[]

Üniversitede Geleceğe Yatırım İçin Yapılabilecekler

üniversite 1. sınıfım, siyaset bilimi okuyorum. belli bir gelecek planım yok ama sizce herhangi bir işe kabul edilirken katkı sağlaması açısından üniversite hayatım boyunca ne yapabilirim. aklıma gelenler:

-not ortalamasını iyi tutmak
-İngilizceyi çok iyi seviyeye çıkarmak
-İkinci bir yabancı dil öğrenmek
-InDesign, Photoshop gibi yazılımları öğrenmek
-Gönüllü bir takım etkinliklere katılmak(bu konuda önerilere açığım, ne gibi şeylere katılabilirim? Mesela ist. film festivalinin gönüllü açık pozisyonları vardı, onlara başvurdum filan)

Başka neler yapılabilir sizce?

 
Bir siyasi partinin gençlik kollarına üye olabilirsin. Bu şekilde siyasi konuları daha yakından inceleyebilirsin. En az 20 söyleşiye, konferansa katıl. Üniversitene tarihçi, gazeteci geldiği zaman mutlaka git, soru sor. Okuma listesi yap. Tarih, coğrafya ve edebiyat bil. Bu alanlar da siyaset ile yakından ilişkilidir. Mümkünse bir devlet kurumunda staj yap. Ben mühendislik öğrencisiyim. İki tane zorunlu staj yaptım. En azından mezun olunca nerelerde çalışabileceğimi, benden neler beklendiğini biliyorum. Sen de staj yap ki, çalışabileceğin yerleri öğrenciyken keşfet. Stajlar işe girerken seni öne geçirir.


  • dissendium  (25.01.18 14:14:52) 
bir yaz tatilinde dil kursu olur, erasmus olur, bir şekilde araya kısa da olsa bir yurtdışı deneyimi muhakkak yerleştir.

dissendium+1
  • Phoebe  (25.01.18 14:55:17) 
Bunlari yap yeter. Zaten iyi ortalama yapmak icin baya ders calismak okuma yapmak zorundasin, zamaninin cogunu alacaktir. Tam bu siralamada devam et. Basarilar dilerim karsim.


  • dougsampson  (25.01.18 15:11:21) 
İngilizce çok önemli ve orta seviyede 2. bir dil. bunun üstüne de mutlaka ama mutlaka gelecekte yapmak istediğin işle ilgili staj. ne kadar deneyim o kadar ekmek


  • silah taciri  (25.01.18 15:23:27) 
kötümser davranmak istemiyorum ama iş bulmak istiyorsan öncelikle bölümünü değiştir. siyaset bilimi mezunu olarak nerede iş bulmayı umuyorsun? (laf olsun diye sormuyorum gerçekten merak ettim) onun dışında

1-not ortalamasını yüksek tutmak daha sonraki lisansüstü çalışmalarında başvuru aşamasında sana faydalı olur. yoksa bir işe yaramıyor. ama sen yine de yüksek tut.
2-ingilizceyi iyi seviyeye çıkarmaktan kastın yds'den alacağın yüksek not olmamalı. alanındaki terminolojiye hakim olman ve gündelik hayatta etkin bir şekilde kullanman gerekiyor.
3-hemen herkes ingilizce bildiğinden (iki kelimeyi bir araya getiremeyenler bile orta seviyede biliyorum diyor) ikinci hatta üçüncü bir dil gerekli. ama bu da çalışmayı düşündüğün alana yönelik olmalı. mesela daha teknik-mühendislik alanıysa almanca, ithalat ise ispanyolca veya çince, emlak ise arapça vs.
4-mutlaka öğrenci kulüplerine üye olup aktif görev al. kimlerle tanışacağını hayal bile edemezsin. ama o kulüp uniFB veya halk oyunları kulübü gibi eften püften olmasın. işe yarar olsun.
5-mutlaka bi yerlerde staj yap. her yaz tatilinde farklı bir sektör ve yerde staj yap.
6-önüne gelen fırsatları değerlendir. aman bu ne işime yarayacak, hiç uğraşamam, vs. demeden mümkün mertebe çok şeyi tecrübe et. bin deneyimden 1-2'si işine yarayacak. ama hangi 2si olduğunu şimdiden bilemediğinden hepsini yap. sonrasında iyi ki yapmışım diyeceksin.

not: sıradan bir üniversitenin sıradan bir bölümünde okuyup daha mezun olmadan önde gelen yerlerden iş teklifi almış sonrasında ben sizi değil bunu istiyorum diye istediğim alanda ve yerde çalışan biri olarak yazıyorum bunları. ve 15 dakikadır bunları yazıyorum işimi gücümü bırakıp. az biraz dikkate almanı rica ediyorum.
  • yemrem  (25.01.18 15:44:38) 
@yemrem

Teşekkürler cevap için.

Nerdeyse her bölüm için ilk söylediğin cümleleri kuruyolar. Artık acaba bölümümü değiştirsem mi diye düşünerek aklımı meşgul etmek yerine bulunduğum bölüme odaklanmayı düşünüyorum.

Staj konusunda çok bilgisizim. Mesela örnek vermek gerekirse yazın nerelerde staj yapabilirim? Örneğin geçen dışişleri bakanlığının stratejik araştırma merkezi için staj ilanını gördüm. Tabi daha 1. Sınıftayken başvuramıyorum buna ama hedeflerim arasına koydum. Bunun dışında nereler olabilir?

Work and Travel ve Erasmus yapmayı düşünüyorum bu arada.
  • yeteramadenedimherseyi  (25.01.18 17:15:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.