[]

Veteriner beni gömdü

Bugün kediyi tıraş ettirmek için veterinere götürdüm, kedi scottish 3 yaşında dişi ve kısır. Temizmama com dan kısır yetişkin kedi maması kullanıyoruz.

Dedi ki tüy dökmesi mevsimden değil yediği mamadan, temizmama com maması kaliteli değil ileride böbreği iflas eder vs. Şimdi gençken anlaşılmaz. Kendi sattığı advance mi ne öyle bir mama önerdi ki ufak paketler 80-90tl.

Önceki veteriner hiç böyle şeyler söylememişti, siz ne diyorsunuz yanlış mı besleniyor kedi?

 
Evet haklı.
He ama advance de o kadar iyi değil o başka konu.

  • veritaslibertas  (06.04.18 17:52:23) 
veteriner çok haklı. hills advance pro plan royal canin n/d gibi mamalar kullanmalısınız. önceki veterinere hiç uğramayın bir daha


  • oscar  (06.04.18 18:03:23) 
kısır olduğu için ona göre mama yemeli zaten


  • oscar  (06.04.18 18:03:55) 
Kısır kedi mamasını incelemedim ama micho marka temizmama mamasını yaklaşık 10 yıldır kullanıyorum. Proplan, hills ve Royal canin mamalarla ve Avrupa ve Amerika mama standartlarıyla karsilastirdigimda standartlara uygun olduğunu görmüştüm. Tüm bu karşılaştırma tabii ki paket üzerlerinde yazan değerlere göre oldu. Ayrıca ülkemizde çok tutulan bazı ithal mamalarin geldikleri ülkelerde market maması olarak nitelendirildigini hatırlatayım.

Temizmama Türkiye'de üretim yapıyor. Diğerlerine göre ucuz olma sebebi de bu. Vergileri hesaba katarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

Sorun yaşamaya gelince... 4 kedim var. En büyüğü 11 en küçüğü 3 yaşında. İçlerinden sadece birinde idrar yolunda kristal oluşma sorunu var. 2 senedir özel mama yiyor olmasına rağmen sorun sadece bir nebze azaldı. Kristaller oluşmaya devam ediyor. Sadece daha yavaş bir hızla. Çünkü aynı insanlarda olduğu gibi bazı kedilerin bünyesi buna çanak tutuyor.

Bunun dışında normal dışı herhangi bir durum yok. Tüy dökme dahil. Bütün bunları veteriner teknikeri olarak söylüyorum. Veteriner hekim değilim. Ama kişisel ve mesleki tavsiyem içinize hangi mama siniyorsa onu kullanmanız.
  • kedili madam  (06.04.18 18:18:09) 
doğru diyor. özellikle kedi erkekse mamadan dolayı ileride çok sıkıntı çıkar.


  • orpheus  (06.04.18 19:14:14) 
1-Öncelikle kuru mamanın kötü bir şey olduğunu bilmek gerek. Kuru mama endüstrinin dayattığı bir şey. En kalitelisi bile kedi köpek için sağlık sorunlarına neden olmakta.
2-Yaş mamalara da çok güvenmiyorum. Zaten içeriğini incelediğinizde anlarsınız. Kedilerin çıldırması bile içine hoşlarına gidecek katkı maddeleri kattıklarının ispatı.
3-Kedi köpek maması sektörü neredeyse hiç kontrol edilmiyor. Konuyla ilgili yurtdışı kaynaklarda araştırma yapıp, Pet Fooled (Netflix'te var) gibi belgeseller izlediğinizde o cafcaflı paketlerin aslında büyük yalan olduğunu anlıyorsunuz. ABD'deki çiğ beslemenin (barf) yararlarından bahseden kaynakları inceleyin derim.
4-Veterinerlerin o parlak vitrinlerini, mama raflarını sizce kim yapıyor? O raflarda bulunan mamaların üreticileri olabilir mi? Peki Türkiye'de veterinerler kedi köpek beslenmesine ilişkin okulda ne öğreniyorlar? Bu konuları bir inceleyin isterseniz.
5-Hills, Pro Plan, Royal Canin gibi markaların yurtdışındaki incelemelerini okuyunca kedime vermemeye başladım. Temizmama'nın belli bir kalitede olduğunu sokak kedilerine verdiğim için biliyorum. Benzer mamalara göre çok daha tercih ediliyor:) Ama evdeki kedime vermem galiba. Çiğ beslemeyi de denedim ama arıza bir kediyle yaşadığım için çok uzun soluklu olmadı. Baharatsız, tuzsuz ne tip basit yemekler verebileceğinizi de araştırabilirsiniz. Benim kuru mamada tercihim en azından Avrupa sınırlarında üretilmiş olanlar arasından oluyor. ABD'de durum insan gıdasında olduğu gibi tamamen şirketlerin kazancına endeksli. Hiçbir kural yok. Uzun lafın kısası Sanabelle'yi öneririm kuru gıda olarak. Advance'i bilmiyorum, araştırmadım ama dediğim gibi iyi araştırın. Mümkünse kuru mamayı vermeyin ya da az verin.
  • artvandelay  (06.04.18 20:22:01) 
Ayrıca kediyi niye tıraş ettiriyorsunuz? O da çok manasız bir şey. Yazın veterinerler öneriyor mesela. Onu da araştırınca tüylerin, ısıyı dengelemek anlamında sıcak havalarda hayvanların yararına olduğunu öğreniyorsunuz. Kedinin psikolojisine iyi geldiğini de sanmıyorum. O da bir diğer veteriner saçmalığı


  • artvandelay  (06.04.18 20:24:44) 
Dev paketle alınca biraz daha uygun fiyata ge geliyor.


  • chavezding  (06.04.18 23:31:54) 
Kedilerdeki böbrek ve idrarda kristal problemleri aslında tamamen kuru mamadan kaynaklanıyor. Çünkü kedilerin doğal sıvı tüketim alışkanlıkları bulunmuyor, kediler sıvı ihtiyaçlarını yedikleri besinlerle almaya alışkın hayvanlar. Bu nedenle sıvı tüketimi az olan her kedi, hangi mamayı kullanırsanız kullanın er yada geç bu sorunla karşılaşabilecektir. Bazı mamalarda (reçeteli vs derler) magnezyum, fosfor oranlarını düşük tutarlar kristal vb sorunlarının daha geç oluşması için ama asıl çözüm kediye aslında kuru mama değil, barf ile beslemektir. (catinfo.org) Bu iş baya meşakkatli olduğundan kuru mamayı kaliteli olanından verme ve kedinin bol bol BOL sıvı tüketmesini sağlayacak yöntemler bulmalısınız. Su pınarları (water fountain) baya işe yarıyor, evin birkaç farklı noktasında su bırakmak, suyu tazelemek de öyle.

Temizmamanın mamalarını bende sitedeki kediler için düzenli alıyorum, aç kalmalarından iyidir diye. Çok kötü olduğunu düşünmüyorum ama kendi kedilerime verecek kadar da iyi olduğunu düşünmüyorum. Mamanın kalitesi aslında kedinin dışkısından çok belli olur. Kediniz bir mamayı yedikten sonra dışkısı çok hacimli, koyu, kokulu oluyorsa (mama değişimi sırasında birkaç gün kokulu olabilir bu normal) bilin ki o mama kalitesiz ve tahıl içeren bir mamadır. Kaliteli hatta tahılsız mama yiyen kedinin kakası çok hacimsiz, kokusuz ve nispeten açık renkli olur. Barf ile beslerken kedilerim neredeyse kaka yapmıyorlardı, çok az hacimli ve çok açık renkli ve kokusuz yaparlardı. Çünkü sadece et ve vitamin içeren bir mama yiyorlardı. (catinfo.org)

En ideali, kediye tahıl içermeyen kaliteli bir mama vermek. İçeriği kontrol edilmiş kaliteli yaş mama (örnek gimcat) ile (sıvı tüketimini artırmak için) arada beslenmeyi desteklemek ve bol bol su tüketimi yapmalarını sağlamak. Bunları yaparsanız kedinizde idrarda kristalleşme gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz çok azalır.

Kuru mama markası olarak da N & D tahılsız önerir, tek geçerim. Kısırlaştırılmış versiyonu da var. Acana'nın kısırlaştırılmışı olmadığı için N&D bir adım önde oluyor. Hills, royal canin, proplan bunlar çöp mamalar hüviyetindedir bakmayın Premium mama dediklerine. Advance'i veterinerler öneriyor ama bende aman aman bir kalitesini tespit edemedim.

Kuru mama sektörü ve veterinerlerin onları desteklemeleri hakkında +1 arvandelay.
  • FAtE  (10.04.18 11:11:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.