[]

ekran ve göz sağlığı

merhaba,

ekrana 50 - 70 cm gibi bir uzaklıktan bakıyorum. bildiğim kadarı ile bu doğru olanı.

ancak bunun yanında ekran çözünürlüğüm yüksek ve puntolar çok küçük. okumakta zorlandığım zaman puntoları büyütüyor ya da ekrana yaklaşıyorum zaman zaman ya da daha büyük ekranı olan ikinci monitöre alıyorum.

yüksek çözünürlük / küçük yazıların doğru olup olmadığından emin değilim. gözlerimin yorulmasına, kızarmasına sebep olduğunu düşünüyorum bunun. ancak bu geçici etkiler, kalıcı bir zararın habercisi midir bilmiyorum.

günde 8 hatta 10 saat bilgisayar ekranına bakan biri bu konuda neye dikkat etmelidir?

 
F.lux demeye gelmiştim ben de. +1


  • desdenova34  (28.01.18 21:09:36) 
evet yıllardır flux kullanıyorum. sorum şu;

ekran çözünürlüğüm yüksek, puntolar minicik. bir de uzaktan bakıyorum. bunun bir zararı var mıdır?
  • dahinnotha  (29.01.18 00:12:44) 
Çalıştığım şirkette 9 saat bilgisayar başı çalışılıyor. Yıllardır çalışan bir arkadaş halen daha kusursuz göz görüşüne sahip. Bu konu biraz da sizin genetik kalıntılarınıza ve genlerinizin göz kusuruna yatkınlığına göre değişiyor.

@ferhan'ın dediği gibi uzak bir noktaya veya düz beyaz bir sayfa/zemine kısa bir süre odaklanmak gözü dinlendirici etkiyi sağlar. Bunun haricinde ne yazık ki yapabileceğimiz çok fazla göz egzersizi yok. Ekran çözünürlüğü sabit kalmak şartıyla tarayıcıda veya bilgisayarda yazı boyutlarını büyütmeniz tabii ki daha az yoracaktır. Fazla küçük de o kadar süre için hiç iyi değil. Bir de göz kızarması için gözyaşı damlaları kullanılabilir. Malum ekrana odaklanma durumunda göz kırpma refleksi yavaşladığı için gözünüz kurur ve kızarır. Çok ciddi olmasa da uzun vadede göz kusurlarına sebep yaratabilir. Bu yüzden çok rahatsız hissediyorsanız 6 ayda bir, en kötü senede bir defa göz doktoruna görünmenizi tavsiye ederim.

15 senedir gözlük kullanıyorum, anca sabitlendi numaralarım. Ciddi sorunlara gebe olmasa da çok sinir bozucu bir şey gözün bir şekilde rahatsız olması. O yüzden tedbirli olmak her zaman iyidir. Dediğim gibi bu işin sıralaması gözü yoran aktiviteler ile dinlendirici aktiviteleri düzene oturtup periyodik göz kontrolü yaptırmaktan geçiyor.
  • desdenova34  (29.01.18 21:37:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.