[]

hani nerde ekonomik kriz?

dolar 4 lira, euro 5 lira. işsizlik %15 neredeyse. ülke ekonomisinin yerle bir olduğu artık malum. ama benim kafamı karıştıran, daha doğrusu anlayamadığım bir şey var.

bütün avm'ler dolu, orta ve üst segment araç satışları devam ediyor, araba sahibi 3 kişiden birinin arabası passat, bmw vs.

çayı 5 liradan, kahveyi 15 liradan veren cafeler dolu, giyim ve aksesuar mağazaları full çekiyor. hepsini geçtim dışarıda yemek bile yenilmiyor artık.

bir tek bana sana mı var bu kriz kardeşim? neden 2001 krizi gibi bir şey yaşamıyoruz? piyasaya sürekli sıcak para pompalandığı için falan mı?

 
insanların tek sosyalleşebileceği yer avmler var.insanlar cebinde olmasa bile harcıyor.ayrıca türkiyenin kişi başına milli geliri 15000 dolar civarında diye biliyorum.benim çevremde bu paraları alan yok.gelir adaletsizliği çok.bir de gençler cebinde olmasa bile dışarı çıkıp harcamak istiyor.


  • birdposing  (14.03.18 19:46:39) 
belli bir kesime bakarak bu yorumu yapamazsınız. zenginler daha zengin oldu fakirden daha da fakirleşti.


  • yavru tosun  (14.03.18 19:48:58) 
Sabit kurdan dalgalı kura geçmenin faydaları diyelim. Kriz şu an da var, ancak bir gecede devalüasyonla iki katına çıkmayınca dolar piyasalar paniklemiyor, ayak uydurmaya çalışıyor. Yavaşça ısınan sudaki kurbağa misali devam ediyoruz.

İkinci nokta, 2001 krizi sonrası bankacılık sistemindeki doğru ve katı müdahaleler. Artık pat diye bat(a)madığı için bankalar, yüksek faizle de olsa kredi vermeye devam edebiliyor ve borçlar kapanmasa da döndürülebiliyor. Kemal Derviş mucizesidir gerçekten. Çok sağlamdır Türk bankacılık sistemi.

Üçüncü nokta ise hükümetin üstünü örtmesi. Dürüst bir hükümetten mevcut durumu kabul edip önlem alması beklenir. Ancak bu kabul halkı panikletir ve piyasaları bir anda durgunlaştırır. Alışveriş kesilir. Patır patır batar dükkanlar. Ancak adamlar rakamlarla o kadar oynuyor ki sahte bir güvenle ayakta tutuyor ekonomiyi.

Ancak ciddi manada patlama çok yakın. Kangren olan kısmı kesip atmaktansa onunla yaşamaya başladığımız için bu sefer 2001 yılındaki radikal önlemler de kurtaramayacak.
  • mimarbasi  (14.03.18 19:49:01) 
Kriz falan yok kardeşim, yıllardır aynı terane.
İnsan cebinde olmayanı nasıl harcasın yahu? Kredi kartı da bir yere kadar, sonuçta bir ödeme olacak mı olacak. Demek ki adamın kazancı o gelir-gider döngüsünü devam ettiriyor.
Milletin keyfi yerinde, kazancı yerinde.
  • cemiyetin ünlü siması  (14.03.18 19:56:31) 
gerçek anlamıyla ekonomik kriz yok, o yüzden 2001 gibi bir şey yaşamıyoruz.

insanların alım gücü azalıyor şu anki süreçte, yaşantı devam edebiliyor.
  • cay koy geliyorum  (14.03.18 20:04:39) 
İnsanlar hayvan gibi tüketmeye alışmış çünkü. Tüketme, para harcama ihtiyacı hissediyorlar. Ceplerinde olmayan parayı harcıyorlar, kredi kartı borçları boru gibi olmuş hala borcu borçla kapatarak bu şekilde yaşamaya devam ediyorlar.


  • i m cool with that  (14.03.18 20:06:42) 
kriz dediğin şeyin formal tanımı var. ekonomi kötü o zaman kriz var diye bi şey yok. türkiye'de de kriz yok. kriz nedir? 2 çeyrek üstüste küçülme. türkiye'de o var mı? yok. zaten şu sırada devlet harcamalarıyla en kötü ihtimalle büyüme sağlanır. bu büyüme sürdürülebilir mi? değil. ama şuan öyle idare ediyoruz. patlar mı? muhtemelen patlayacak.


  • ghilleinthemist  (14.03.18 20:09:12) 
bana kalırsa üç sebebi var;

birincisi krizin kronikleşmiş olması. yani sürekli yükselen kur rejiminde yaşamayı öğrendik, sanayi ve ticaret ile uğraşanlar buna göre kendilerini ayarladılar ve fazla etkilenmiyorlar.

ikincisi sıcak para rejiminin devam ediyor olması. bu hükümetin en büyük başarısı denebilir. çeşitli şekillerde ülkeye para akışı devam ediyor. bunun sonucu olarak da bir kesim hayatına ortalama ve üzeri olarak devam ediyor.

üçüncüsü kriz lafının edilememesi. çaresizlikten kendini yakan işçiyi hain ilan edip yoluna devam etme aymazlığı.

tabi ikinci ve üçüncü sebepler aslında meseleyi öteleyip daha büyütülmek karşılığında erteliyor. bakalım seneye ne olacak...
  • babilbaligi  (15.03.18 09:44:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.