[]

psikologun mesajla teşhis yazması etik mi?

Kısa bir süre önce bir takım sıkıntılarla bir psikologla görüşmeye gittim. Ancak ilk seanstan sonra devam etmek istemedim, maddi sebeplerle devam edemeyeceğimi söyleyen bir mesaj gönderdim. Kendisi bana ödeme kolaylığı sağlayacağını söyleyen bir takım mesajlar göndererek ısrar etse de teşekkür edip konuyu kapatmaya çalıştım. O da bana "mesajla söylemekten hiç hoşlanmasam da ağır depresyondasın, tedavi görmezsen daha da ilerler, daha kötü olur" diye bir mesaj gönderdi. Ben bu mesajdan çok rahatsız oldum, işin depresyondayım ya da değilim kısmına takılmadım. Takıldığım nokta bir psikologun henüz bir seans gördüğü danışanını ikna etmek için böyle bir mesaj göndermesi oldu.

Kaldı ki çok kötü durumda olsam başka bir alternatifle ilerlememi önerir ya da bir çözüm bulmaya çalışırdı diye düşünüyorum.

Sizce mesajla böyle bir bilgi vermesi etik mi? Şikayet etmeli miyim? Bir de kendisi home-office çalışıyordu ama yine de fatura kesme zorunluluğu yok mu?

Teşekkürler şimdiden!

 
Tanımıyoruz kendisini tabii ki ama, iki şey için bunu yapmış olabilir; birincisi müşteri kaçırmamak adına, ikincisi de gerçekten kötü durumdaysanız bilgi vermek ve tedavi olmanıza ikna etmek adına. "Kaldı ki çok kötü durumda olsam başka bir alternatifle ilerlememi önerir ya da bir çözüm bulmaya çalışırdı diye düşünüyorum." demişsiniz ama, böyle bir şey varsa zaten çözüm terapi almanız, kendisi uzman zaten, size "o zaman şu psikologa gidin" diyecek hali de yok tabii ki. devam etmenizi önermiş işte.
Mesajla iletişime geçmişsiniz o da mesajla dönmüş, bence bunda bir şey yok. He tabi böyle bir şey pat diye söylenmeli mi, orasını bilemedim, uzman olan o.
Sırf böyle bir durumdan şikayet ediyor olmanız bence etik olmaz. O zaman baştan gitmeyecektiniz ya da soracaktınız ya da fatura isteyecektiniz. Bu arada fatura kesmemek kadar fatura almamak da suç.
  • veritaslibertas  (15.05.18 17:57:11) 
yani evet, ideal etik üzerinden bakarsak yaptığı doğru değil. ama tehlikeli ya da uyarması gereken bir durum görmüş olabilir, öyle bir durumda ben de inisiyatif alabilirdim.

yani teoride etik değil, pratikte olabilir.

konuyla alakalı bir başka not, depresyon sürecindeki insanlar fikren ihtiyaç duyduklarını kabul etseler hem terapiye başlamakta zorlanırlar, hem de terapiyi sürdürmekte. enerji, motivasyon kaybı, karamsarlık vb sebeplerden.

gelmeminizin asıl sebebinin maddi olmadığını ve terapiye kesinlikle ihtiyaç duyduğunuz bir dönemden geçtiğinizi düşünmüş olabilir(bunlar kesin doğru düşüncelerdir demiyorum). ilk seansta anlaşılabilecek şeyler.
  • axhs  (15.05.18 18:01:04 ~ 18:02:41) 
bence çok rahatsız edici bir durum ama ne yazık ki psikologları şikayet edebilecek bir kurum vs. yok. polise tacizden dolayı şikayet edebilirsiniz belki ancak ondan da çok bişey çıkmaz.


  • hosein  (15.05.18 18:18:55) 
Art niyet var. Öncelikle bir psikolog asla ısrar etmemeli güven ilişkisi kuramadığını düşünüp danışanı serbest bırakır. Ağır depresyonda olduğunu düşünüp kaygılansaydı devlet kanalında sana yardımcı olabilecek çözümler üretirdi. Seni değil paayı düşünmüş ve "ben olmazsam daha kötü olacaksın" düşüncesini empoze etmesi bile baştan yanlış. Bence o psikologu bırakmakla çok iyi yapmışsınız.


  • neferkitty  (15.05.18 18:22:52 ~ 18:24:09) 
Psikologum, birkaç açıdan etik ihlal var. Türk psikologlar derneğinin etik yönetmeliğine bakabilirsiniz. Şikayet etmenizi tavsiye ederim.


  • but that was just a dream  (15.05.18 18:34:51) 
görüşmenin içeriğini bilmiyorum tabii o konu bir kenarda dursun; ama "ağır depresyondasın" teşhisi tek görüşmede şıp diye verilecek bir karar değil. çünkü depresyon birçok başka rahatsızlığa da eşlik edebilecek bir durum, belki akut travma yaşıyor görüşülen kişi, belki de bipoların depresif evresinde; ya da depresif belirtili anksiyetesi var, bunların dışında mevsim şartları, hormonal düzensizlikler kaynaklı bir şey de olabilir... sizde böyle bir şeyler de olabilir diye demiyorum; tanılama ve teşhise dair konuşulabilmesi için psikologun bunların hepsine bakmış olması lazım. ve bunu bir saate sığdırmanın ihtimal dahilinde olduğunu zannetmiyorum.

onda bir fikir oluşmuş olabilir ne olabileceğine dair, ama bunu yine de size söylemesi yanlış. işin bir boyutu da, bilgisi ve tecrübesi dolayısıyla emin olsa da; psikolog olmak tek başına teşhis ve tanılama yetkinliği vermiyor.

şikayet kanalı yok türkiyede maalesef; olsa da onun psikoloji temelli bir açıklamasını bulup o konuyu kapatırlar. tpd'ye üye değilse oraya şikayet edemezsiniz, sadece kendi üyelerine dair şikayet kaydı açıyor onlar, ve derneğin dernek dışı bir yaptırımı da yok. kaldı ki görüştüğünüz kişi belki psikolog bile değil, home-office kısmı şüphelendirdiği için söylüyorum bunu.

bir seansta vazgeçmeniz ve bunu farketmeniz iyi olmuş. mesajla bilgi vermesi değil de bunu "hastasın gelmen lazım, gelmen şart" minvalinde söylemiş olmasında sıkıntı var.

ha bunlardan öte, esas sorun tek görüşmede bu kadar net konuşabilmesi, ve etik kısmı bir tarafa burada bir işini bilmezlik var belli.

home-office çalışma zaten izne tabi bir şey değil bildiğim kadarıyla. elinizde kanıt olmadığı için de bir şey çıkmaz muhtemelen o şikayetten; çünkü şikayete binaen de bir kanıt bulunması lazım.
  • dafaisss  (15.05.18 18:44:31 ~ 18:56:20) 
+1 axhs etik değil. @hosein şikayet edilebilinecek yer var. tpdyi ara ve danış.

psikolojide en öncelikli şey danışanın istekli ve kabulcü olmasıdır. psikoloğun yaptığı çok yanlış.
  • mikahakkinen  (15.05.18 18:52:46) 
%99.9 kaçaktir zaten.

1 etik değil.

2 bir hekim altında ya da aile ve sosyal politikalar bakanlığı altında çalışmıyorsa sağlık bakanlığına şikayet edin
  • westblack  (15.05.18 19:16:46) 
Esnaf kafasi


  • japon askeri  (15.05.18 19:40:00) 
bi kişi de çıkıp dememiş ki psikolog teşhis koyamaz, tedavi planlayamaz.
çünkü doktor değildir.
adamın yaptığının etikliğini bırak suç bile olabilir.
  • herhaltibiliyoring  (15.05.18 21:55:12 ~ 16.05.18 00:52:48) 
Lutfen, cok rica ediyorum, sikayet edin.

@herhaltibiliyoring cok hakli, psikolog size tani koyma yetkisine sahip degil.

Homeoffice calisabilir; ancak herhangi bir psikiyatristin yaninda degilse bunu yapabilmesi icin klinik psikolog olmasi gerekir. Bir vergi levhasinin bulunmasi gerekir. Size fatura vermesi gerekir. Il saglik mudurlugunden izninin olmasi gerekir. Lutfen bunlari arastirip eger bu sartlari tasimiyorsa sikayet edin. Ozellikle kisinin diplomasini ve en son mezun oldugu alani sorgulayin. Maalesef yetkin olmayan pek cok kisi bu alanda calisiyor artik ve uzulerek soyluyorum ki "terapiye" gittiginiz kisinin klinik psikologu gectim, psikolog olmamasi bile ihtimal dahilinde. Lutfen bu konunun pesini birakmayin.
  • siyah noktali film  (15.05.18 22:54:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.