.
  • robokot  (16.05.18 23:36:56 ~ 23:38:06) 
işletmeyi al.


  • helenart  (16.05.18 23:38:55) 
@robokot Ya her şey dedemin üzerineydi, dedem vefat edince babam ve iki amcam şirket kurup pay sahibi oldular. Bunların haricinde başka akraba yok işin içinde. Aslında patron babam şu an mayışlar, malzeme alım, hesaplar her şeyi o yapıyor, amcamlar da az çok dükkanlarla falan ilgileniyorlar. Babam da artık sıkıldım, senle beraber uncuya, yağcıya vs beraber gideriz yavaştan, seni onlarla tanıştırırım sen yaparsın artık falan diyor. Yani kısaca ilerde babamın payının sahibi ben olabilirim gibi.


  • monty python  (16.05.18 23:42:00) 
işletmeyi devam ettirirdim kesinlikle, 3-5 kuruşa çalışıp kölelik yapacağıma kendi işimin başında olurdum.


  • hayati cozemeyen adam  (16.05.18 23:42:01) 
börek iyidir. ama bağımsızlık kazanıp elemanlardan biraz kopmak lazım. o tarz şeyler bazen patlak veriyor. eş dost la iş yapmak sorunlar doğurabiliyor malum.
benzer bir sektör girişimi yapabilirsin. birtakım şubelere hak iddaa edip kopabilirsin. kısaca, börek ama bağımsız olmak kaydıyla.

  • The_Lollok  (16.05.18 23:42:14) 
iyi borekci bu ulke kosullarinda muhendisi bayiltir,esnaf kafamdan dolayi borekci diyprum.


  • duptıs  (16.05.18 23:43:10) 
uzaktan konuşmak kolay gelebilir ama benim babadan kalma ve anladığım hazır bir işim olsa mühendislikten devam etmezdim herhalde.

bunun yanında denildiği gibi kardeş amca dayı işin içine girerse sıkıntı çıkabilir, ayırmak gerekebilir.
  • sanal uyku  (16.05.18 23:49:19) 
Gelir ne durumda? Aylık 10 bin lira ve üzeri net gelir sağlıyorsa kendi işinizi devam ettirebilirsin. Ben 4-5 bin lira için böyle bir işe devam etmezdim.


  • dissendium  (16.05.18 23:50:40) 
@dissendium açıkçası babamın gelirinin ne kadar olduğunu bilmiyorum, ama dönemsel olarak değişken. Bunun haricinde bölgede meşhur, potansiyeli olan bir işletme ve sürekli büyüyor.


  • monty python  (16.05.18 23:54:57) 
Babana yapış, baba bu 5 senede bana bildiğin her şeyi öğret diye gir işe.

Mühendis olup eleman olarak çalışmak seni ne maddi ne de manevi olarak hiç tatmin etmeyecektir.
  • yakuza123  (17.05.18 00:00:40) 
börekçi ol veya muhendislik yap uç bes ay sonra zaten koşarak kaçıp borekçiye gidersin.


  • kuzey li  (17.05.18 00:02:36) 
senin için börekçilik daha iyi gibi duruyor. pek severek okumadıysan mühendislik yapsan bile mutlu olmazsın. dedigine göre börekçi neredeyse zincir olmuş. hem örekçide iyi kazanabilir,hem de çalışma şartları bakımından daha rahat olabilirsin. tabii işi de öğren, yarın bir gün sana kalırsa batırmamak için.bu noktada mühendisliğin sadece adı var senin için.

ayrıca kız vermezler olayına da katılmıyorum. "şu dükkandan şu kadar gelse, öbüründen bu kadar gelse, ee iyiymiş valla " diyecek ticari kafada bir sürü kız babası çıkar. hatta bu olayın yanında mühendisliği sallamazlar bile.
  • Neill  (17.05.18 00:22:51) 
severek okumadigin bir bolum, severek yapmayacagin bir meslek esittir mutsuzluk.

muhendislik bilgilerini de kullanarak aile isine kendini ver ve gelistir, buyut o isi. evet yapabilirsin. karini 5'e 10' katlamanin yollarini ara. eminim bi formulunu bulursun.
  • tomcruise  (17.05.18 00:25:21) 
şu an az çok kendi işinizin patronusun. bence börekçilik de kal. mühendis adamsın kafan çalılıyor, ne biliyi börekişini geliştir. börek yaparken ya keşke şöyle bir makina olsa diyorsan onun üstüne yoğunlaş, öyle bir makina yap.


  • oscar  (17.05.18 01:46:27) 
bu bana izmir'de çok ünlü bir esnaf lokantasının ustasını aklıma getirdi.

adam endüstri mühendisi ama babadan kalan yeri devam ettiriyor.
ben de börekçi+1 tayfadanım. eğer ileride yurtdışına gitmek vs. gibi düşüncelerin yoksa türkiye'de kendi işini yapmak gibisi yok.
  • logisticsmanager  (17.05.18 03:48:04) 
bence dene mühendisliği sonra karar verirsin. börekçi kaçmıyor sonuçta. ayrıca babana aç konuyu. sor ne kadar kazanıyorlar. hangisi daha uygun diye fikrini al. birlikte karar verin.


  • black mamba  (17.05.18 07:38:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.