[]

hangisi toprak?

taşındığımız günden beri prizi olmayan yere priz takacağım. çok acemi değilim, elimden gelir.

prizin içinde üç tane kablo var. biri kırmızı, ikisi siyah. kırmızıda akım var, kontrol kalemini yakıyor, o tamam.

peki öbür iki siyahtan hangisi nötr, hangisi toprak acaba? bunu anlamanın bir yolu var mı?

 
elinizde ölçü aleti var mı?


  • izole  (19.11.17 21:47:18) 
yok ama bulurum lazımsa. siz yöntemi anlatabilirsiniz. hatta amatör bir model ölçü aletim de vardı sanırım, bulabilirsem evde.


  • kibritsuyu  (19.11.17 22:10:50 ~ 22:18:08) 
faz-nötr arası 220 volt olarak ölçtüyseniz faz-toprak arası 221-222 volt gibi bir rakam çıkmalı. buna göre nötr ve toprak kablolarını bağlayabilirsiniz.


  • izole  (20.11.17 00:37:07) 
gerilim farkı net belli etmeyebilir. ölçü aleti bulursanız diğer prize ara kablo falan bağlayıp, ara kablonun toprak bağlantısı ile nötr ve toprak arasında kısa devre testi yapabilirsiniz.

AMAN HA faz ucuna herhangi bir şey dokundurmayın, açık devre olur. fazı ayırıp toprak ve nötr arasında ölçün. bi de ofiste falansanız hatta bağlı toroid olmadığından emin olun.
  • icim urperiyor  (20.11.17 01:03:46) 
@icim urperiyor: tam anlayamadım. toprakla nötr arasını mı (yani iki siyah kabloyu) ölçeceğim? faz-nötr veya faz-toprak arasını ölçmeyecek miyim? iki ayrı cevap geldi.

ibreli bir ölçü aletiyle 220 ve 221 volt arasını anlamam pek mümkün değil. illa dijital mi edineyim? bunun başka garantili yolu yok mu? zira 220 voltun da tam 220 çıkacağını sanmıyorum. voltaj bu, düşer, çıkar, küsurattan tespit etmek çok sağlıklı gelmedi bana.

ya da nötr ile toprağı karıştırıp bağlasam zararı olur mu? yani toprak yerine nötr taksam çarpılma, sigorta attırmai yangın çıkarma, taktığım aleti bozma gibi durumlar yaşar mıyız?

faz belli, onu kontrol kalemiyle bulabiliyorum. kablosunu da kırmızı yapmış sağolasıca elektrikçi. ötekileri niye olması gereken standartta bağlamazlar anlamam ki.
  • kibritsuyu  (20.11.17 01:33:17) 
elektrikci degilim ama sey deniyor sanirim: butun toprak hatlari binada sonucta tek yere bagli yani butun topraklar birbirine bagli olmali. o zaman kisa devre olcen bir cihazin varsa (bazi multimetrelerde iki ucu birbirine degdirdiginde biip diye oter hani) bir ucu halihazirda var olan bir prizin topragina, obur ucunu siyah kablolardan birine degdirirsen bip dedigi yerde toprak kablosunu bulmus olursun.


  • robokot  (20.11.17 01:45:02) 
takılı prizlerden birini sök ve bak, ortaya doğru giden topraktır. (mühendisim :)


  • pccopath  (21.11.17 14:20:36) 
@kibritsuyu

evet robokot'un dediği gibi. kısa devre testi yapın başka bir prizin ortasındaki toprak kablosu ve sizin faz olmayan kablolar arasında, ama öncesinde faz kablosunu özellikle ayırın hatta izole edin.
  • icim urperiyor  (21.11.17 22:23:05) 
ölçü aletiyle faz ile iki siyahı da ayrı ayrı ölçtüm, ikisi de 220 volt dedi. sonra kısa devre olunca biip diye ötme pozisyonuna alıp iki siyah kabloya değdirdim biip öttü. evdeki bütün prizlerin faz olmayan deliği ile toprak demirini değdirdim, onlar da öttü.

galiba toprağı nötre bağlayarak amele işi topraklama yapmışlar. lakin kiracı olduğum evde buna müdahale edip düzelttirme şansım yok. muhtemelen de bütün bina böyle. değilse de nasıl anlarım bilmiyorum. binada hakiki bir toprak hattı varsa elektrikçi ağırıp ona bağlatabilirim belki sigorta kutusundan.

ayrıca sigorta kutusunda takılı 30mA'lık bir kaçak akım rölesi var, ama bağlantıları yok. öyle boş duruyor. niye takmışlar da bağlamamışlar anlamadım.
  • kibritsuyu  (02.12.17 12:23:38 ~ 23:40:49) 
evet, sıfırlama dediğimiz işlemi yapmışlar. 3ma değil, 0.3A veya 30ma olabilir o kaçak akım rölesi. 3ma çok düşük bir değer. sıfırlama yapılan hatta kaçak akım rölesi tutmaz, o yüzden bağlamamışlardır.


  • icim urperiyor  (02.12.17 19:32:06) 
3mA değil tabii ki 30mA. yazarken sıfır koymayı unutmuşum.

şu durumda benim hangi siyah kabloyu nereye bağladığımın bir önemi yok. kontrol kalemini yakan fazı prizin bir deliğine, öbür siyahların da birini prizin öbür deliğine, birini toprağa. doğru mu?
  • kibritsuyu  (02.12.17 23:42:33) 
eğer kısa devre testinde 2 siyah kablo da öttüyse birbirine bağlılar demektir. dolayısıyla evet, doğru.


  • icim urperiyor  (03.12.17 00:19:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.