[]

Baskasinin ketcabini kullandim

Selamlar,

Ben ortak kullanimli mutfagi olan bir yurtta kaliyorum. Aksam yemek hazirlayacaktim ve mutfakta kimse yoktu. Normalde ketcap tuketmem ama dun yemegin yanina spagetti yapmistim ve canim ketcapli yemek istedi. Ama ketcabim yoktu. Neyse ben tabagima spagetti koyarken biri geldi mutfaga. Naber nasilsin konusuyoduk, sonra ben de “ya ketcabin varsa kullanabilir miyim” dedim. O da aa yok ama domatesim var dedi. (Elindeki kapta da seker domates vardi). Ben de yok tesekkur ederim bende de var dedim.

Sonra “aa ama X’in ketcabi var, onu kullanabilirsin” dedi. Ama mutfakta herkesin dolabi ayri. Ve x onun hicbir seyi degil. Hepimiz sadece kat arkadasiyiz. Ben de “yok yaaa benim pesto sosum var onunla yiyeyim ben” dedim. O da “yok yok alabilirsin cidden” dedi, o sirada cocugun dolabini acmisti, ben zaten ketcapla yemek istiyorum beni resmen gunaha davet ediyordu. Sonra “yok yok sormadan alirsam kendimi kotu hissederim” dedim ve kendi dolabimi acip pesto sosumu cikardim, kasik aldim cekmeceden. Bu arada gidip x’e neden sormadin derseniz, yaklasik 30 dakika once onu yurttan cikarken gordum arkadasiyla. Neyse o sirada kiz cocugun dolabindan ketcabi cikardi ve yaa x zaten hep benim bir seylerimi kullaniyor, bir sey olmaz tamam buraya birkac tane domates birakayim dedi ve ketcabi bana verip domates koydu. Ve evet dayanamayip tamam o zaman, dedim ve ketcabi spagettime dokmus bulundum. Kiz dedi ki, x bir sey derse butun sorumlulugu ben alirim, onemli degil. Ama icim cok rahat etmedi.

2 saat sonra fln mutfaktan bir sey almak icin cikmistim. O sirada baska bir kiz ve x yilbasi icin kata sus yapmislar. X bana donup dedi ki, hey, yuzir! Suslemeleri nasil buldun, ben de cok begendiim cok guzel olmus fln dedikten sonra ketcapla ilgili hicbir sey demeden odama gittim. Ama simdi vicdanim rahat degil. Acaba cocuga ketcabini kullandigimi soylesem mi? Muhtemelen ketcabini kullanmami hic sorun etmeyecek ama gizli gizli kullandim ve eger mutfakta birinin bir seyi kaybolmus olsa akillarina hep ben gelebilirim. Napayim?

Tesekkurler, iyi gunler

 
Allahım, ince düşünmekten öleceksiniz herhalde.
Tamamını veya çok büyük kısmını kullanıp bitirmediğiniz sürece çok da mesele edilecek bir şey değil bence. Mutfakta karşılaştığınız bir başka zamanda "ya ben geçen gün kullandım, kusura bakma, sen de burdan alabilirsin lazım olursa" falan derseniz sorun olmaz sanki.

  • sopiro  (06.12.17 13:49:37 ~ 13:50:02) 
bence ince düşünmek değil bu. başkasının dolabından bişey alıp kullanmak yanlış. kullanmamak olması gereken bişey zaten. yerinde olsam laf arasında söylerdim. bi daha da yapmazdım. belki hastalık derecesinde takıntılı, belki hoşlanmıyor...


  • elorelia  (06.12.17 13:54:06) 
Laf arasında söylersin. Zaten hastalık derecesinde takıntılı bi tip olmadığı sürece bişey olmaz .


  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (06.12.17 13:57:07) 
mesele ketçap değil. izni olmadan başka birinin dolabından bir şey almak.

hatta dolabı açmak bile yanlış.

aradaki kişi dolap sahibinin çok yakını da olsa, hiç tanımıyor da olsa açıp vermesine izin vermemeniz gerekirdi.
  • eeb  (06.12.17 13:59:28) 
mahremiyet, mülkiyet...vb kavramlar çok kıymetli. ama bu kavramların uygulamasında önce bir çizgi vardır. o çizgi geçildiğinde ihlal edilmiş olması maalesef büyük zarar verirken o çizgiyi geçmemek için durmak da bazen işleyişe co mak sokar.

ortak alanda, kilitsiz bulunan bir dolap. zaten oraya eşya bırakan herkes (hoş ya da degil) bir şekilde malının sorumluluğunu ortaya bıraktığını ve bunun bir şekilde ihlal edilebileceği ihtimalini göze alıyor. böyledir ve böyle olmalıdır. bu herkes birbirinin dolabını yağmalasın demek olmadığı gibi kimi anlarda paylaşımı da yok sayarak kimse kimseye dokunmasın demek değildir.

burada "hüsnüniyet kurali" uygulanır.

yani yapılan eylemin amacı karşıdakini huzursuz etmek değilse, niyet kötülük içermiyorsa karşılıklı nezaket kuralları çerçevesinde kişiler eyleme karşı tepki verirler.
toplumsal hayat buna denir. kalabalıklarda herkes mahremiyet alanını keskin çizgilerle çizerse bir sure sonra çarpışırlar. ama esneklik sağlamak basarilabilirse yumuşak geçişlerle sonsuza kadar bir devinim elde edilebilir.

özet geceyim;
gidip kapisini çalın. dün ketçap lazım oldu, sen yurtta olmadigin icin soramadim, izinsiz seninkinden biraz kullandım. yerine de bir kaç domates bıraktım. umarım yanlış yapmamisimdır? kusura bakma... deyin.
eşyasının kullanıldığını bilsin.
rahatsız olacaksa "bir daha yapma" deme şansı olur. bir daha yapmazsınız.
değilse zaten afiyet olsun der.
  • strawberry first  (06.12.17 14:21:53) 
hiç yurtta yaşamamış insanların bu soruyu cevaplaması biraz zor bence.

lisede yatılı okumaya başlamış biri olarak şahsi fikrim, ketçap biten bir şey olmadığı için sorun değil. yurtta yaşayan insanlar böyle şeyleri tolere edebilirler, etmeliler. odanı bir yabancıyla paylaşıyorsun, ketçabını mı paylaşmayacaksın. hem bak x de diğer kızın yiyeceklerini kullanıyormuş zaten.

x'in bir adet elması olsaydı ve senin canın elma çektiği için onu yeseydin bu sorun olabilirdi. adam belki geceyarısı acıktığında yemek için ayırmış o elmayı. ama ketçaptan bir şey olmaz çünkü bitirmemişsin. istiyorsa defalarca tekrar kullanabilir.

he sorun dolabı karıştırmış olmaksa, sen dolabı karıştırmamışsın başkası orada ketçap olduğunu biliyormuş ve sana göstermiş.

diğer yandan, sana "hey, yuzir! suslemeleri nasil buldun" diyen, bu yakınlıktaki bir insanın ketçabını izinsiz alman da sorun yaratmayacaktır. ama madem bu kadar takıldın, ketçabı kullandığını söyle, olayı da anlat ne olacak. hem için rahatlar hem de muhabbet olur işte uzun uzun anlatırsın bize de anlattığın gibi. "aslında spagettimi pesto sosumla yiyecektim, işte diğer kız beni çok gaza getirdi, ama ketçabın yerine domates koyduk, hem daha sağlıklı" vs vs uzat işte. hatta diğer kız da yanınızda olursa geyik muhbbete döner bir süre sonra.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (06.12.17 14:29:54) 
ketçap çok zor bitiyor zaten, bozuluyorlar. benim ketçabımdan kullanılsaydı hiç rahatsız olmazdım ama gidip domateslerim yenilseydi hoşuma gitmezdi. bence problem yok. söylersin, olmadı bir ketçap alırsın.


  • pinkpeony  (06.12.17 14:35:09) 
Sevgili yuzır mahremiyet denilen tek dişi kalmış canavarı çiğneyip hala aynaya bakabiliyor olman bile çok şaşırttı beni. Sen adamın ketçabını al dop dop spagettine sık sonra nam nam ye ondan sonra vay efendim adamı gördüm ketçabını sıktım demedim. Nasıl güzel miydi bari bu mahremiyetin tadı, mutlu musun şu an? Doydun mu HA DOYDUN MU! Zavallı x ketçabının nam nam götürüldüğünden habersiz hala süslemeler de güzel olmuş diyor, acıdım adama :((((

alskdaskdjsadjksajdsa ya nolacah ya, ben de yurt arkadaslarımın şekerlerini hüpletiyorum bazen sonra şekerini aldım canım diyorum (ama bazen xD), çayıma atıp çın çın çın karıştırıyorum, bazen kaymağımın üstüne döküp gömüyorum, bi şeker alamadım napiim gerizekalı şok market 5 kiloluk şeker satıyor, napcam ya 5 kilo şekeri. Memleketten biber getirip verdim birisine mesela, o da benim biberleri yiyor.

Çok içine battıysa kuru kuru diyemem dersen, mini mini kapkekler yap ver, verirken de böyle böyle oldu dersin :D Bence böyle şeyler hiç önemli değil, raadol.
  • ekaterina  (06.12.17 15:29:08) 
orası beytepe di mi?


  • beyteper canavari  (06.12.17 17:15:00 ~ 17:23:10) 
biri benim dolabımdan izinsiz bir şeyimi alsa ve hiç açıklama yapmasa kızarım ve o kişi gözümde biraz hadsiz gelir, ya da onun beni ciddiye almadığını düşünürüm. ama almışsa ve bunu bana bildirmişse hiç önemsemem.


  • for day to break  (06.12.17 17:23:55 ~ 17:24:24) 
Çocuğa ketçabını kullandım geçen gün, kendimi kötü hissettim habersiz olduğu için. Umarım sorun olmaz de.

@blue serenity Kız ketçabı olmadığı için başkasınınkini alıyor. Sonra o kişiye yeni ketçap alıp dolaptaki ketçabı çöpe atıyor. Hangi yetkiyle? Yenisini alınca eskisi üzerinde hak sahibi mi oluyor? Resmen ziyan. Diş fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel bir şey değil. Ketçap altı üstü. Ne çöpü ya.
  • Lim5  (06.12.17 17:37:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.