[]

beyoğlu - istiklal mahallesi - arka sokaklar

az önce haberlerde, istikal mahallesi'nde geçen bir cinayetten haberdar oldum. merak ettim, harita ve sokak görüntüsü üzerinden o sokaklara baktım.

istanbul'da, beyoğlu'nda yakınından geçmenin bile insanı huzursuz ettiği tekinsiz sokaklar neden var? Buralarda kimler yaşıyor? bir kaç yüz metre ötesi istanbul'un merkezi iken nasıl her şey birden değişebiliyor? Nasıl çirkin, tekinsiz, her türlü kötü işlerin yapıldığı mahalleler oluştu?

bu metruk binalar neden hala duruyor? kentsel dönüşüm ile istanbul'da bir çok tekinsiz mahalle temizlendi diyorlar. hala var olan tekinsiz mahallelere henüz kentsel dönüşüm yapılmadı mı?

 
6-7 eylülde zaten bütün beyoğlu'nun ağzına sıçıldı. İstiklal caddesinin yayalaştırılmasıyla o bölge kültürel bir merkez olabildi ama tarlabaşı bulvarıyla koparılmış bölgenin öyle bir şansı yok.


  • chavezding  (11.03.18 23:54:58) 
Hep bana da ilginç gelmiştir bu konu. Şehrin göbeğine her türlü it kopuk yerleşmiş. Kiralar ucuz ve evler dökük oluyor oralarda. Belki bundan olabilir. Bir de merkezi olduğu için fuhuşun da merkezi. O kadar travesti, hayat kadını olan yerde düzgün aile yaşamıyor. Bu da bir neden olabilir. Bunun haricinde özbekistan, suriye ve afrika ülkelerinden çalışmaya gelenler genellikle merkezi bölgelerde işportacılık yaptığı için oralarda oturuyorlar. Bu da bir etmen olabilir.


  • empedokles  (12.03.18 00:20:54) 
Harbi istanbul’a gittiğimde benim de dikkatimi çekmişti.


  • cemiyetin ünlü siması  (12.03.18 00:30:54) 
Öncelikle Beyoğlu veya Taksim/İstiklal İstanbul'un merkezi değildir, hiçbir zaman olmamıştır.

Beyoğlu ve yakın çevresi, gayrimüslimlerin, ağırlıklı olarak Rum ve Ermenilerin yaşadığı, ticari kimliği yüksek bir bölge idi. Göçlerle bölge boşaldı, özellikle de Beyoğlu "eğlence sektörü"nün (pavyonları kastediyor) kalbinin attığı yer haline gelince, bölgede yaşam kalitesi düştü. "Kravatsız çıkılmayan" Beyoğlu, yeni şehirli taze zenginlerin görgüsüzlüğüne hizmet edecek kalitesizlikle mekanlar işleten mafyatik grupların eline geçti. Haliyle güzelim Rum evlerine kriminal tipler yerleşmeye başladı. Uyuşturucu ticareti, fuhuş vb işler, böyle hareketli bir bölgede iş yapan bir "sektör" oldu tabii.

Bugün metruk olan o evler, kent kimliğinin bir parçası. Öte yandan kentsel dönüşümle "temizlenen" mahalledeki kriminal insanlar rehabilite edilip, eğitim almaları sağlanıp beyaz/mavi yakalı olarak iş güç sahibi yapılmadı. Örneğin 10-15 sene öncesine kadar hem eğlence hem uyuşturu hem fuhuş hem de tabii ki her türlü yasadışı işle meşhur olan Sulukule''nin tamamı yıkıldı, bugün bölge villa tipi evlerle dolu ama o işleri yapan insanlar oradan yalnızca sürüldü, hatta süpürüldü. Yasal olarak hak iddia edebilenlere toplu konutlarda yer gösterildi. Geri kalanı salındı çayıra. Bu insanlar hala varlar, lokasyonları dışında hiçbir şey değişmedi. Eskiden yapanlar, imkanları ölçüsünde gettolaşmaya, uyuşturucu ve kadın pazarlamaya, ev soymaya devam ediyorlar.
  • lazor  (12.03.18 01:54:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.