[]

evde bira yapanlar

uzunca hayaller kurduktan sonra cesaret edip butik biradan başlangıç seti aldım. nasıl yapılacağını falan araştırdım ve çok heyecanlıyım. işe koyulmadan önce tecrübeleri arkadaşlara cevaplarından emin olamadığım birkaç sorum var?

ilk olarak bu bira mayası denilen abiler ne çok sıcakta ne de çok soğukta iş görmeyip tembellik ediyorlarmış. benim memleket normalde 15 20 derece arasında seyreder ve haliyle oda sıcaklığı da o şekilde. kış olması sebebiyle geceleri 10 dereceye düştüğü zamanlar olacak. bu durumda maya abilerimiz bu durumdan nasıl etkilenir? tatlarında bir değişim olur mu? bozulurlar mı? yoksa çok tepki vermezler de olgunlaşma süreçleri mi uzar?

ikinci olarak hanım kokar diye mırıldanıyor ama doğum günü hediyesi diye aldırtmış bulunduk, ses edemedi :)) yapım aşamasında ne kadar kokar? hanımla çok papaz olur muyuz?

 
Maya konusunu çok iyi bilmiyorum, bilenler söylesin.

Koku yapmıyor çok fazla, yani kiti kurarken kovayı kapatana kadar mayanın kokusu yayılıyor ama kalıcı değil. Kova kapandıktan sonra zaten hava kilitli sistem olduğu için koku çıkmıyor dışarı.

Ek olarak, gözlemlediğim kadarıyla kiti kurarken hijyene ve kontaminasyon olmamasına ne kadar çok dikkat ederseniz o kadar iyi bira çıkıyor.

Edit: Ev biracıları diye bir grup var Facebook'ta, her soruya cevap veren insanlar bulunuyor. Maya konusunda bilen birileri vardır mutlaka.
  • kobuzchu kiz  (04.01.18 13:10:46 ~ 13:13:56) 
kokmaz. dibine kadar girersen ancak alırsın kokuyu. zaten ağzı kapalı bir kova kokunun dışarı çıkma imkanı çok az.

bu iş çok keyifli ama bir o kadar da yorucu. daha doğrusu kocaman harflerle yazmak istediğim bir TEMİZLİK kısmı var ki. insan düşündükçe üzülüyor. ben de 6. kiti kurdum iki hafta önce. bu hafta üşenmezsem şişeleyeceğim.

ben evin bodrumuna inan merdivenlere koydum ve sabit 18 derece şu an kova.
evinizin sıcaklığı çok değişken ise tad anlamında biranızı etkileyecektir. sabit olması lazım. yok ben 10 derecede yapacağım bu işi diyorsan lager mayalar bu iş için uygun olur.

tabii benden daha çok kit yapmış abiler birazdan gelip daha güzel bilgiler verecektir sana. ama. bir önemli konu. şerbeti ve sıcak suyu koyduktan sonra lönk diye 19 litre suyu boşaltıp hemen mayayı eklersen olmaz.

-şekeri veya maltı bir litre suda erit
-şerbeti boşalt
-şerbet konservesinde kalanlar için kaynattığın iki litre suyu önce konserveye sonra kovaya boşalt
-19 litrelik suyu(10 litresi soğuk olsun) kovaya boşalt.
-kovanın kapağını kapat hava deliğini kapat ve kovayı çalkala.
şimdi bu aşamada mayayı eklemen gerekiyor. ama kovanın üzerindeki dereceye bak. eğer gösterge 25 dereceden yüksek ise soğumasını bekle kovanın öyle ekle mayayı. bu önemli bir kısım.
  • kablelvuku  (04.01.18 13:12:15) 
15 derecenin altına düşerse süre uzayabilir. maya kolay kolay ölmez. ilk zamanlar ideal şartlarda kalmaya bak. ev çok soğuk değilse sıkıntı olmaz. olgunlaşma süresi uzayabilir, kovada 3 haftayı görebilirsin.

koku sıkıntısı olmaz. ben evde kullanmadığımız bir tuvaleti ayırdım, kasalar da kova da orada duruyor. bir koku sıkıntısı yok.

hanımın sevdiği tip biradan yap, bir iki denemeden sonra o senden çok sever. merak etme.
  • babilbaligi  (04.01.18 13:19:34) 
@babilbaligi hahahha:) bugüne kadar bira ve şarap dışında her içkiyi içer ama bira ve şarabı sevemedi. bakalım birayı sevdirirsek evde şarap da yaparız :)


  • burty  (04.01.18 13:23:48) 
@ burty: benim hanım da bira sevmez idi. ne zaman ki canadian blonde ile tanıştı, ne zaman ki weissbier ile tanıştı işte o zaman işler değişti. şimdi o benden çok seviyor.

evet beraber şarap yapmışlığımız da var. gayet basit.
  • babilbaligi  (04.01.18 13:48:12) 
oda sıcaklığının 10 derecelere düşeceğini sanmıyorum ama düşerse sadece mayalanma süresi uzar. en kötü ısıtma kemeri ve termostat alırsınız, geceleri kovayı ısıtırsınız. kova normalde kokmuyor ama kovanın olduğu odayı kapalı tutarsanız bir süre sonra kapıyı açınca koku geliyor, havalandırınca gidiyor. hava kilidinden çıkış olduğu sürece ses çıkıyor, kovayı yattığınız odaya koymayın, uyuyamazsınız.

butik biranın forumu var, orayı okuyun araştırın sorularınız çoğunun cevabı orada mevcuttur büyük ihtimalle.
  • inheritance  (04.01.18 14:20:53) 
maya dediğin şey canlı, eğer 15 derecenin altı olur ise aktif olmazlar ve dolayısıyla bira haline gelmez. 2-3 hafta sonunda da bozulmaya başla. sıcaklığın 15 dereceye düşmediği bir odada yapman gerek bu işi.

tam tersi olarak da 25 dereceyi geçerse bu sefer de meyvemsi bir tad oluşur, meyve şarabı içiyormuş gibi olursun.

koku falan yok, kokması için hava alması gerek. hava alırsa da bozulur ve gerçekten kokar.
  • hosein  (04.01.18 14:37:48) 
mayalar çalışırken ısı ürettikleri için, kovanın iç sıcaklığı, ortam sıcaklığından 2-3 derece yüksek oluyor. gündüz 15-20 derece arası sorun olmaz ama, gece 10 dereceye düşmesi sıkıntı. 21'in üstü sıcakta meyve aroması veriyor eşek herifler, 15 altı soğukta uyuyorlar. sizin 20-10 arası sürekli git gel yapması mayaların kafasını karıştırabilir, uyu uyan uyu uyan onlar da can nihayetinde. şaraptaki kadar sıkı bir kural olmasa da, ne kadar sabit sıcaklık o kadar iyi.

kovanın etrafını battaniye ile sararak biraz daha ısıtabilirsiniz. eğer strafor vs bulma imkanınız varsa içine sıcak su koyup ısı yalıtımı yapabilirsiniz ki eğer yaza doğru da devam edecekseniz strafor şart olacak. hele güney ve batı bölgelerde iseniz bırak yazı, nisandan itibaren strafor ve sabah akşam buz değiştirmek yaşamınızın bir parçası haline gelecek. (buradan hareketle, eğer ilk kiti beğenir de devam etmek isterseniz yaza kadar kovayı hiç boş bırakmayın ki, yazın buz gibi bira stoğunuz hiç bitmesin.)

biz ebeveyn banyosunu tahsis ettik kendilerine, orada fokur fokur takılıyorlar. çok çok çok hafif bir koku oluyor ancak bilmeyenin anlaması mümkün değil.

siz şimdi ilk heves, bekleme sürelerinin sonuna kadar sabredemezsiniz de. hemen açıp denemek isteyeceksiniz ama tadı, hacı emminin açık çayına benzeyecek, bu ne biçim şey diyeceksiniz. kitten kite değişmekle birlikte en garantilisi, 3 hafta kova+3 hafta şişede bekletmektir.
  • halanne  (04.01.18 15:45:27) 
@halanne güzel deneyimler için teşekkürler. nisandan sonra mersin sıcağında insan zor yaşıyor, minicik maya kardeşlerimiz nasıl yaşasın. evin içi klima çalışmazsa 35 40 derece oluyor.

3 hafta konusunda çok uyarı alıyorum kesinlikle kurallara uyacağım. walter white abinin öğrencisi sayılırız :)
  • burty  (04.01.18 15:54:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.