[]

Have/Don't have

We have not (got) oil for lamp
We don't have oil for lamp


Bu ikisi arasındaki fark nedir aynısı does'li özneler için de geçerli

 
ilki geçerli bir cümle değil. ilk cümlede fiil yok. oradaki have, present perfect tense'in şeysi. "var olmak" anlamındaki bir fiil değil.


  • kibritsuyu  (13.04.18 12:47:15) 
Basit gibi görünmesine rağmen nedense tüm bildiklerimi çorba etti bu örnek belki baş ağrısından. Araya Perfect tense girince kafam karıştı sanırım


  • siyah giyen adam  (13.04.18 13:00:03) 
Onu sormamışsın ama şu hâliyle ikinci cümle de yanlış, determiner ve article'ı unutma, any oil ve the lamp demen gerekiyor.

We haven't any oil diyebilirsin teknik olarak ama yaygın bir kullanım değil, deme o yüzden.

Bir de ne zaman böyle tırt bir soru olsa aynı cevaptan elli tane geliyor, azıcık zor bir şey olunca kimseyi göremiyoruz.
  • i was made for you  (13.04.18 13:05:48 ~ 13:25:24) 
Iki cumle de gramatik olarak dogru ve ayni anlama geliyor. Ilki British English'de yayginken ikincisi American English'de daha cok kullaniliyor. Fakat ilk cumleyi We haven't got ... seklinde yazarsaniz daha dogru olacaktir.

Edit: Article'lar var tabii ki.
  • voyager 1  (13.04.18 13:07:23 ~ 13:09:13) 
bu cümleler sanki doğru değil ya

ben olsam
-we've got no oil for the lamp
-we don't have any oil for the lamp
derdim

Bunların anlamları tamamen aynı, have got informal bir kalıptır konuşurken söylenir diğeri ise daha formaldır yazarken böyle yazılır.
  • yakuza123  (13.04.18 13:12:07) 
ikisi de dogru ve ayni anlama geliyor.
we have not got seklinde de yazabilrsin, yanlis olmaz.
akademik anlamda zaten dont have demezsin, do not have dersin.
  • baldur2  (13.04.18 13:14:31 ~ 13:15:09) 
Kafanı karıştırma.

Have sahiplik şeysinin tersi haven't değil have no veya don't have böyle bil.

I have no idea about this.
I don't have any idea about this.

Bunlar olur. Ama havent olmaz. O kadar.
  • bos gezenin bos ustasi  (13.04.18 13:22:30) 
cümleler doğru ancak don't have konuşmada, haven't got yazımda daha çok kullanılır. kesin belli bir ayrım yoktur. bir ingilizce öğretmeni olarak ben don't have'i öğretiyorum. sahip olmak fiilini don't ile olumsuz kılıyorum. klasik sip. present tense mantığı. don't have/ doesn't have....


  • bugisme  (13.04.18 13:23:04) 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim şimdi kafama oturdu tam olarak. ☺


  • siyah giyen adam  (13.04.18 14:09:02) 
Bir farki yok. Ayni anlama geliyor.
Kurs ingilizcesi ogrenirsen kafan karisir ve bir sey de ogrenmezsin. Her hangi bir native'e bu cumlelerden birini soylersen gayet de anlar ne dedigini.
Yanlis da degil, eksik diyebiliriz.
  • stavro  (13.04.18 14:12:19) 
İngiliz ingilizcesi: we haven't got any oil

Amerikan ingilizcesi:we don't have any oil
  • eindaclub  (13.04.18 14:25:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.