[]

borsacılar

ayıptır söylemesi borsadan kendi çapımda iyi para kazandım. 2-3 yıldır borsadayım. 2015 eylül ayında 20 bin lira param vardı. 1 yılda %70 kazandım ve parayı 34 bin yaptım. 2016 aralık ayında thyao aldım ve baya yükseldi. son 1 yılda da 4'e katladım ve para 130-140 bin civarı bir şey oldu. yani ilk yıl %70 ikinci yıl %400 kar yaptım.

nazar değdirmeyin lütfen zengin biri değilim. :D ama merak ediyorum çok mu şanslıyım yoksa borsada böyle kazançlar sürekli mümkün mü? öyle aşırı bilgi ve deneyimim yok. teknik analiz biraz da temel analiz yapıp alıp satıyorum. thyao'yu en diplerden aldım şansıma. ama merak ediyorum bu kar sürekli mümkün mü? yani bu yıl %40 kazansam yılda 50 bin civarı yapıyor ve aylık 4 bin liradan fazla. uzun vadede amacım iyi bir pasif gelir elde etmek ama bu kadar kısa sürede bu kadar kazanmayı beklemiyordum.

bu arada kazandığımı borsaya koydum 1-2 şey dışında para harcamadım.

 
Şanslıydın ama düzgün bir sepetle şanslı olmasan da %20-30 mümkün.

Bu arada sana oluyor mu bilmiyorum ama ben ne zaman x'e para yatırdım desem x düşüyor, sessizce beklesem yükseliyor gibi bir durum var. Sanırım çok belirsizlik durumlarında anksiyete yapıp insanlarla paylaşıyorum ondan.

Genelde bu tarz yatırım yapan inanların amacı erken emeklilik yani 65 yaşı beklemeden kendini emekli edip kemer sıkarak kaliteli yaşayacak kadar para biriktirmek.
  • cleric  (04.04.18 11:51:49) 
sansiniz bence yaver gitmis. her zaman boyle kazanclar olmasi olasiligi cok dusuk


  • azeroth  (04.04.18 11:58:14) 
Thy'yi niye aldın mesela? Teknik analizden, temel analizden kastın nedir?

Bu arada mümkün mü sorusuna cevap tabii ki evet. Borsada illa her senede bir senede kendini 4'e katlayan kağıtlar olacaktır. Sen her sene bunu yakalayabilir misin o ayrı soru.
  • noluyo yaa  (04.04.18 12:00:19) 
@cleric genelde alırken biraz aşırı didikliyorum. uygun hisse yoksa da bekliyorum bir şey almadan. o yüzden sürekli düşüşle karşılaşmıyorum. onun dışında düşerse stop loss sınırlarında çıkıyorum. bir de sürekli takip ettiğim hisseleri tanıyor oluyorum. nereye kadar düşüp düşmeyeceğini aşağı yukarı tahmin ediyor gibiyim. ama bu yıl mal gibi gidip çoğunlukla thy almıştım. şansıma o da fırladı. orantılı bir şekilde sepet yapmam gerekirdi yapmamıştım.

% 30 az geldi ya. hedefim ileriki yıllarda %10 civarı enflasyon oranı kadarına dokunmayıp üzerine eklemek. %10'unu sermayeyi arttırmak için eklemek. kalanın da yarısını harcayıp yine yarısın sermayeye eklemekti.

@azeroth üzdü. gaza gelmiştim baya :(

@noluyo yaa bilançoyu, faaliyet raporunu okumak. grafiklerine bakmak vs. thy'nin geçen yıl bilançosuna falan bakmamıştım. sürekli grafiğe göre destek dirençlere göre hareket ediyordum. 1-2 kez alıp sonra ufak zararlarla sattım. sonra 4.8 civarı tekrar aldım. biraz daha düşseydi stop loss koyup satıcaktım yine. o noktadan sonra çıkmaya başladı bugünkü fiyata geldi. bu biraz şans kabul ediyorum :D
  • nick bulamadim  (04.04.18 12:05:31) 
@nick Ben geçen sene %70 civarıydım. O ara ağır depresyonda olduğumdan işten çıktım ve 9 ay işsiz evde yattım. O %70 sayesinde eksiye düşmeden yaşadım. Şu anda durumum biraz kötü zira türk ve amerikan teknoloji hisselerine yaptığım yatırım çöktü (Sepetimin %30u civarı). Bu seneyi %20 ile kapatmak hedefim.

%30 az geldi lafı çok tehlikeli zira bu risk iştahın yüksek demek. %10 enflasyonlu yerde tabi ki hedef %20-30 civarından aşağı olmamalı ama zaten bileşik faiz dediğimiz şey çok güçlü bir olay.
  • cleric  (04.04.18 14:23:13) 
Sık eleyip şirketi iyi araştırmak güzel ama tüm portföyü tek şirkete bağlamak çok kötü. THY’yi gerçekten iyi analiz ettiğinizi düşünüyorsanız evet başarılısınız değilse sadece şanslıydınız.

Teknik analize inanmıyorum ben stop loss’a da inanmıyorum. İzlediğim tek felsefe temel analiz. Bu konuya ayrıca zamanınız varsa Warren Buffett ile ilgili herşeyi okumanızı tavsiye ederim. Kriterleri neydi vs vs. Ben okumuştum öğrendiğimi de düşünüyorum ancak şu aralar uygulayacak fırsatım olmadığından Twitter’da güvendiğim insanları takip ediyorum
  • Mcfly  (04.04.18 14:40:29) 
ultra şanslıydın.


  • xibillian  (04.04.18 14:58:03) 
Bence de şansın yok değil faktörü büyük. Zaten paranın miktarı arttıkça kazançta katlanıyor. Ama ben parayı 1 yılda 4e katlıyorum diye düşünüp tekrar 4e katlama hedefi koyma. Risk almadan yatırımlara devam et. Seneye 250k olsa bile süper.


  • freetakilir  (04.04.18 15:41:18) 
@cleric evet bunların uç ve yüksek karlar olduğunun farkındayım. biraz gaza getirdi ama gerçeklikten uzak. yine de yıllık %30-40 düzenli uç değilse tercih ederim. asıl beklentim enflasyon ve ufak bir sermaye arttıracak kadar kazanıp üzerini ek gelir yapabilmek.

@mcfly thy'nin 2018'de yükseleceğini bekliyordum. grafikte de fiyatı çok düşmüştü. daha düşmez diye düşündüm. düşseydi stop loss yapıp çıkacaktım. çıkmasını bekliyordum ama bu kadar çok beklemiyordum. stop loss baya işime yaradı. ne kadar kazanacağımı bilmiyorum ama ne zaman çıkacağımı önceden kararlaştırdığım için zararlarım da büyümüyor.

@freetakilir baya şanslı olduğumun farkındayım. o yüzden pek gaza gelmemeye çalışıyorum. bu yıl %30-40 kazanabilsem harika olur.
  • nick bulamadim  (04.04.18 17:09:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.