[]

Laptop cpu ısısı ve fan

Merhaba arkadaşlar

Önceki duyurumda (git: 1266107) bahsettiğim ısınma sorunu bugün yeniden termal macun sürmemize rağmen değişmedi.Bu sefer daha az sürdük. Ama sonuç aynı. Cpu sıcaklığı bilgisayar boştayken 45-60 C arası. Oyun oynarken de mesela yüksek grafikli 2015 yapımı bir oyun oynarken 90 C falan oluyor.

Termal macun bir işe yaramadığı için sorunun fanda olduğunu düşünüyoruz. Mesela önceden oyun oynarken fan çok hızlı çalışmaya başlardı ve biraz gürültülü çalışırdı. Ama artık oyun oynarken falan öyle çalışmıyor. Acaba işlevini mi yitirdi diye düşünüyoruz.

Bilgisayarım laptop ve ortalama sınıfta bir bilgisayar. Bir oyun bilgisayarı değil yani. Özellikleri de :

Dell Inspiron 5558
Intel i5 5200 işlemci
4 gb ram
Windows 10 64 bit
2 gb Nvidia geforce 920m ekran kartı

Acaba fanı değiştirsek veya laptop soğutucusu alsak işe yarar mı ? Speedfan veya Hwmonitor gibi programlarda fan hızını göremiyorum ve rpm değeri 0 yazıyor. Bios' tan da kontrol edemiyorum fanı. Bilgisayarı alalı 2 yıldan fazla oldu. Bir de Windows 8.1' den 10' a geçtim. Bu etkiler mi ya da Msı Afterburner gibi bir programın kurulması etki eder mi ? Çünkü bütün donanımlar üzerinde egemenlik kuran bir program. Ve son çare olarak bir işe yarayacağını sanmasam da format çözer mi? Şimdiden teşekkür ederim.

 
Cpu sıcaklığı bilgisayar boştayken 45-60 C arası. Oyun oynarken de mesela yüksek grafikli 2015 yapımı bir oyun oynarken 90 C falan oluyor.

bunun sorun olduğunu nerden çıkardın? normal. 100 üzerine çıkarsa o zaman düşünürsün.
  • washe  (11.03.18 23:48:31) 
@Washe Aslında değinmeyi unutmuşum. Max Payne oynarken bile 90 C oluyor ve kasıyor. Önceden oynayıp da herhangi bir kasma, şimdiki gibi yoğun sıcaklık vs. gibi durumlarla karşılaşmamama rağmen şimdi 15 yıllık oyunları oynarken bile takılıyor. Bütün oyunlarda yoğun fps düşüşleriyle karşılaşıyorum. Tabi doğal olarak sıcaklıktan şüphelendim. Yabancı forumlarda falan sıcaklık kaynaklı olduğunu belirtmişler tüm oyunlarda gözle görülür derecede fps düşüşlerinin sebebi. Macunu tazeledikten sonra biraz düzeldi ama yine de kendini hissettiriyor. Bana göre boştayken ideal sıcaklık 35-40 olmalı.


  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (12.03.18 00:27:16) 
inatcılık reis
normal calisriken 45-60 normal
yuk altında 90 c normal
ama laptop altı sogutucu al
eger cift mnitor varsa
bir tarafta hwmonitor calistirarak oyun oyna izle sıcaklıgı
90 ı gecmeyecektir

bu arada sıfırdan win10 kurarsan iyi olur
sürücülerle ilgili sıkıntı varsa düzelir
  • kingcyrax  (12.03.18 01:08:23) 
Isıdan dolayı cihazdan dumanlar çıkmıyorsa, kasa erimiyorsa normaldir.

Şaka bir yana, değerler işkillenmekte haklı olduğunuz gibi yüksek.

90 derece dayanılmaz bir sıcaklık. Göstergeler 90 dereceyi gösterirken elinizi fan çıkışından gelen havaya tutun. "Dayanılır" bir sıcaklık varsa, egzos kısmı işlevini yerine getiremiyor demektir. (termal macunu yenilediğiniz, ve termal plaka vidalarını sıkıca sıktığınız için)
  • clia  (12.03.18 04:39:19 ~ 04:42:09) 
Peki havalandırma kanallarını temizlediniz mi?


  • John Bloor  (12.03.18 10:37:51) 
clia çok güzel abartmış.

pc'deki elektroniklerin dayanabileceği bir sıcaklık 90 derece.

evdeki modemimin işlemcisi 86-90 derece normalde. bu da normal çünkü onun treshold'u 150+ derece. laptop gibi bi cihazda, yük altında 90 derece kabul edilebilir bir sıcaklık. aşırı yükselirse zaten cihaz kendisini kapatır
  • washe  (12.03.18 11:13:59) 
@Kingcyrax Çoğu forumda bu değerlerin normal olduğu söyleniyor ama önceden böyle bir sıcaklık hissetmiyordum. Şimdiye kadar böyle bir sorunla karşılaşmadığım için sıcaklık değerlerini ölçmeyi düşünmedim ama yeni oyunları oynarken sıcaklık yükseliyordu sadece.10-15 yıllık oyunları oynarken öyle bir sıcaklık olmuyordu. Mesela Max Payne oynarken bile ısınıyor, oyunda fps düşüşleri oluyor, oynanmaz hale geliyor, bu durum daha önceden sorunsuz, akıcı derecede oynadığım bütün oyunlarda da olmaya başladı. Beni endişelendiren durum fanın artık eskisi gibi çalışmaması. Mesela bilgisayara bayağı bi yük bindiren oyunlar oynadığımda fan uçak motoru gibi çalışırdı, havalandırma deliklerinden çıkan havayı hissetmemek imkansızdı. Bilgisayar çok ısınmazdı. Şimdi artık öyle çalışmıyor ve artık hava gelmiyor. 2 kere temizledik ama bir sonuç çıkmadı. Fanın vadesini doldurduğundan şüpheleniyoruz. Fanı değiştirebiliriz. Çift monitör yok ne yazık ki. Onun yerine Msı Afterburner kullanıyorum değerleri izlemek için. Laptop altı fan almayı da düşünebilirim dediğin gibi.

@Clia Zaten 100 C' ye geldiğinde kapanıyor. Fan çıkışından gelen hava hissedilmiyor. Termal macundan ve vidaların sıkılmasından olacağını zannetmiyorum. Çünkü zaten biz bu sorun yüzünden yaptık bunları.

@ John Bloor Evet temizledik 2 defa. Ama sonuç vermedi. Muhtemelen daha detaylı olarak bir daha temizleyeceğiz.

@ Washe Evet 90 C kabul edilebilir bir sıcaklık ama fanın da işlevini yitirmiş gibi görünmesi daha da endişelendiriyor. Son olarak Notebook FanControl programını kurdum fanı daha fazla çalıştırabilir miyim diye ama sonuç aynı. Daha hızlı çalışmıyor.

Düzeltme : Speedfan ile biraz uğraşınca fanların istediğim seviyede çalıştığını gördüm. Ama ben kendiliğinden çalışmasını istiyorum. Belki sıcaklık algılayıcı sensör bozulmuştur. Şimdi bunu nasıl çözeceğim ona bakacağım.
  • İnatçılığın yeryüzündeki temsilcisi  (12.03.18 17:49:37 ~ 20:52:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.