[]

intihara çok yakın bir insana ne cevap vermeliyim?

intihara çok yakın bir insana ne cevap vermeliyim?

çok sevdiğim mükemmel bir insan var hayatında her şey ters gidiyor şimdiye kadar ne söylediyse yaptı ve maalesef şimdi de intihar edeceğini söylüyor bana "intihar etmemem için sadece bir sebep söyle o bile yeter" dedi biraz zaman ver öyle cevap vereyim dedim ne söylemeleyim ona bana kalsa yaşadığın suç bu dünyada yaşanacak ne kaldı öl kurtul derim çünkü bende zoraki ve çok isteksiz yaşıyorum ama içimden geçenleri diyemem o halde ne demeliyim nasıl bir yalan söylemeliyim?


 
Göremediği işitemediği dokunamadığı tadamadığı ve koklayamadığı, yani algı sahasının dışında kalan şeyler olduğunu ve bu yolla dünyada kim bilir ne kadar çok kişiyi olumlu etkilediğini söyle. İnsan algılarından ve egosundan ibaret değildir, bilmediği güzellikleri keşfetmek için yaşasın.


  • yaren  (26.11.17 04:33:30) 
Merhaba,

psikoloji dersinde gördüğümüz kadarıyla önce karşı tarafa sevildiğini, saygı duyduğunuzu, değerli olduğunu hissettirecek şekilde iletişimi başlatın,
sonrasında sorunu detaylıca anlatmasını, sorular sorarak ama incitmeden veya yargılayıcı, fikrini çürütücü bir tavır takınmadan dinleyin ve gerekirse anladığınızı göstermek için söylediklerini kelimeleri değiştirerek tekrar edin.
sonrasında kişinin elindeki kaynakları gözden geçirmesine yardımcı olun. Aile, arkadaş, siz, para, eğitim, aşk, geçmiş başarılar, yurtdışı imkanı varsa o, tatil imkanı varsa vesaire bunları dillendirmesini sağlayın. Ama "bak iyi durumdasın" mesajını vermemeye çalışarak yapın.
Sonrasında plan çizmeye çalışın, şu şu kaynaklarla şöyle bir şey yapabilir miyiz acaba? gibi sorular sorun. gerekirse kökten değişiklikler tavsiye edin, bulunduğu çevre sorunun kaynağı olabilir çünkü.
sonrasında sık sık yoklayın moralini, ne yaptığını, bir şey yapmak isteyip istemediğini vs.

eğer evde kapalı, çok uyuyan geç yatıp geç kalkan dışarı çıkmak istemeyen birisiyse zorla olmasa da arkadaş nazı yaparak dışarı çıkarın, doğa park vs gibi yerlere götürebilirsiniz.

beraber spora başlamayı teklif edebilirsiniz, basit bir egzersiz bile olsa her gün 30 dakika yapmak antidepresan etkisi yaratıyor.

son olarak, intihar edeceğini söyleyen birisini polise bildirmekle yükümlüsünüz, not olarak düşelim. bildirin demiyorum ama öyle işte.

ve bu anlattıklarım da profesyonel tavsiyeler değil kesinlikle. klinik psikolog eşliğinde kişiye özel değerlendirilmesi gereken bir mesele çünkü.

Bir de şunu eklemek gerekir, kişinin yaşamını sonlandırmak istemesi, bunu bilinçli bir karar ile yapması bizim ne kadar üzerinde söz hakkı olduğumuz bir şeydir? Sadece düşünmek için yazmak istedim bunu da.

saygılar
  • insaniz iste  (26.11.17 05:15:56) 
Birlikte profesyonel yardim almaya gidin mutlaka... birlikte gidin diyorum cunku tek gitmek istemeye bilir...

Bir de olaylari yorumlama gozdeki gozluk gibidir, gözluk numaran yanlissa her sey oldugundan daha da kotu gorunur.

Kimsenin hayati kolay degil , yalniz degil...
  • chezsoi  (26.11.17 07:16:27) 
Merhaba çok güzel tavsiyeler yazılmış. DUyuruyu silmeyin olur mu?


  • ikcı  (26.11.17 09:09:41) 
çok kötü bir dönemden geçen arkadaşımı, elinden tutup psikoloğa götürdüm. seans seans, her hafta. o çıkana kadar bekledim, çıktıktan sonra psikoloğundan, ona nasıl davranmam gerektiğiyle alakalı tavsiyeler aldım ve ikimiz birlikte içmeye gittik. bu şekilde 4 ay geçti, daha iyiye döndü.

bir de david burns - iyi hissetmek adlı kitabı okusun. ben okumadım, psikoloğum önerdi. tanıştığım kim varsa, yazdığım kitabı okuyup düşüncelerinin kalıcı olarak değiştiklerini söylüyorlar. ben de "down" hallerimden birine girince okumaya başlayacağım.
  • gebere jackson  (26.11.17 10:52:47) 
Her seyi birakip yola ciksin. Zaten kendisini gozden cikarmissa daha ne kaybedebilir ki.


  • beetlejuice  (26.11.17 11:17:45) 
Değişiklik önerin. Ama öyle çok çaba gerektirecek, uzun süre sonunda hissedilecek değişiklikler değil. Adam zaten kendinden geçmiş. Meslek değiştir, yurtdışıma yerleş gibi çok çaba gerektiren tavsiyeler pek yerinde olmsz çünkü adam şu an felçli gibi. Muhtemelen günlük sorumluluklarını dahi yerine getirirken zorlanıyor. O yüzden basit ve hızlı sonuç gösterecek değişiklikler yapmalı. Bu ufak değişiklikler ona biraz daha iyi hissettirecektir sonrasında ise daha sistemli ilerleyip meslek değişimi ya da kendinde onu rahatsız eden ne varsa kademeli olarak değiştirip mutlu olabilir. Terapi mutlaka almalı ama tabi işinin ehli bir terapist lazım. Bu arada eğer İstanbul’da ise ben tanışmak istiyorum


  • dragons  (26.11.17 13:05:38) 
imdi,
şöyle bir durum var:
istatiksel verilere göre intihar girişimlerinin %80 gibi hayli büyük bir kısmı başarısız oluyor.
bu ne demek?
intihar girişiminde bulunanların pek hemen, hemen hepsi sonraki hayatlarına intihara teşebbüs etmeden ki hallerinden bin beter bir halet-i ruhiye içerisinde devem etmek zorunda kalıyorlar. (örn: sakat kalıyorlar).
bu kadar büyük bir riski en gözü kara pokerci bile almaz. almamalı; zira aklı başında bir kimseye yakışmaz.
şu da var ki: ölüm, sondur. hayat ise her ne denli karamsar gözükürse gözüksün, geleceğe dair her zaman için limitsiz potansiyel içerir.
hayatımızı sonlandırmaya karar verdiğimizde bu potansiyeli çarçur etmiş oluruz.
bu, en kibar haliyle söyleyecek olursak küstahlıktır!
bu israfa gerek yok.
her türlü acı geçecektir.
kalıcı bir acı olduğuna inanmıyorum.
  • pangea  (26.11.17 20:13:09 ~ 20:13:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.