[]

javascript

codeacademy de biraz kod ogrenmeye calisiyorum. benim ogrenmek istedigim website tasarlamak.

html css comand line vb bunlari ogretti. sonra bir de javascripti ogretmeye calisiyor. cok zor geldi. sanki bir bilgisayar AI gibi bir sey var. ona bisiler ogretiyormus gibi. ama bunu klavye ile onun dili ile yapmaya calisiyorsun.

bisi yaparken ogrenirken anlamlandirmadan amac katmadan yapmak zor geliyor. javayi ogrenmem website tasarlamama ne yonden katkida bulunuyor ? html templateler yok mu ben onu kurup wordpress gibi orasini burasini degistirip website tasarlayamam mi ? java isin icine ne zaman dahil oluyor yada mutlaka dahil olmasi gerekiyor mu ?

ben daha cok yeniyim. r/gonewild postlari gibi lutfen be gentle.

 
öncelikle java deme java ve javascript birbirinden çok çok farklı şeyler.

websitesi bir bina ise

html inşaatın temeli , iskeleti, kolonu kirişi
css peyzajı ve mimarisi
javascript ise asansörü, açılır kapanır kapısı, görüntülü diyafonu, çöplerin toplanması,aidatların toparlanması, doğalgazın çalışması.

javascript olmazsa websitesi olur mu evet olur ama şu anda dolaştığın bir sitenin hiç javascript kullanılmadan yapılmış olma olasılığı %0.

amacın html wordpress ile ste tasarlamak olsa bile onlarda da yüzlerce javascript kodu pkugini olacaktır. ama bence eğer derdin bişeyler yapıp geçmek ise evet çok da ihtiyacın olmaz ama bundan sonra sürekli websitesi yapacaksan javascript bilmemen komik olur.

ekşi duyuru dan örnek vermek gerekirse, herhangi bir duyuruya tıklayınca açılır kapanır olması özelliği, duyuruya foto ekliyse fotoğrafa tıkladığında aynı ekranda zoom yapılmış halini görebiliyor olman vs. hep javascript.
  • ocanal  (01.04.18 20:49:06) 
javascript tarayıcı üzerinde çalışan bir betik dil. günümüzde çok önemli. üstelik yeni çıkan uygulamalar javascript ile yapılabiliyor.

velhasıl, web sitesi yapmayı öğreneceğim ama javascript'i öğrenmeyeceğim diyemezsiniz. olmazsa olmazdır.

java ile javascript arasında isim dışında hiç bir bağlantı yok. hiç.

web sitesi üzerinde uçan kaçan her şey yapmak için javascript yapmanız gerekiyor. mesela sağ tarafta bildirimler ve son cevaplananlar var. oradaki + / - işaretlerine basınca altında bir pencere açılıp kapanıyor. işte onu javascript olmadan yapamazsınız.

f12'ye basın ve açılan pencereden console tab'ına gelin. aşağıdaki boşluğa şunu yazın ve enter'a basın.
$('#soncev').toggle()

sonra tekrar yapın aynı işlemi.

işte siz + /- ye bastığınzda bu kod çalışarak kullanıcı için iyi bir deneyim sunuluyor.
  • dahinnotha  (01.04.18 21:05:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.