[]

Kitap Okuyamamaya Başladım

Selam Herkese,

Önceleri kitap okumaya bayılırdım, okuduğum bir kitaptaki her ayrıntıyı araştırır yeni noktalar bulur ve yeni okuma başlıkları edinirdim. Son 1 yıldırsa resmen kitap okuyamaz hale geldim. Okuduğum kitaplar bir elin parmaklarını geçmez. Hem çalışıyorum hem yüksek yapıyorum, evet oldukça yoğunum ama o eski beni de oldukça özledim.

Redditte başlıklarda takılmak, ekşi okumak, kitap okumak sürekli konferans dinlemek vs. bunlar benim rutinimdi. Şimdi en basitinden ekşi dahi okumuyorum, okumaya yeltendiğim her şeyden sıkılmaya başladım, konsantrasyonum da oldukça bozuk.

Neden böyle olabilir? Bu tarz dönemleriniz oldu mu ve nasıl aştınız?

 
aramıza hoş geldin hocam, gizli depresyon. bende de üni hayatımda kafam rahattı düşünmüyordum çok fazla bir şey, kitap okuyordum sürekli.

iş, stres katsayısı artınca okumak denen eylem insanda azalıyor.
  • juggerhaunt  (01.05.18 14:41:41) 
1 senedir aynı şekildeyim. Favlıyorum bu duyuruyu.


  • eazy  (01.05.18 14:45:06 ~ 14:45:53) 
soyle asabilirsin, gunde 1-1,5 saatini sadece kitap okumaya ayir. zorlanacaksin, aci cekeceksin ama alisacaksin.


  • tomcruise  (01.05.18 14:57:43) 
Kitap okumak istiyor musun?

İstediğin halde, kitap okumaktan daha ilgi çekici olduğunu kabul ettiğin şeyler yüzünden mi okuyamıyorsun?

Eğer bu şekildeyse kendine olabildiğince sığ, düşünmeden, mesai harcamadan okuyabileceğine inandığın bir kurgu al. Teoremden uzak dur. Novella, öykü, roman olabilir; ama bence öykü en iyisi. Sığdan kastım edebi sığlık değil. Basit, takibi kolay olay örgüsü.

Günde 1.5 saat bile fazla.

Kendine hedef koy. Günde 10 sayfa okuyacağım de. 10 bak, 9 değil. 11 değil. 10 sayfa hedefiyle bir hafta oku. Her gün oku. Tuvaletteyken oku, yoldayken oku, yemek pişirirken mutfak tezgahının üzerine koy oku.

Zaten bir süre sonra 10 sayfa yetmeyecek. Kendiliğinden vakit ayırmak isteyeceksin; ama bir hafta boyunca günde 10 sayfa okuman lazım.
  • g man  (01.05.18 15:03:34 ~ 15:10:39) 
Uzun zamandır aynı durumdaydın, evde okunmayı bekleyen 5 kadar kitabım var çantamda neredeyse 2 aydır aynı kitap duruyordu daha ortasına bile gelmemiştim.
Ama okuyamıyorum sürekli bir mazeretim var bunun için.
Geçenlerde beklediğim ve okumak istediğim kitap çıktı, aldım elimdeki bitmeden ona başladım ince olmasına rağmen 2 günde bitti kitap. Dedim ki demek isteyince vakit ayırabiliyorsun.
Dün yeni sipariş ettiğim kitaplar da geldi elimde bekleyenlerden daha fazla ilgimi çeken kitaplar aldım sabah ilk fırsatta başladım birine.

Belki biraz farklı tarzlara yönelebilirsin. Okuma alışkanlığını yeniden kazanana kadar ilgini çeken, merakını uyandıran mevzularla ilgili kitaplar okuyabilirsin.
Benim aldığım son 3 kitap şunlar mesela;

Büyük Yönetmenlerin Gizli Hayatları
Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları
Büyük Yazarların Gizli Hayatları

İnanılmaz merak ediyorum hemen okumak istiyorum.
Baktım klasiklerle olmuyor magazine daldım ben de alışana kadar.
  • mutekebbir  (01.05.18 15:12:57) 
aynisi bende de var. kafami veremiyorum kitplara.
daha cok haber ve kose yazisi okuyorum. kose yazilarinin ciktisini alip okuyorum.
bi ara dergi okurdum. artik dergi okumak da sikmaya basladi.
  • tabudeviren  (01.05.18 15:26:14) 
sosyal medya tahammül sınırımızı bir hayli aşağı çektiğinden ötürü benzer problemlerden ne yazık ki çoğumuz muzdaribiz. kısa kitaplarla okumaya geri dönebilirsin. romain gary'nin onca yoksulluk varken'ini alabilirsin eline örneğin. işe/ okula arabayla gitmiyorsan toplu taşımada okuyabilirsin. gece yatmadan önce okuyabilirsin. o kısa kitabı bitirdiğinde hala okuyabildiğini göreceksin ve diğer kitaba geçebileceksin. bu şekilde 3-4 kısa/ince kitap ve bir kalın kitap şeklinde yoluna devam edersin.


  • fragile lady  (01.05.18 15:39:42) 
bir müddet uzak duracaksın. anlattığın kadarıyla zaten okumaya meraklı biriymişsin, kesilip gitmesi pek mümkün değil o durumda. kendini kendi haline bırak. zorladıkça ters teper.


  • dafaisss  (01.05.18 15:48:18) 
@mutekebbir

benzer dönemlerimde bu tarz serileri, çok satanları okuyorum ben de. üç kitabı da okudum, çok eğlenceliler.

öykülerden derleme kitaplar, çok satanlar, kurtarıcım. açlık oyunları'nı şu yaşımda oturup hayatta okumam ama bazen, tekrar alışana kadar seçeneğim kalmıyor.
  • nice tnetennba  (01.05.18 15:55:27 ~ 15:56:11) 
çünkü internet. telefonu ve bilgisayarı kapatmalısın. hiçbir şey yapma bir süre, sonra elin tekrar kitaplara gitmeye başlayacak.


  • pinkpeony  (01.05.18 15:56:59) 
farklı tarzlara yönelmek önerilmiş +1 veriyorum. aynı şeyleri okumak da insanı zorluyor bir yerde.


  • rakicandir  (01.05.18 16:05:27) 
Bir sanat sergisi kitabı alabilirsin ya da bir fotoğraf dergisi. Yarım bırakacağın kadar uzun olmucaktır. Elinde kitap olma haline alışıksın tekrardan belki, fotoğrafa dalmak ve meraklanmak olasıysa hele senin için daha da etkili olucak çünkü anlattığın tarzda bir okuyucuysan o detaylara inmeyi, gittikçe çoğalan merakı tekrar hatırlıcaksın.


  • mathildaninsesizkedisi  (01.05.18 20:18:47) 
Bence cagimizin sorunu bu konstre olamamak.. kaynimda da var. Sebebi yogun sosyal medya, youtube ve tv izleme.. okumak bizi sesle ya da hizli akan goruntuyle tutamadigi icin,dikkatimiz dagiliyor... yazilari bile atlayarak okuyoruz.. çare yukarda saydiklarima ara vermek..


  • chezsoi  (02.05.18 05:25:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.