[]

Fitness Programı Hk.

edit: eklemeyi unutmuşum. boy 174, kilo 72.

Merhaba,

Yıllardır spor namına herhangi bir şey yapmayan ve masa başı çalışan biri olarak geçen hafta bir spor etkinliğine davet edildim ve on beş dakika geçti geçmedi, nefesim kesildi. Resmen mahvoldum. Bir süredir aklımda olan spora başlama düşüncesini de hayata geçirmem için çok büyük bir etken oldu bu durum. Bugün kayıt oldum ve başladım. Bu işlerden pek anlamayan biri olarak sizden program konusunda fikirlerinizi bekliyorum. Öncelikli amacım kondisyon yapmak. Vücut direncimi yükseltmek. Çok çabuk yorulduğumu düşünüyorum. Badiciler gibi olmak arzusunda hiç olmadım. Vücudum kendisini toplasın; kol, göğüs ve karın kaslarım şekle girsin yeterli.

Bugün de dahil olmak üzere on gün için şu program tavsiye edildi:

15 dk koşu
15 dk bisiklet
15 dk eliptik
esneme hareketleri
15x3 mekik
15x3 ters mekik
15x3 şınav

Sizin önerileriniz neler?

Teşekkür ederim.

 
Başlangıç seviyesi için bile kötü bir program, program bile demek yanlış aslında.


  • angelus  (20.10.17 22:30:36) 
birincisi badiciler gibi olmak kolay değil. programa gelince, ilk günden 45 dk kardio, ters mekik ve şınav ağır olmuş. nefesi kesilen biri için başlangıç olarak, artarak tempolu yürüyüş ve makinede bir kaç hareket yeterli olurdu.


  • ayaklibalik  (20.10.17 22:37:30) 
amacın direncini yükseltmek ve bu vesileyle de şekle girmek ise "Thenx" isimli bir youtube sayfasını önerebilirim.
Oranın kurucusu calisthenics üzerine çalışıyor. Beginner hareketleri gayet faydalı olur diye düşünüyorum.

verilen programdaki koşu, bisiklet, eliptik bence gereğinden fazla. bari birini yap deselermiş. çok mu kilolusun?
  • a man alone  (20.10.17 22:39:39) 
Buradan program yazmak doğru olmaz ben antrenörüm öncelikle gidip sağlığınızla ilgili spor yapabilir raporu almalısınız, bana kalırsa her şeyden önemli bir sıkıntı çıkmaması adına.

Ardından şunu söylemem gerekiyor. Spor 1 ay 1 hafta 1 gün yapılıp bırakılacak bir şey değil öncelikle neden spor yaptığınıza karar vermelisiniz. Gerçekten bunu istiyorsanız başlayın yoksa 1 gün yap 5 gün yat şeklinde size zaman kaybından başka hiçbir şey kazandırmayacaktır.

Ardından vücut yağ oranınıza ve postür analizinize bakılmalı peki neden?
Yağ oranınız nasıl bir program ile spor yapacağınızın ön koşuludur. Ülkede 80 milyon insan varsa hepsine aynı program verilemez, kişisel olmalıdır. Postür analizi yaptırın dememin sebebi de şu: birçok insanın vücudunda kendisinin bile farketmediği sorunlar olabilir. Örneğin kalça kısalığından bahsedelim bu sadece kalçayı değil tüm vücudu etkiler o yüzden yanlış yapılan bir programla bunu daha da tetikleyebilirsiniz. Bu yüzden vücuttaki analiz iyi yapılmalı ki uzun vadede sorunlarla karşılaşılmasın, postürle ilgili sorunlar çözülüp daha sağlıklı olabilelim.

İyi bir hoca ile çalışın size en büyük tavsiyem bu olacak. “Bu spor salonu çok iyiymiş” diyerek salon seçmeyin hoca seçin, iyi spor salonu yoktur eğitimli ve bilimsel olarak sporu takip eden hoca vardır unutmayın.

Size burada program önermeyeceğim sebebinden zaten detaylı bir şekilde bahsettim. Nasıl her kalbim ağrıyor diyene şu ilacı kullanın diyemiyorsak detaylı bilgi istiyorsak spor yapmak isteyen herkese de kafamıza göre aynı programı yazamayız. Herkese aynı programı veren bir hoca varsa oradan koşarak uzaklaşın. Size son tavsiyem lütfen hızlı başlamayın. Bunu derken ne demek istiyorum? Koşabildiğiniz kadar koşun, yürüyebildiğiniz kadar yürüyün, kaldırabildiğiniz kadar ağırlık kaldırın. Zaten yeni başladığınız için ileri seviyede fitness yapan birine göre en ufak aktivite bile sizi maksimum seviyede geliştirecektir o yüzden lütfen egonuza yenilip büyük ağırlıkla çalışmayın içinizdeki spor aşkını öldürmeyin. Tekrar söylüyorum spor devamlılık ister ömür boyu yapacağınızı düşünürsek acele etmeye gerek yok, öncelikle ilk yapmanız gereken hareketlerin doğru yapılış şekilleriniz öğrenmeniz olacaktır.
  • powerpufgirl  (20.10.17 22:42:27) 
Ayrıca editlemeye üşendim. Bölge bölge çalışma. Bir gün göğüs bir gün kol bir gün bacak vs olmasın çok ağır olur sen yeni başladın. “Full body” çalış. Yani tüm vücudu çalıştır


  • powerpufgirl  (20.10.17 22:44:09) 
Stronglifts 5x5 programini arastirin, uygulamasi ucretsiz indirin, ustune 15-30 dk kosu ekleyin, 6 hafta icinde farki goreceksiniz.

tesekkurler.
  • lanc  (20.10.17 22:49:24) 
Böyle bir program olmaz, olamaz..
Tavsiye eden kişiye de saygılarımı iletirim.

15 Dak. Bisiklet ile başlayıp, 15 dakika koşu ile bitirilmeli, başlangıta 15*3 mekik, bitişte koşu öncesi 15*3 alt mekik size yeter.. Aradaki boşlukta full body antremanlarla doldurulmalı.. Yoksa bu antremanı spor salonunda yapmanın hiçbir anlamı yok..
  • st curse  (20.10.17 23:04:52) 
mekik olayını bi daha düşün bence. konuyla ilgili bir link te vereyim:
www.bbc.com

  • izole  (20.10.17 23:17:48) 
Cevaplar için teşekkürler.

@powerpufgirl, Spor salonu iyidir diye gitmedim, evime yakın olması tercihimdi. En yakın yere başladım diyebilirim. Sağlık raporu da aldım. Hocalardan da bir beklentim yok. Öyle kafalarına göre takılan tipler.

@a man alone, Açıkçası kilolu biri olduğumu düşünmüyorum. Boy 174, kilo 72.

@lanc, uygulamayı hemen indiriyorum.

Spor geçmişim yok değil, var ama baya geçmişte. Spor salonunda ilk defa spor yaptığım için aletler baya uzak geliyor bana. Evde ve dışarıda spor yapabileceğim ortam olmadığı için başladım. İyi kötü bir adım attım bence ve devam edeceğim. Sadece, belirttiğim sebeplerden ötürü yönlendirilmeye ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.
  • dalgaci mahmut  (20.10.17 23:36:58) 
herkes bir seyler karalamis. ben de ekleme yapayim. efendim ilk isinma sureci olarak 15 dakikalik kosu veya yuzme vs. yapmak iyi olacaktir tabi sonrasinda da esneme hareketleri sart. bunun disinda program olarak verilecek en basit isler bile baslangic olarak yeterlidir. mesela ben bu sene programimi degistirip yari cross-fit yari body building olarak yapiyorum bu tabi belli bir surec ve kendini tanimayla ilgili. yazin bir ay boyunca,

1' sure icinde 50 sinav
1' dinlenme
1'dakika icinde 40 pull up
1' dinlenme
1'sure boyunca 60 mekik
1' ters mekik (maks tekrar)

bu da faydali ve sonra agirlikli hatta mekanigini ogreneceginiz basit setlere gecebilirsiniz. komik olan sudur ki millet deli gibi agirliga giriyor ama gel baba seninle 3' plank yapalim diyince aglamaya basliyorlar.
  • evimin paspasi  (21.10.17 00:18:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.