[]

borsada milyoner olmak

geçende bir duyuru açmıştım borsada kazançla ilgili. www.eksiduyuru.com

25 yaşındayım. aşağı yukarı 150 bin lira var. her yıl borsada bu parayı %30 arttırsam ve kazandığımı borsaya koysam hesaplarıma göre 32 yaşında bu para 1 milyon lirayı geçiyor. bu paradan 1 milyonu geçene kadar basit şeyler dışında harcama yapmayı düşünmüyorum. ev falan almam mesela. kazandığımı borsaya yatırıp arttırmayı düşünüyorum. boş bir beklenti mi? kolay kolay zarar etmem. yeri gelince stop loss yapıyorum zararların çok büyük olmuyor. yılda %30 kar edersem harika olur. yeri gelir daha fazla da olur sanki. 1 milyona ulaşınca da enflasyon oranı + %10 kazansam güzel bir ek gelir olur diye düşünüyorum.

ama diğer taraftan uçuk bir beklenti sanki. yani her yıl %30 kazanan biri bileşik faizle 20 yılda ortalığı dağıtır.

 
sorun şu ki hiç hata yapmaman lazım. tek bir hatada paranın büyük kısmını kaybettiğinde o panikle alacağın kararlar tamamını kaybetmene sebep olacaktır


  • orpheus  (18.04.18 20:40:00 ~ 20:53:18) 
Borsa kar ortalaması genelde yılda %15 civarı; %30 için her şeyi bırakıp bu işlere zaman ayırmanız lazım.


  • gezegen olan pluton  (18.04.18 20:47:32 ~ 20:48:02) 
@orph büyük kayıplar yaşayacağımı sanmıyorum. hisseyi araştırıyorum ve spekülatif hisselere hiç girmiyorum. zarar edersem de belirlediğim noktada stop loss yapıp çıkıyorum. hatta şöyle diyebilirim. mesela önümüzdeki yıl ne kadar kazanacağımı bilmiyorum ama kaybedersem ne kadar kaybedeceğimi biliyorum. çünkü zarar edersem duygusal davranmayıp çıkıyorum. bu yüzden zarar ettiysem de hep belli bir sınırı aşmadı zararlarım.

@gezegen %15 çok düşük geliyor bana. önceki sorudaki gibi mesela bu yıl sadece thyao sayesinde %400 kazandım. biliyorum uç bir örnek ve her yıl olmaz böyle ama %15 de aşırı karamsar geliyor. yani bu yılki enflasyon %13 galiba. o durumda borsanın bir esprisi kalmıyor.
  • nick bulamadim  (18.04.18 20:53:22) 
5 yilda 150 bini 1 milyona donusturmek?

evet mumkun. mantigima yatiyor. al-sat yapmak degil de alip yillarca baklemeden yanayim. param daha yok, olunca oyle yapacagim. tabii hissesini satin alacagin sirketlerin vizyonu ve yaptigi isin gelecegini ince eleyip sik dokumak lazim.

bu arada borsadan pek anlamiyorum:) tek bildigim hisse senedi alip beklemek, acgozlu olmamak, sabirli olmak ve sakin kalmak.
  • tomcruise  (18.04.18 20:56:43 ~ 21:00:15) 
al sat yaparak çok çok çok şanslı değilsen bir yerde patlarsın. ki o kadar şanslıysan her yerde paranı katlayabilirsin zaten.
kısaca; al sat yapmak günümüz borsalarında profesyonel değilsen çok riskli. ki profesyoneller için bile riskli cünkü artık al at işlemleri yazılımlarla otomatik olarak yapılıyor. siz küçük balık olarak bu piyasada cok çabuk yutulursunuz.

  • nuisance  (18.04.18 21:17:21 ~ 21:17:51) 
"bu paradan 1 milyonu geçene kadar basit şeyler dışında harcama yapmayı düşünmüyorum" bence bu kısmı, yılda 30% kazanmaktan daha zor


  • chainreaction  (18.04.18 22:04:56) 
heves kırmak istemem ama gerçekçi olmakta fayda var. sevdiğim bir söz var. "yerde 10$ görüyorsanız muhtemelen gerçek değildir". yani işin özü şu ki, yalnızca borsa yoluyla her yıl %30 oranında gelir elde etmek mümkün olsaydı, pek çok kişi bu yolla elde edilebilecek geliri zaten ederdi.
eşyanın tabiatı gereği hisse senetlerinin t+1 zamandaki değerinin öngörülememesi gerekiyor. öngörülebilir olsaydı, ortada kazanç olmazdı.
belirtmek istediğim bir diğer husus; yıllık risksiz getirinin (şu an yılda %14 civarı) üzerinde elde etmeye çalıştığınız her gelir risk içerir. yani her yıl %30 artırmaya çalışırken, 3 sene sonra elinde 80-90 bin tl'ye gerileyen bir rakam olması imkânsız değil.
ayrıca hisse değişiminde belirgin değişime yol açabilir nitelikte habere erken erişme şansın olmaksızın (ki yasa gereği böyle bir imkânınızın zaten olmaması gerekiyor), borsadan uzun vadeli düzenli gelir elde etme ihtimaliniz yüksek değil.
eğer borsa senin belirttiğin gibi bir kazanç kapısı olsaydı ekonometri ve istatistik bilen kişiler, 100.000 satırdan fazla veri birkaç saatte işleyip yeterli gelir elde edebilirdi. ama edemiyor.
  • gogu delen adam  (18.04.18 22:10:43) 
qz.com

bunu gerçek hayatta yapabilsen en geç bir aya fbi basar evi.

trde ise milyon kazanabilmek için en az o kadar paran + içeride adamların olmalı.
  • Jimmy McNulty  (18.04.18 22:53:34) 
1-2 senedir borsa yukari dogru hareket yaptigindan cogunluk kazandi. 1-2 sene boyunca dusen ya da yatay hareket eden piyasada %30 yapabilir misin sence?


  • tosunpasa  (18.04.18 23:02:29) 
bi ilave daha yapayım. 7 sene sonra o 1 milyon şimdinin 500bini olacak. bunu da unutma ;)


  • nuisance  (19.04.18 00:23:04) 
dunyada seneler boyu sektirmeden hele ki bahsettigin %30larda falan tutarli kar saglayabilen (istedigin borsada) kisi kurum kurulus yok. belki piyango kazanacak kadar sansliysan. zaten oyle tutarli ortalamanin cok ustunde getiri saglayan kisiler meshur oluyor herkes isimlerini bilir.

yani oyle cok arastirma spekulasyondan kacma ile falan olacak is degil. ben isi milletim milyarlarini yonetmek olan, ekonomi doktorali uzmanlar calistiran fonlardan falan bahsediyorum. bahsettigin "yaparim" dedigin sey onlarin yapamadigi sey.

veya soyle diyeyim, borsadan senede duzenli %30 getirecek sihirli bir metodun varsa bu fon yoneticilerinden falan birine git. sana 1 milyonu giris bonusu olarak verirler. o 7 senede ise milyonlarca dolar kazanirsin. 150 binini de tuvalet kagidi yaparsin.

yani olmaz o, maddenin tabiatina ters.
  • robokot  (19.04.18 01:31:43 ~ 01:38:51) 
açıkcası bu kadar olumsuz bakış açıları beklemiyordum. ben mi çok uçtum bilmiyorum ama belirli bir miktar kazancın hayal olduğunu düşünmüyorum. tabii bu kadar çok olmayabilir. sonuçta bu kadar basit ve istikrarlı olsa herkes milyoner olur. ama enflasyon %10 civarı seyrediyor. demek ki yılda min. bu kadar kazanılıyor ki borsaya yatırım yapılıyor.


  • nick bulamadim  (19.04.18 02:43:48) 
yuzde 20 reel getiri sagladin diyelim enflasyon sonrasi, o bile buyuk bir miktar. dedigim gibi, garantili senelik %20 getirecek bir fon yonetsen (ama garanti verecek), sana dunyanin 4 yanindan milyarlarca dolar yagar bize yatirim yap diye.

yani oyle olmuyor demek istedigim.

yani soyle dusun, ahmet abi borsayla ugrasacak falan zamani olmadigindan parasini mevduat faizinde tutuyor.

sen ise senede ortalama reel %20 getirecek kadar isi biliyor, calisiyorsun sirketleri borsayi vs.

madem boyle bir sey yapabileceksin, neden 150k gibi ufak bir paraya o emegi veresin? millet parasini sana versin buyuk oyna buyuk kazan o zaman?

neden olmaz, cunku isin icinde risk var. o parayi kaybetmek var.

o riskin boyutu da kazanmayi amacladigin getirinin (risksiz yatirim uzerine) orani kadardir.

borsadan cok daha buyuk getiriler de elde edebilirsin, cok daha fazla da kaybedebilirsin ozetle.
  • robokot  (19.04.18 02:56:12) 
o dediğine katılıyorum. o kadar kolay kazanılsa birçok insan parasını yatırım yapmam için verirdi. bu kadar kolay olmayacağıdan dolayı şüphelendim zaten bu kazanca ulaşmama. ancak reel %20'nin fazla olması da mantıklı gelmiyor. mesela herkes %10 kazansa birçok insan parasını bankaya yatırır %10 kar için uğraşmaz. parası değer kaybetmez kafası da rahat olur.

ayrıca doğru hisselere girilirse borsa tehlikeli değil bence. yani borsada tüm parayı kaybetme durumunun yanlış kararlardan olduğunu düşünüyorum. bu yıl ne kadar para kazanırım bilmiyorum. belki de kazanamam ve zarar ederim. ama şunu biliyorum. zarar edersem de bu %25'i geçmeyecek. çünkü belli bir oranda stop loss yapıp toplam zararım %25'e ulaşırsa da ara veririm borsaya. riskin o kadar korkulacak bir şey olduğunu düşünmüyorum.

makul kar ne kadar peki? ya da zor olan kar oranından ziyade her yıl etmek mi? yani reelde %20 bile çoksa %10 kazanmak yerine banka faizi daha mantıklı.
  • nick bulamadim  (19.04.18 06:07:58) 
dogru zamanda dogru adimlari atarsaniz bence mumkun.

buradaki yorumlara bakmayin siz.

sizin gibi ufaktan girip de ciddi rakamlara ulasmis pek cok kisi var.

onemli olan o ciddi rakamlara ulastiginizda ne yapacaginiz.

o durumda da "profesyonel" davranmayi becerebilirseniz, cok iyi paralar kazanabilirsiniz.
  • for the record  (19.04.18 09:14:31) 
hocam
yaşınız genç
dikkat edin paranızı kaptırmayın
yani bize faydası ya da zararı yok işiniz gücünüz rast gitsin
1 yılda 2m tl cirolu şirket kurmus biri olarak soyluyorum sıfır sermaye ile.
ciddi analizci bile olsanız borsa şans işi. plan program yapılamaz.
150 k tl yi 1 m usd yapabilirsiniz ama batırabilirsiniz de
işin en garanti yöntemi %10-15 verecek bir kaç yatırımda tutmak paranızı ve bildiğiniz işler olmalı.
en düşük maliyetli yatırımlar seçilmeli.
  • kingcyrax  (19.04.18 12:02:39) 
Hacı TL bazında 5 senede ortalama %30 kar istiyorsan türkiye borsasına hiç girme. ABD borsasına gir, al bir DOW J, S&P 500 index hissesi, bunların zaten son 5 senede yıllık getirileri %15 civarı(dolar bazında). 5 seneye dolar zaten 2 katına çıkar rahat, etti mi sana %30?

Al işte TL bazında milyonersin, hiç zaman da harcamadın şu hisseye mi yatırsam bu hisseye mi yatırsam diye.
  • noluyo yaa  (19.04.18 12:11:34 ~ 12:13:16) 
bu arada kazançları ocak ayından bir sonraki ocak'a kadar hesaplıyorum. önceki yıllar diğer duyuruda bahsettiğim kara ulaştım. bu yıl ocak'tan nisan'a kadar geçen 4 ayda %19 civarı bir kar elde ettim. amacım bu yıl sonuna kadar %11 kar daha elde edebilmek. bu istikrarı kaç yıl sürdürebilirim bilmiyorum ama bu yıl da hedeflediğim kazanca ulaştım gibi.


  • nick bulamadim  (20.04.18 10:35:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.