[]

Akran zorbalığı

Oğlum 12 yaşında, 6. sınıf öğrencisi sınıflarına bu yıl başka bir şubeden gelen bir öğrenci tarafından zorbalık görüyormuş. Ben de cuma günü öğrendim.

Çocuk bizimkinden epeyce iri ,90 kg civarı. Bizimki uzun boylu ama ince yapılı bir çocuk. Haliyle ne yapsa da karşı koyamamış. Zorla elinden harçlıklarını almış. Mescide götürüp namaz kılmaya zorlamış, karşı koyunca üzerine oturup,bileklerini tespihle bağlamış. Tekmeler atarak karşılık vermiş ama ben bile annesi olarak( 55 kilo bir kadınım) düşünün ben bile karşı koyamam o cüssedeki bir çocuğa. Çocuğun ailesini filan hiç tanımıyorum ve bilmiyorum.

Müdür yardımcısına telefon ettim. Aman biz buna akran zorbalığı diyoruz, neden sizin oğlunuz bize söylemedi ki bunu, kabahat sizinkinde gibi bir konuşma yaptı. Sinirimden çatlıyorum. "Hırsızın hiç mi suçu yok?" Pazartesi okula gidip yüz yüze görüşeceğim. Rehber öğretmenden de randevu alacağım. ( Özel okul).

Sakin olup rasyonel düşünmek ve ona göre hareket etmek istiyorum ama şu an kafam çok karışık. nasıl harket etmeliyim?

 
Net bir tavirla sert durusunuzu bozmayın sakın. Aman ne olacak gibi bir tutumla da yaklasirlarsa nasil boyle söyleyebiliyorsunuz deyip ustune gidin. Özel okul demissiniz, her şeyden önce orasi maalesefki bir ticarethane ve ticari itibarlarini zedeleyecek seylerden uzak durmaya calisacaklardir. Hatta genelde zorbalik uygulayan cocuklari okulda barındırmak istemezler.


  • veritaslibertas  (04.03.18 19:43:57) 
önce rehber öğretmenle ve müdürle konuşun tatmin olmazsanız milli eğitim bakanlığına dilekçe ve şikayette bulunun ve idareninde konuya olan laubaliliğinden bahsedin.


  • basond  (04.03.18 19:46:56) 
Çocuğun ailesini de mutlaka bilgilendirmeliler, bizimkinden uzak dursun! Evet eğer somut birşeyler yapmazlarsa milli eğitime başvuracağım.


  • old possum  (04.03.18 19:51:03) 
@acetaminophen suç, ceza kafanıza göre yaklaşabileceğiniz bir şey değil.

@old possum Müdüre ve okula karşı ne yaparsınız bilemem, fakat çocuğu bu konularda bilinçlendirip eğitmeniz gerekebilir. yardım almayı öğrensin.
  • idexo  (04.03.18 19:55:09) 
hiç olayı aranızda halletmeye çalışmayın, karşıdaki çocuğa disiplin suçu aldırmak için ne gerekiyorsa yapın (dilekçe, milli eğitim müdürlüğü, bimer); bu tipler büyüyünce de topluma sıkıntı oluyorlar küçük yaşta etkili bir ceza aldırırsanız gelecekteki çoğu insana yardımınız olur, konuya bu şekilde bakın, en azından yaptıklarının karşılığının olduğunu küçük yaşta öğrenir, belki değişir, sizin çocuğunuza bir daha bir şey yapmaması önemli değil kimseye bir daha bu tarz hareketler yapamamalı.


  • gezegen olan pluton  (04.03.18 19:57:30 ~ 20:01:19) 
Kendimi suçluyorum. Nasıl oldu da anlamadım, farkına varamadım bu durumun? Dönem başından beri varmış bu durum,sistematik hale getirmiş yani karşıdaki.


  • old possum  (04.03.18 20:03:01) 
Tesbihle bağlayıp, diğer bir tespihle de kirbacçlamiş. Resmen işkence yapmış.


  • old possum  (04.03.18 20:21:10) 
@acetaminophen okudum, ama bu kişilerin ehliyeti yok. Kanun karşısında çocuk bunlar. Öyle olmaları da normal.

@old possum Kendini suçlamakla bir yere varamazsın, suçlu arayarak da bir yere varamazsın. Bu ve bunun gibi problemlerle gelecekte karşılaştığında hazır olmasına yardım etmek için fanusa koymak yerine bilinçlendirmek gerek. Bu durumda sen yanında değildin, gelecekte de yanında olamayacağın durumlar olabilir, böyle durumlarda kendi çözemiyorsa çözmesi gereken yere başvurmayı öğrenmeli.

edit: Ne yaparsan yap kendini bir de diğer çocuğun anne-babası yerine koy, ondan sonra yap. Buradaki linç ekibine de uyup öfkeyle kalkma. Nihayetinde bütün toplumu 'adam' edemezsin. Bu tarz kimseler gördüğün gibi her yerde. Bunlarla başa çıkmayı öğrenmesi uzun vadede en faydalısı.
  • idexo  (04.03.18 20:24:02 ~ 20:35:29) 
gelmiş yine bi tane 20 yaşında ebeveynlere hayat dersi vermeye çalışan tip. müdürü tehdit etmeyi de unutmayın ziyaret ettiğinizde. şuraya giderim buraya giderim falan gibi. müdürden bu öğrencinin şubesini değiştirmesini hatta naklini istemesini isteyin.


  • acımasız gerçekler  (04.03.18 20:24:31) 
Afedersiniz de, mudur mal miymis? Siddet goren insanlardan bazilari icine kapaniyor, kimseye bir sey soyleyemiyor. "Bize gelmemis" diye bildigin sorumluluklarini savmaya calismis. Bence gidip gorusun. Bir de okullarin veli Whatsapp gruplari falan oluyor, oyle bir grup varsa oraya durum bildirilebilir. Oyle bir grup yoksa da, en azindan tanisilan velilere durum bildirilebilir. Diger velilerin haberi olsun durumdan. Mudurle ve rehber ogretmen belki ilk sacmalamadan sonra aksiyon alirlar, bir seyler yaparlar; yapmazlarsa da belki zorbaliga ugrayan tek cocuk da o degildir. Diger velilerle birlikte ses cikarinca bir sey yapmak zorunda kalabilirler. Hicbiri ise yaramazsa da Eksi'de baslik acariz artik.

Cocugun da bir psikiloga gitmesi faydali olabilir. Kac aydir icine atmis. Asil ona bir tedavi gerekiyordur belki de.
  • aychovsky  (04.03.18 20:29:50 ~ 20:31:18) 
Öncelikle kendinizi suclamayın, akran zorbalığı tam o yaşlarda çok fazla görülen ve zorbaliga uğrayan çocukların çaba sarfederek sakladıkları bir durum. Ebeveynlerin çoğu işler cigrindan çıkmadan farkedemiyor maalesef. Normal şartlarda bu yas grubundaki çocuğa sahip ebeveynlerin belirli aralıklar ile çocuğu bu konu hakkında yoklaması en ideali ama insan kendi çocuğunun başına geleceginı düşünmuyor. Bu andan itibaren de yapabileceğiniz bir sürü şey var.

Öncelikle diğer çocuğun ailesinin muhakkak haberdar olmasını sağlayın, müdür ile ciddi bir konuşma yapın. Rehber öğretmen ile görüşün. Özel okul olduğu için konuyu cozmek için daha fazla çaba sarfedecekler muhtemelen. Eğer ki müdür üstünde durmazsa okulun şubeleri varsa, ifşa edeceginizi söyleyin. Gerekirse müdürün de üstündekiler ile görüşün. Maalef siz onlar için veli olmak yanında aynı zamanda musterisiniz. Dolayısıyla hassas davranmak zorundalar. Diğer çocuğun ceza almasını saglamalisiniz ki yaptığının suç olduğunun farkinda olsun. Bu arada unutmayın, o da çocuk. Yetişkin biri gibi kararlar almasını ve davranmasini beklememek gerekiyor. Ailesi kimdir, nedir bilemiyoruz. O yüzden çocuk yerine aile ile muhatap olun.

Şahsi fikrim çocuğunuz çok etkilenmeyecekse gelecek sene okul değiştirmeyi, bu sene için de şube değiştirmeyi düşünebilirsiniz ama önce kendisine sorun.

Muttlaka psikolojik destek almasını da sağlayın. O yaşlarda zorbalığa uğrayan çocuklar ilerideki dönemlerde psikolojik sorunlar yaşayabiliyor.
  • fraise  (04.03.18 20:30:50 ~ 20:32:16) 
Bu işin tek rasyonel yolu olayı resmiyete taşımaktır. Olay tekrarlanırsa götürün çocuğu hastaneye. Acil serviste çocuğun psikolojik (eğer olursa fiziksel) şiddet gördüğünü anlatın. Sonra raporla birlikte polise gidin ve şikayetçi olun. Soruşturma açılırsa savcı kısa sürede o çocuğu ifade için çağırır. Şimdi 12 yaşındaki bir çocuğun çocuk mahkemesine çıkmasına abartı diyenler olacak ama bence abartı değil. Ben böyle tiplerin ileride daha çok sorun oluşturduğunu gördüm. Okul, çocuğun ailesi ve son bir konuşma da çözüm olmazsa en açık yol bu.


  • dissendium  (04.03.18 21:07:59 ~ 21:08:12) 
Ben olsam okulun onunde protesto ederdim.


  • Traveller  (04.03.18 23:08:27) 
ya bu tip çocukların ailelerinin de bir şey olmadıklarını düşünüyorum. o çocuğun çıktığı aile nasıl bir pisliktir kimbilir. bir de sinirlerinizi o insanlarla bozmayın, laftan anlayacaklarını ya da çocuklarına bir şey yapacaklarını sanmıyorum açıkçası. direkt müdürle konuşun ve bu duruma müdahale etmelerini ve alacakları tavrı takip edeceğinizi, durumu değiştiren bir şey yapmazlarsa okulu ve yönetimi şikayet edeceğinizi söyleyin, sizi güçsüz görmesin.


  • pinkpeony  (04.03.18 23:20:09) 
dissendium'un önerisi de iyiymiş, çocuğunuzun vücuduna bir zarar verirse anında rapor alın. inanılmaz faydası olur.


  • pinkpeony  (04.03.18 23:21:25) 
Meb'e şikayet edin. Müfettiş gönderip idare ile bir güzel ilgileniyorlar.


  • susadım çeşmeye varmaz olaydım  (04.03.18 23:26:02) 
Bu çocuğa bu güne değin, şiddet ilkelliktir, şiddetle çözüme varamazsın, konuşarak çözüm üretilir , arkadaşlarını şikayet etme, sorunlarının üstesinden uzlaşarak gelebilirsin, insanların farklılıklarına saygı duy ve oldukları gibi kabullen öğretileri verildi.Belki de yanlış yaptık, dönüp anne baba olarak kendimizi de sorguluyoruz şimdi. Çocuğun karşına bu tip mesele çıkınca işin içinden çıkamamış ve olay bu noktalara gelmiş. 12 yaşında bir çocuk kafasında doğru muhakemeleri yapıp, taşları doğru yerlere oturtamamış. Şiddetin üstesinden gelememiş. Korkmuş, ki bir yetişkin de korkar ve konuşamaz o çocuktan öyle bir tip gördüğüm kadarıyla.

Pazartesi bir çözüm süreci başlatmalılar. Bakalım neler olacak.
  • old possum  (05.03.18 00:31:14 ~ 00:31:32) 
Bir özel okuldan bahsediyorsak biraz kanıt ve sosyal medya adamların ipini çeker diye düşünüyorum. En hızlı çözüm yöntemi bu.


  • roket adam  (05.03.18 10:47:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.