[]

Telefon Bataryasını Doldurma/Boşaltma

Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Kimisi "sonuna kadar bitirip öyle takın" derken, kimisi de "%20'nin altına düşmesin" deyip geçiyor.

Doldurma konusunda da benzer yazılar okudum. "%100 olmadan çekin, sürekli şarjda kalmasın" tavsiyeleri epey rağbet görüyor.

Derdim bataryayı sonsuzluğa ulaştırmak değil elbette ama verimli olsun, gün içinde daha çok dayansın, mümkün olduğunca da geç sorun çıkartsın isterim. Neler tavsiye edersiniz?

Telefon Huawei Mate P10 Lite.

 
Cep telefonu bataryaları, yani lityum iyon piller istenildiği zaman istenildiği yüzdede şarj edilebiliyor.

O "sonuna kadar bitirip, %100 e kadar şarj etme" durumu ise ayda bir yapılması tavsiye edilen bir durum. Buna pil kalibre etmek diyorlar. Daha pil şarjı var gözükürken çat diye kapanırsa bunu yapmak lazım.

Gördüğüm kadarıyla bataryalar taze şarjı seviyor. Şarj etmek için %50'nin altına düşmesini beklemeyin.
  • clia  (23.02.18 06:18:18 ~ 06:18:58) 
%20 altına düşmeden ve %80 üzerine çıkmadan şarj ederseniz. aşınma daha az oluyor ve ömrü %200 artıyor.


  • caletti  (23.02.18 08:08:23) 
li-ion piller için 2007 yılından beri sahip olduğum iphone'lar için konuşursak şarj bulduğumda taktım diyebilirim. pil ömrünü hiç etkilemedi. apple'ın da belirttiği gibi 1000 olarak söylenen bir pil döngüsü var. 600-700 döngüden sonra pil artık ben buradayım demeye başlıyor. döngü nedir? 100'den sıfıra düştüğü her durum bir döngüdür. bunu isterseniz 20-20 5 kerede şarj edin yine 1 döngü oluyor. eşim günde 2 kere telefon şarj eder bense 1. onun pili iphone 5 varken 1,5-2 sene civarında değişim gördü. bende aynı pil 1 sene daha gitti. 2-3 sene sıkıntı olmuyor benim kullanımımla ama döngü olayını bilmek ve bilincinde olmak lazım. günde 1 kez şarj eden birinin 30 ay yani 2.5 sene boyunca çok büyük dertlenmemesi lazım ki bu sürede 3 kere telefon değiştirenler var.


  • ozdek  (23.02.18 09:56:45) 
Bu konuyu araştırdım, en mantıklı gelen şey şu oldu; şarj edilebilir pillerin kararlı kalmasını sağlamak için ne çok boşaltmak ne de tam doldurmak gerekiyor. O yüzden yüzde 20-80 arası olayı doğru fakat buna dikkat edilmediği takdirde de çok dramatik farklar oluşmuyor, sadece daha sağlıklı.

Çok fazla tak-çıkar yapmanın hiçbir etkisi yok. Bahsedildiği gibi tam döngü önemli.
  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (23.02.18 10:23:05) 
2012'den beri 4 sene iphone 4s, 1'er sene de 6s ve 7 plus kullandım. şimdi de x var.

hepsinde dikkat ettiğim şeyler;

- çok çok zorunda olmadıkça %20'nin altına DÜŞTÜKTEN sonra şarja takmak, ayda en az 1 kez telefon kapanana kadar kullanmak. kapansın diye de pili zorlayacak uygulamaları açık bırakmıyorum. misal; gece uyumadan önce şarjı yüzde 2-3 kalmışken uçak moduna alıyorum, pil tasarrufunu açıyorum sabaha telefon kapanmış oluyor ve şarja takıyorum.

- Şarjdaki telefonu %100 olana kadar çok çok zorunda olmadan şarjdan ÇIKARMAMAK

6s'ten itibaren şarjım en az 1 gün yeter duruma geldiği için telefonlar genelde tüm gece şarjda kalıyor.

sonuçlar;

4 sene kullandığım 4s hala evde ne olur ne olmaz diye duruyor. en son kullandığım zamanlar şarjı %1'i görüyordu %1'de de bir süre çalışıyordu.

6s'i şu an eniştem kullanıyor, şarjı ios 11'le bir günü çıkartıyormuş.

7 plus'ı ablam kullanıyor, 1 sene sonunda bildeki aşında yüzdesi yüzde sıfır idi, yani pil kapasitesinden hiçbir şey kaybetmemişti. ablama şarjı 2 gün rahat dayanıyor.

x, 2.5 aydır kullanıyorum. 2 günü illaki çıkartıyor. daha yorum yapmak için erken.

kimin ne dediği umrumda değil. benim kendi tecrübelerim bunlar ve bu şekilde kullanıyorum.
  • washe  (23.02.18 10:34:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.