[]

Türkçeciler buraya! Bu sorunun cevabı ne olabilir?

Türkiye Türkçesi edebi konuşma dili

A) İstanbul ağzı ile aynıdır.
B) Yazıldığı gibi seslendirilir.
C) Seslendirildiği gibi yazılır.
D) İstanbul ağzına dayanan, yazı dilinden farklı bir kattır.
E) Karışık şive özelliklerine sahiptir.

 
İstanbul ağzına dayandığını biliyorum ama emin olamadım. D diyorum


  • imelih  (03.11.17 23:32:41 ~ 23:48:29) 
tıklanmayan duyuru olmuş sanırsam özel karakterden
cevabım d ve e

edebi konuşma dili ise a diyorum.
  • basond  (03.11.17 23:33:06 ~ 23:36:57) 
A

Turkce yazıldığı gibi okunmaz. Başka diller de yazıldığı gibi okunmaz. Türkçe Latin alfabesine geç geçtiği icin yazim konusunda Avrupa dillerine Göre daha avantajlıdır ama yazıldığı gibi okunmaz.

Diksiyon derslerinde bile “gideceğiz” biçiminde değil “gidicez” biçiminde okunması öğretilir. Agabey değil abi okunur vesaire...
  • hans mustermann  (03.11.17 23:35:31) 
Bir kere edebi konuşma dili nedir? Öyle bir şey yok ama edebi konuşma diline doğru Türkçe seslendirmesi dersek hayır İstanbul ağzı ile aynı değil, o başka bir şey. Doğru olan TRT konuşması. Hayır yazıldığı gibi kesinlikle seslendirilmez ve seslendirildiği gibi de yazılmaz, bkz: gelecek zaman ekleri. Cevap D gibi.


  • i was made for you  (03.11.17 23:37:34) 
Turkce yazildigi gibi okunur. Gelecegim, Gelecegim dersen herkes anlar, ama konusma dilinde gelcem dersin. Konusma dilinde seslerin yutulmasi yazildigi gibi okunmadigi anlamina gelmez, ogretemedik Bunu marjinal takilanlara bir turlu. Ingilizce yazildigi gibi okunsa you dersin, ama yu diye okuyorsun ve konusma dilinde ya oldugu da oluyor.


  • baldur2  (04.11.17 02:38:17) 
a


  • burya  (04.11.17 02:50:07) 
E değil, tabii ki de şive söz konusudur. İstanbul ağzı, Anadolu ağızları vs.
D değil, D şıkkı bir manada E şıkkını geçersiz kılıyor zaten. Aynı zamanda İstanbul ağzının, Türkiye Türkçesinin kaynağı kabul edildiği doğrudur.
B ve C seçenekleri doğrudur.
A yanlış. Zira Türkiye Türkçesi bir dildir. Ağız ile dil ayrı kavramlardır. Ağız, bir dilin alt başlıkları arasında anılabilir ancak.
  • perfectum  (04.11.17 02:54:03) 
D


  • taktikmaktikyokbambambam  (04.11.17 02:57:30) 
turkce genelde yazildigi gibi okunur ama tamami ile yazildigi gibi okunur denilemez zaten diller bir sure sonra yazi dili ile sozlu dil gelisim sureleri farkli oldugu icin yazildigindan farklilasiyor, bizim latin afabesine gecisimiz yakin zaman once oldugu icin bu etki daha yok gibi.

Cevabim:A
  • gezegen olan pluton  (04.11.17 03:01:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.