[]

Göbek bağı sorunsalı

Selamlar,

bebek doğduktan sonra göbek bağı kesiliyor, peki bu kesilmese ne olur, doğumların böyle cihazlarla olmadığı dönemlerde de nasıl oluyordu bu süreç tam olarak ?

Geçen gün bir arkadaşımla tartışıyorduk, doğum sonrası bebeği ağlatmak için popoya vurulunca deri gözenekleri şok etkisinden dolayı kapanıyor, dolayısıyla ağızdan ve burundan nefes alma gereksinimi doğuyor diye bir teoriyle karşı karşıya kaldım.

Belki saçma gelebilir ama doktor arkadaşlar belki aydınlatabilir ya da konuyla ilgili kaynak paylaşabilirsiniz.

 
göbek bağı kesmeye teknolojik alet gerekmiyor. basir bir bıçak bile keser. bir kısmı bebekde kalıyor zamanla da o da düşüyor kuruyor. bebeğin anneyle bir bağı yok aslında, plesentayla beraber çıkıyor,

bebeği vurma amacı anne karnında su içinde olduğundan bizim gibi solunum yapmıyor, poposuna vurma mantığı da bebeği ağlatıp ciğer solunumuna başlaması
  • oscar  (26.12.17 21:18:55) 
önce bunun şu anda yapılan modern ve en sağlıklı halini anlatayım:
bebeğin önce (normalde) kafası çıkar sonra kol ve bacakları. tüm vücudu çıktığında anneyle olan tek bağı o göbek kordonudur ama o kordon içeride plasentaya bağlıdır ve doğal olarak 9 ay boyunca anne rahmiyle her türlü bağlantıyı sağlayıp iyice içine yerleşmiş olan bu damarlar bütünü olan plasentayı bir anda bebek doğar doğmaz çekmeye çalışırsanız tüm o 9 ay boyunca bir organ gibi kanlanan yapılar dağılır ve aşırı kanamadan anne ölür. 2x2 kadar net bir durum.

işte bu yüzden bebek doğunca hemen göbek kordonu bir mandalla (klemp diyoruz) tutturulup önce kan akımı durdurulur sonra hemencecik kesilir bu esnada mandalla göbek arasında kalan kısımdaki kan sıvazlanarak bebeğe yollanır. evet, oncacık kan bile lazım o bebeğe. sonra kordon kesilir. tüm bunlar 3 saniye içinde olup biter.

şimdi elimizde kordunu kesilmiş bir bebek ve vajinasından bir kordon sarkan anne var. önce bebeği anlatayım, bebeğin nefes alması için popoya vurma olayı külliyen yalan, fazla dramatizasyon işi hatta bunun zararlı bile olduğunu söyleyen uzmanlar var. adet yerini bulsun diye ufaktan pış pış yapabilirsiniz, o size bağlı. ama olay nefes alma reflexini oluşturmaksa, bunun için yapılan şey sırt sıvazlamaktır hatta buna da tıpta bir şey manevrası deniyordu, aklıma gelmedi. deri gözenekleri olayını ise ilk defa duyuyorum. derdiden mi nefes alıyormuşuz? kurbağa mıyız biz yahu :D basitçe şöyle açıklayabilirim bunu da: ilk kez dış dünyanın atmosfer basıncına maruz kalan bebeğin ciğerleri açılıveriyor hatta bu basınç, fetal hayatta açık olan kalpteki sağ-sol odacık arası kapakların kapanmasını sağlıyor. kapanmazsa 'kalbi delik' bebekler deniyor onlara da.

şimdi eski çağlara gidiyorum: o kord kesme olayını (günümüzde bile var aslında böyle şeyler) taşla ezerek gerçekleştiriyordu kadınlar. evet, çok canice geliyor ama doğru. üstelik bilin bakalım bu hiç d ehijyenik olmayan olay daha sonra neye sebep oluyor? hangi bakteri enfeksiyonu mesela? TETANOZ! ve işin kötü yanı iş daha tetanoza varmadan zaten anne o sarkan kordu hemen çekiyor ve n'olduğunu söylememe gerek bile yok. kanamadan dolayı ölüyorlar. bu kanama elinizi bıçakla kesme gibi bir kanama da değil üstelik, sular seller gibi, bir başladı mı durdurulması çok zor bir kanama. bebeğin ana rahminde kapladığı alanı düşünün, oradaki tüm damarlanmayı düşünün, hepsi bir anda kanıyor. tek bir damar vs. değil yani olay.

zaten bazı plasentanın anormal yapılanma durumları var mesela "plasenta ablasio ya da previa" gibi durumlarda plasenta rahme aşırı invazyon yaptığı için bunlarda sezaryen şartı oluyor genelde. ablasio ile gelen ve bebeği ex olan kadında aşırı kanamayı durdurmak için aorttan çıkıp rahme ve çevre dokkulara uzanan ana damarı bağlamaya kadar giden bir iş bu.

tüm bunları önlemek için de başa dönüyoruz, o vaginasından kord sarkan anne pozisyonuna, işte o iş zamana bırakılır. o damarlar tek tek kendiliğinden kapanır, plasenta yavaş yavaş rahimden ayrılır ve vaginadan (yer çekiminin de etkisiyle kendini dışarı salar. biz de bu olaya sadece yavaşça ve kıvırarak kordu ve plasentayı çekerek yardımcı oluruz. bu ilk 30 saniyede de gelebilir 30 dakikada da.

özet olarak anlatmaya çalıştım biraz hatta bayağı uzun oldu ama inanın bunların hepsi aynı saniye içinde gelişen ve düşünülen olaylar :) umaarım faydalı olmuştur :)
  • glutamin  (26.12.17 22:29:05) 
gözenek xd


  • shotgunwoman  (27.12.17 00:28:40) 
Detaylı açıklamalar için teşekkürler
bebek ciğer solunumuna başlatılmazsa ne olur ? Nihayetinde anne karnında ciğer solunumu yapmıyordu.

Doğduktan sonra sadece kordonla yaşaması mümkün mü ?
  • facebook  (27.12.17 01:41:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.